αντιπαράθεση επιχειρημάτων για το τρίγωνο των Βερμούδων

Το Τρίγωνο των Βερμούδων - atlaswikiΤο Τρίγωνο των Βερμούδων - atlaswikiΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ


οργάνωση δραστηριότητας

Τα παιδιά θα χωριστούν σε 3 ομάδες, την ομάδα που θα υποστηρίζει θεωρίες οι οποίες βασίζονται στη λογική, την ομάδα που θα υποστηρίζει θεωρίες που βασίζονται περισσότερο σε γεγονότα και καταστάσεις που δεν έχουν τεκμηριωθεί και μια τρίτη ομάδα που θα αποτελείται από τους δημοσιογράφους και θα διευθύνει τη συζήτηση. Πριν την εκτέλεση της δραστηριότητας θα προηγηθεί με τα παιδιά μια συζήτηση, όπου θα γίνει η παρουσίαση του Τριγώνου των Βερμούδων όπου θα δοθούν πληροφορίες μέσω βίντεο και κειμένων σχετικά με το πού βρίσκεται το Τρίγωνο των Βερμούδων και το μυστήριο που επικρατεί γύρω από αυτό. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλα μικρά σε διάρκεια βιντεάκια, καθώς και μικρά κειμενάκια, καθένα από τα οποία θα είναι σχετικό με κάποια από τις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το Τρίγωνο των Βερμούδων. Ενώ θα δοθεί και ένα φύλλο εργασίας περισσότερο για την καθοδήγηση των παιδιών στην εκτέλεση της δραστηριότητας. Μετά την επεξεργασία του διδακτικού υλικού από τα παιδιά θα ακολουθήσει συζήτηση σε μορφή αντιπαράθεσης επιχειρημάτων όπου κάθε ομάδα θα καλείται να στηρίξει όσο το δυνατόν καλύτερα με δυνατά επιχειρήματα τη θεωρία που υποστηρίζει.


χρονική διάρκεια

2 διδακτικές ώρεςστάσεις και δεξιότητες

Σκοπός της δραστηριότητας είναι να αναπτύξουν τα παιδιά κριτική σκέψη και στάση απέναντι στις πληροφορίες που τους παρέχονται, να μάθουν να αξιολογούν δεδομένα και πηγές, να μάθουν να διακρίνουν τα όρια της υποκειμενικότητας και της αντικειμενικότητας. Τα παιδιά μαθαίνουν να συμμετέχουν σε ένα διάλογο, να ακούν και να σέβονται τη γνώμη των συνομιλητών τους, να αναπτύσσουν επίσης και την ικανότητα να επιχειρηματολογούν.

Διδακτικοί στόχοι:
Οι μαθητές:
· Να ενημερωθούν σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το τρίγωνο των Βερμούδων και να μάθουν για τις θεωρίες που επικρατούν σχετικά με τις εξαφανίσεις
που γίνονται στη συγκεκριμένη περιοχή.
· Να αξιολογήσουν τις πληροφορίες που τους έχουν δοθεί σχετικά με τις θεωρίες
· Να πραγματοποιήσουν συζήτηση γύρω από τις θεωρίες αυτές.
· Να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με το θέμα.διδακτικό υλικό

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  1. Βρήκατε στον φάκελό σας μία από τις ακόλουθες φράσεις: «αυτοί που υποστηρίζουν θεωρίες που βασίζονται στη λογική», «αυτοί πο
  2. Επιλέξτε έναν από τους φακέλους που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.
  3. υ υποστηρίζουν θεωρίες που βασίζονται περισσότερο σε γεγονότα και καταστάσεις που δεν έχουν τεκμηριωθεί» και «δημοσιογράφοι».
  4. Παρακολουθείστε με προσοχή τα βιντεάκια που θα προβληθούν, καθώς αποτελούν μέρος του υλικού που θα επεξεργαστείτε.
  5. Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε (βιντεάκια και κείμενο) και: οι υποστηρικτές των δύο προτάσεων σκεφτείτε επιχειρήματα ή γράψτε ένα κείμενο για την υπεράσπιση των απόψεών σας ώστε να είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε πιθανές ερωτήσεις που πρόκειται να δεχτείτε από τους δημοσιογράφους ή τους αντιπάλους σας. Οι δημοσιογράφοι να σκεφτούν ερωτήσεις που θέλουν να θέσουν στις 2 άλλες ομάδες.
  6. Κατά τη διάρκεια της δημόσιας αντιπαράθεσης επιχειρημάτων , προσπαθήστε να ακούτε προσεχτικά τους συνομιλητές σας (μη σκέφτεστε τι θα πείτε εσείς στη συνέχεια, αλλά εστιάστε την προσοχή σας σε αυτά που συζητιούνται σε κάθε δεδομένη στιγμή) να διατυπώνετε ξεκάθαρα τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις, σας να συνδέετε το θέμα που θέτετε για συζήτηση με το θέμα που προηγήθηκε , να συζητάτε με επιχειρήματα και όταν επιχειρηματολογείτε, έχετε υπόψη σας ότι τα αποτελέσματα από τις συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών καταστάσεων είναι έγκυρα όταν κάθε φορά αλλάζει μόνο ένας παράγοντας και οι υπόλοιποι παραμένουν σταθεροί.

Βιντεάκια που θα παρακολουθήσουν τα παιδιά:
Κείμενα:

Εξαφανίσεις στο Τρίγωνο των Βερμούδων
Η εξαφάνιση της Πτήσης 19 μπορεί να είναι το πιο γνωστό, δεν είναι όμως και το μόνο από τα μυστήρια του Τριγώνου των Βερμούδων. Δεκάδες είναι τα περιστατικά εκείνα που παρουσιάζονται από διάφορους ερευνητές ως μυστηριώδεις εξαφανίσεις ή ατυχήματα και αφορούν πλοία και αεροσκάφη. Τα περισσότερα από αυτά έχουν καταγραφεί μετά το 1950, αφού δηλαδή άρχισε η συστηματική παρακολούθηση της περιοχής, χωρίς όμως να απουσιάζουν και συμβάντα που διαδραματίστηκαν σε προγενέστερα χρόνια.
Ένα από τα πρώτα περίεργα περιστατικά που αναφέρονται στην περιοχή του Τριγώνου συνέβη το 1840. Το Γαλλικό πλοίο Rosalie, 222 τόνων, ανακαλύφθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στα ανοικτά της Κούβας, εγκαταλελειμμένο από το πλήρωμά του. Το σκαρί του ήταν άθικτο, όπως και το φορτίο του, ενώ ποτέ δεν έγινε γνωστό τι απέγιναν οι ναυτικοί του.
Η πιο συζητημένη εξαφάνιση πλοίου είναι αυτή του USS Cyclops. Το Μάρτιο του 1918 μετέφερε φορτίο ορυκτού μαγγανίου προς το Norfolk. Δεν έφτασε ποτέ στο Norfolk καθώς εξαφανίστηκε χωρίς το παραμικρό ίχνος.
Δύο από τις σημαντικότερες εξαφανίσεις αεροσκαφών συνέβησαν με διαφορά ενός έτους η μία από την άλλη και αφορούσαν και οι δύο επιβατικά αεροσκάφη. Στις 30 Ιανουαρίου του 1948 το Tudor IV με το όνομα Star Tiger και στις 17 Ιανουαρίου 1949, ένα άλλο Tudor IV της BSAAC, το Star Ariel. Οι έρευνες που ακολούθησαν δεν βρήκαν κανένα ίχνος των αεροπλανών ή των επιβατών τους. Λίγες μέρες πρίν την εξαφάνιση του Star Ariel, στις 28 Δεκεμβρίου 1948, ένα άλλο αεροσκάφος, ένα DC-3 με 36 άτομα είχε εξαφανιστεί ενώ εκτελούσε πτήση από το San Juan του Puerto Rico στο Miami. Μάλιστα στην περίπτωση του DC-3 η τελευταία επικοινωνία το
του πιλότου ανέφερε ότι έβλεπε τα φώτα του Miami. Όμως και πάλι δε βρέθηκε ποτέ κανένα ίχνος του αεροσκάφους ή των επιβατών του.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η εξαφάνιση ενός στρατηγικού βομβαρδιστικού B-52 τον Οκτώβριο του 1961. Επρόκειτο για την 1η εξαφάνιση αεριωθούμενου jet στο Τρίγωνο των Βερμούδων, και μάλιστα όχι ενός οποιουδήποτε jet. Τα Β-52, από το 1957 που πρωτοεμφανίστηκαν μέχρι σήμερα (έκδοση Η), αποτελούν τη βασική εναέρια πλατφόρμα μεταφοράς πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ. Το Β-52, με κωδικό πτήσης Pogo 22, που εξαφανίστηκε ήταν μέρος μιας πτήσης 6 όμοιων αεροσκαφών που συμμετείχαν σε άσκηση ετοιμότητας για την εξαπόλυση πυρηνικού πλήγματος. Η άσκηση αποτελούταν από 2 μέρη. Στο δεύτερο μέρος της άσκησης τα βομβαρδιστικά πήραν θέσεις σε αποστάσεις 10 μιλίων το ένα από το άλλο, σε ύψος περίπου 350 μέτρων, και κινήθηκαν, παράλληλα μεταξύ τους, προς τις ακτές. Το Pogo 22 βρισκόταν στο βόρειο άκρο του σχηματισμού. Η ορατότητα ήταν 7-10 μίλια και ο καιρός καλός, με αποτέλεσμα τα αεροσκάφη να έχουν οπτική επαφή με τα γειτονικά τους, ενώ οι μικρές αναταράξεις που συναντούσαν σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούσαν πρόβλημα για ένα αεροπλάνο του μεγέθους, της κατασκευής και των δυνατοτήτων του Β-52. Όμως το Pogo 22 εξαφανίστηκε. Το γειτονικό του αεροσκάφος δεν παρατήρησε ούτε έκρηξη ούτε οποιοδήποτε άλλο συμβάν ικανό να εξηγήσει την εξαφάνιση, ενώ και η εκτεταμένη έρευνα που ακολούθησε δεν απέδωσε καρπούς.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλοία που εξαφανίστηκαν στο Τρίγωνο των Βερμούδων ήταν το δεξαμενόπλοιο πετρελαιοφόρο Marine Sulphur Queen, μήκους περίπου 170 μέτρων, το Φεβρουάριο του 1963. Πέρα από τις παραπάνω εξαφανίσεις υπάρχει μια ατελείωτη σειρά περιστατικών με αεροπλάνα και πλοία. Πολλά από αυτά είναι μικρά, ιδιωτικά ή ναυλωμένα, σκάφη αναψυχής και αεροπλάνα, καθώς η περιοχή πέρα από σταυροδρόμι μεταφορών, έχει σημαντικούς πόλους έλξης τουριστικής κίνησης.

Κείμενα για τις επιστημονικές εξηγήσεις:

Γιγαντιαίες φυσαλίδες μεθανίου θα μπορούσαν να βυθίζουν τα σκάφη στο τρίγωνο των Βερμούδων
Σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών επιστημόνων που πραγματοποιήθηκε κοντά σε σκάφη βυθισμένα στη Βόρεια Θάλασσα, τεράστιες φυσαλίδες μεθανίου που αναδύονται από τον ωκεάνιο πυθμένα θα μπορούσαν θεωρητικά να βυθίσουν διερχόμενα πλοία. Οι φυσαλίδες μπορεί να δημιουργηθούν από εκρήξεις σε υποθαλάσσιες αποθέσεις στερεού ένυδρου μεθανίου. Το μεθάνιο παραμένει σε στερεή κατάσταση στον θαλάσσιο πυθμένα λόγω της τεράστιας πίεσης και καθώς ανεβαίνει προς την επιφάνεια μετατρέπεται σε αέριο και διογκώνεται. Όπως τονίζει ο ο Ντέιβιντ Μέι και ο Τζόζεφ Μόναχαν του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία οι φυσαλίδες θα μπορούσαν να αναποδογυρίσουν ολόκληρα πλοία φτάνοντας στην επιφάνεια. Οι δύο επιστήμονες προσπάθησαν να προσομοιώσουν το φαινόμενο σε μια δεξαμενή με γυάλινα τοιχώματα, μέσα στην οποία φυσαλίδες αναδύονταν από τον πυθμένα και έφταναν ένα ομοίωμα σκάφους από ακρυλικό που επέπλεε στην επιφάνεια. Πάντως, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει δει φυσαλίδες μεθανίου να αναδύονται από το βυθό και κανείς δεν γνωρίζει πόσο μεγάλες είναι στην πραγματικότητα.

Καιρικά Φαινόμενα στο Τρίγωνο των Βερμούδων
Το Ρεύμα του Κόλπου και τα μικρότερα επιφανειακά και υποθαλάσσια ρεύματα που μπορούν να παρασύρουν σε μεγάλες αποστάσεις τα συντρίμμια των πλοίων. Η απότομη εμφάνιση πυκνής ομίχλης λόγω θερμοκρασιακών διαφορών και η απρόβλεπτη και ξαφνική δημιουργία μεγάλων κυμάτων - τέρατα - ύψους μέχρι και 15 μέτρων.
Επίσης, η εμφάνιση έντονων και απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων (καταιγίδες με ταχύτητες ανέμου μέχρι και 100 χλμ/ώρα. Αυτές οι καταιγίδες μερικές φορές διαρκούν μόλις μερικά λεπτά καλύπτοντας ελάχιστα τετραγωνικά μίλια. Συχνά συνοδεύονται και από εμφάνιση υψηλών φορτίων στατικού ηλεκτρισμού (φαινόμενο St Elmo’s fire) που μπορούν να επηρεάσουν όργανα πλοήγησης και επικοινωνιών. Τα περισσότερα από αυτά τα καιρικά φαινόμενα συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τη ροή του Ρεύματος του Κόλπου. Τα σιφούνια, θαλάσσιοι κυκλώνες που μπορούν να ανεβάσουν στήλες νερού σε ύψος μερικών εκατοντάδων μέτρων. Κύματα που προκαλούνται από υποθαλάσσιους σεισμούς, φαινόμενο σχετικά συχνό στην περιοχή. Μαγνητικές ανωμαλίες στην περιοχή οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν πυξίδες, ασυρμάτους και όργανα πλοήγησης. Βέβαια, μια έρευνα του Ναυτικού των ΗΠΑ δεν έχει καταγράψει τέτοιες μεταβολές του μαγνητικού πεδίου.


Κείμενα για τις θεωρίες που δεν βασίζονται σε επιστημονικές εξηγήσεις:

Μαύρες Τρύπες
Οι μαύρες τρύπες είναι τα «τέρατα» του Σύμπαντος. Σχηματίζονται πολλές φορές ύστερα από μεγάλες εκρήξεις, όπως είναι η σουπερνόβα, κ σύντομα εξελίσσονται στα σκοτεινότερα σώματα του διαστήματος καθώς δεν εκπέμπουν καθόλου φως. Η βαρυτική έλξη μιας μαύρης τρύπας μάλιστα εόιναι τόσο ισχηρή που οτιδήποτε βρεθεί στο βαρυτικό της πεδίο, δεν μπορεί να διαγύφει. Ακόμα κ το φως μπορεί να αναγκαστεί να αλλάξει πορεία λόγω μιας μαύρης τρύπας κ να παγιδευτεί στο εσωτερικό της για πάντα.


μια διδακτική πρόταση από
τη Ματιοπούλου Κωνσταντία, τη Σίσκου Ναυσικά και τη Φλώρου Αλεξάνδρα

More pages