βιντεοπροβολή για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στον κύκλο του νερού

βιντεοπροβολή για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στον κύκλο του νερού - atlaswiki βιντεοπροβολή για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στον κύκλο του νερού - atlaswiki βιντεοπροβολή για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στον κύκλο του νερού - atlaswiki
οδηγίες δραστηριότητας

αρχικά προβάλλετε στα παιδιά δύο μικρά βίντεο, στα οποία εξηγείται με συνοπτικό και κατανοητό τρόπο το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η επίδρασή του στον κύκλο του νερού. Στη συνέχεια, τα χωρίζετε σε 4 ομάδες και τους μοιράζετε ένα φύλλο εργασίας, που αναφέρεται στους τρόπους δράσης για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου άνθρακα, ώστε να περιοριστεί το λιώσιμο των πάγων. Στο τέλος, οι μαθητές μπορούν να παίξουν κάποια σχετικά παιχνίδια στον υπολογιστή.


διδακτικό υλικό
βίντεοCD-ROM kidepedia από το ramkid τόμος 1 «πλανήτης γη» (για να το κατεβάσετε ακολουθείστε τις οδηγίες που βρίσκονται στο σύνδεσμο που ακολουθεί οδηγίες για Kid-ePedia )
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
Φύλλο εργασίας


Φύλλο εργασίας
α) Σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους πιστεύετε ότι μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να περιοριστεί το λιώσιμο των πάγων και καταγράψτε τους σε έναν κατάλογο.
β) Διαβάστε τα παρακάτω κείμενα και εμπλουτίστε τον κατάλογό σας.

Κείμενο 1
Τι μπορείτε να κάνετε εσείς;
  • Μειώστε τα απορρίµµατα προτού ακόμη αγοράσετε τα προϊόντα, προτιμώντας αυτά που η συσκευασία τους είναι μικρή και φιλική προς το περιβάλλον.
  • Αναζητήστε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζετε.
  • Αποφεύγετε τις συσκευασίες µιας χρήσης. Προτιμήστε τις επιστρεφόμενες φιάλες και συσκευασίες.
  • Επαναχρησιμοποιείστε υλικά αντί να τα πετάτε στα σκουπίδια. Μήπως τα παλιά προϊόντα ή συσκευές σας μπορούν να φανούν χρήσιμα σε κάποιον άλλο συμπολίτη σας;
  • Προσέχετε τις συσκευασίες στα προϊόντα που αγοράζετε. Οι γυάλινες συσκευασίες είναι κατά τεκμήριο φιλικότερες προς το περιβάλλον από τις πλαστικές και τις αλουμινένιες συσκευασίες.
  • Χρειάζεστε πάντα πλαστικές σακούλες; Προτιμήστε µία πάνινη τσάντα ή µία χάρτινη σακούλα.
  • Ανακυκλώστε! Πιέστε το Δήμο σας να ξεκινήσει προγράµµατα ανακύκλωσης αν δεν το κάνει ήδη. Η νέα νομοθεσία επιβάλλει την ανακύκλωση όλων των απορριμμάτων (όχι μόνο των συσκευασίων, αλλά και των ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών, των οχημάτων, των ορυκτελαίων, των μπαταριών, των οικοδομικών αποβλήτων, κ.λπ).
  • Χρησιμοποιήστε επαναχρησιµοποιούµενα δοχεία για την αποθήκευση τροφών στο ψυγείο σας αντί να τις καλύπτετε µε αλουμινόχαρτο.
  • Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
  • Ανακυκλώστε το λάδι μηχανής του αυτοκινήτου σας. Δώστε το στο συνεργείο και µη το ρίχνετε στην αποχέτευση.
Κείμενο 2
Τρόποι για να σώσουμε το κλίμα

βιντεοπροβολή για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στον κύκλο του νερού - atlaswiki1. Κλείνουμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση stand by). Αν το κάνουμε αυτό θα έχουμε ετήσια εξοικονόμηση περίπου 30 € από τους λογαριασμούς του ρεύματος και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300 κιλά.

βιντεοπροβολή για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στον κύκλο του νερού - atlaswiki 2. Αλλάζουμε τις λάμπες πυρακτώσεως στο χώρο μας με λάμπες εξοικονόμησης.βιντεοπροβολή για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στον κύκλο του νερού - atlaswiki 3. Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Αν το κάνουμε τότε θα έχουμε εξοικονόμηση τουλάχιστον 150 € το χρόνο και 1,5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.


βιντεοπροβολή για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στον κύκλο του νερού - atlaswiki4. Μαγειρεύουμε έξυπνα, σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες με το καπάκι κλειστό. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό κλείνουμε το μάτι. Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε 20 – 30% περισσότερη ενέργεια. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, χάνεται το 20% της θερμότητας.

βιντεοπροβολή για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στον κύκλο του νερού - atlaswiki 5. Προτιμάμε φορητό υπολογιστή και επίπεδη οθόνη, σβήνουμε την οθόνη και κλείνουμε από τον κεντρικό διακόπτη τα περιφερειακά συστήματα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Αν το κάνουμε θα έχουμε ετήσια εξοικονόμηση περίπου 15 - 20 € από τα περιφερειακά και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 150 - 200 κιλά περίπου. Οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 93% λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς.

βιντεοπροβολή για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στον κύκλο του νερού - atlaswiki
6. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων και πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος. Αν το κάνουμε θα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας 30-50% ανά πλύση.

βιντεοπροβολή για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στον κύκλο του νερού - atlaswiki 7. Δεν “ξεχνάμε” τους φορτιστές στην πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιούμε. Κάθε φορτιστής που χρησιμοποιούμε (κινητού ή ασύρματου τηλεφώνου, διάφορων ηλεκτρικών συσκευών), ειδικά αν είναι παλαιού τύπου, μπορεί να μας κοστίζει 2-3 € το χρόνο και η χρήση του να συνεπάγεται την έκλυση 20-30 κιλών διοξειδίου του άνθρακα. Καλύτερα να τους βγάζουμε από την πρίζα.

βιντεοπροβολή για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στον κύκλο του νερού - atlaswiki 8. Το καλοκαίρι βάζουμε ανεμιστήρα για να δροσιστούμε και αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού. Μέσα σε 30 μόνο μέρες εξοικονομούμε περίπου 60 € και μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 600-700 κιλά.

βιντεοπροβολή για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στον κύκλο του νερού - atlaswiki 9. Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Αποφεύγουμε έτσι τη χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ ή σόμπας. Αν τοποθετήσουμε διπλά τζάμια εξοικονομούμε 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης. Αν επιπλέον αυτά έχουν θερμοδιακοπή χαμηλής εκπομπής, η εξοικονόμηση φτάνει το 20 – 30%.

γ) Εφαρμόζετε ήδη κάποιους από αυτούς τους τρόπους; Αν ναι, ποιους;
δ) Σκοπεύετε να προσθέσετε κάποιον επιπλέον; ε) Τώρα μπορείτε να παίξετε κάποια σχετικά παιχνίδια στον υπολογιστή.


χρονική διάρκεια
1 ώρα


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται
μέσα από τα παραδείγματα τα παιδιά μαθαίνουν τη σωστή συμπεριφορά προς το περιβάλλον και συγκρίνοντάς την με την δική τους συμπεριφορά κάνουν την αυτοκριτική τους. Καλλιεργούν τη κριτική τους ικανότητα και ευαισθητοποιούνται στην κλιματική αλλαγή.

μια διδακτική πρόταση από τις Δώσσα Ανδρομάχη, Ιωαννίδου Ανθή και Κατσανά Μαρία, εμπλουτισμένη από τις Ρέντη Αναστασία και Σέλκου Μαρία

More pages