δημιουργία αιολικού πάρκου: Υπέρ ή Κατά;

δημιουργία αιολικού πάρκου: Υπέρ ή Κατά; - atlaswiki δημιουργία αιολικού πάρκου: Υπέρ ή Κατά; - atlaswiki δημιουργία αιολικού πάρκου: Υπέρ ή Κατά; - atlaswiki
οδηγίες δραστηριότητας
πρόκειται για μια αντιπαράθεση επιχειρημάτων που βασίζεται στο άρθρο "Αιολικά Πάρκα στην Ευρυτανία". Η τάξη χωρίζεται σε τρεις ομάδες
ομάδα που υποστηρίζει τη δημιουργία πάρκου,
ομάδα που είναι εναντίον της και τέλος
ομάδα των δημοσιογράφων.
Ποια λύση προτείνεται τελικά;

διδακτικό υλικό

το άρθρο που θα βρείτε στο διαδίκτυο στον εξής σύνδεσμο: Αιολικά Πάρκα στην Ευρυτανία,
βίντεο

και το
φύλλο εργασίας
1) Χωριστείτε σε τρεις ομάδες. Μελετήστε και οι τρεις το άρθρο. Η 1η ομάδα θα υποστηρίζει τη δημιουργία αιολικού πάρκου, η 2η θα είναι εναντίον της και η 3η θα είναι οι δημοσιογράφοι.
2) Υποθέστε ότι βρίσκεστε στην τηλεόραση, σε μια εκπομπή για ενεργειακά και περιβαλλοντολογικά θέματα. Η 1η ομάδα θα στηρίζει με επιχειρήματα τη δημιουργία και λειτουργία αιολικού πάρκου. Η 2η θα ταχθεί με επιχειρήματα εναντίον της. Η ομάδα των δημοσιογράφων θα οργανώσει τον διάλογο, θα ρυθμίζει τη συζήτηση και θα υποβάλλει ερωτήσεις και στις δύο ομάδες.
3) Προσπαθήστε να καταλάβετε τα επιχειρήματα του αντιπάλου και να τα αντικρούσετε. Δώστε προσοχή στη συζήτηση, βρείτε τα ευαίσθητα σημεία, τα μειονεκτήματα του άλλου και προσπαθήστε να τον πείσετε. Προσέξτε τις απαντήσεις και τα επιχειρήματα του αντιπάλου και προσπαθήστε να τα καταρρίψετε με δικά σας, πιο έγκυρα.
4) Οι δημοσιογράφοι προσέξτε να είστε δίκαιοι και αντικειμενικοί και με τις δύο ομάδες και συντονίζετε ορθά τη συζήτηση.
5) Προτείνετε στο τέλος τη λύση που θεωρείται καλύτερη και πιο αποδεκτή από όλους. Ενδέχεται, η λύση αυτή να διαφέρει από την ήδη προτεινόμενη ‘δημιουργία αιολικού πάρκου’, (π.χ ηλιακή ενέργεια).

χρονική διάρκεια

1 διδακτική ώρα
θεματικές που εμπλέκονται
Φυσικές επιστήμες και γλώσσα.
δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται
Επικοινωνιακή ικανότητα, όξυνση κριτικής ικανότητας, εφευρετικότητα. Επίσης τα παιδιά μαθαίνουν να ακούν τα επιχειρήματα του άλλου και να κρίνουν αν είναι ορθά και έγκυρα ή σαθρά και να τα καταρρίπτουν, αν έχουν απώτερο σκοπό το οικονομικό όφελος ή την προστασία του περιβάλλοντος. Να βρίσκουν δικά τους επιχειρήματα και τέλος να αναπτύσσουν έναν αυθεντικό διάλογο.


μια διδακτική πρόταση από τις Παπακώστα Φωτεινή και Σαββίδου Γεσθημανή, εμπλουτισμένη από τις Ρέντη Αναστασία και Σέλκου Μαρία

More pages