δημιουργία αφίσας για τη μεσογειακή διατροφή

δημιουργία αφίσας για τη μεσογειακή διατροφή - atlaswikiδημιουργία αφίσας για τη μεσογειακή διατροφή - atlaswikiδημιουργία αφίσας για τη μεσογειακή διατροφή - atlaswiki

οδηγίες για τη διδασκαλία

Χωρίζουμε την τάξη σε 4-5 ομάδες και στην κάθε ομάδα μοιράζουμε από έναν φάκελο που περιέχει εικόνες και κείμενα. Οι μαθητές/τριες επεξεργάζονται το υλικό που τους δόθηκε, συζητούν μεταξύ τους πως ακριβώς θα δημιουργήσουν την αφίσα και κατόπιν προχωρούν στην υλοποίηση της με την τεχνική του κολάζ.

διδακτικό υλικό

χαρτόνια
κόλλες, ψαλίδια
μαρκαδόροι, μπογιές
περιοδικά και εφημερίδες
ενημερωτικά κείμενα
εικόνες
φύλλο εργασίας


Τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής απεικονίζονται σχηματικά με την αντίστοιχη Διατροφική Πυραμίδα. Πρόκειται για μια γραφική αναπαράσταση των ποσοτήτων των διαφόρων συστατικών της δίαιτας με τη μορφή πυραμίδας που σχεδίασε τον Ιανουάριο του 1993, μια επιτροπή πανεπιστημιακών και ερευνητών, στην Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.
δημιουργία αφίσας για τη μεσογειακή διατροφή - atlaswiki
H αξία της μεσογειακής διατροφής

Στις αρχές τις δεκαετίας του '60, ξεκίνησε μια έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, με στόχο τη μελέτη των διατροφικών συνηθειών, ανθρώπων από 7 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ολλανδία, Φινλανδία, ΗΠΑ και Ιαπωνία). Διήρκεσε 30 χρόνια και πήραν μέρος περίπου 13.000 άτομα ηλικίας 40-59 ετών.Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έδειξαν ότι άνθρωποι που ζούσαν στις μεσογειακές χώρες και κυρίως στην Ελλάδα, εμφάνιζαν τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο και στεφανιαία νόσο και είχαν το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής, σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων χωρών. Προσπαθώντας οι επιστήμονες να ανακαλύψουν το μυστικό, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ο ιδιαίτερος και φυσικός τρόπος ζωής τους (εργασία στην ύπαιθρο, αυξημένη φυσική δραστηριότητα), αλλά και η απλή και λιτή διατροφή τους, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή ως Μεσογειακή Διατροφή, ήταν η αιτία αυτού του φαινομένου. Πρόσφατη μεγάλη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε πριν από ένα χρόνο στο περιοδικό New England Journal of Medicine, επιβεβαιώνει ότι η μεσογειακή διατροφή παρατείνει τη ζωή και προστατεύει από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.
δημιουργία αφίσας για τη μεσογειακή διατροφή - atlaswiki

Που κάνει καλό η Μεσογειακή Διατροφή

Με τη Μεσογειακή Διατροφή μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα καρδιοαγγειακών παθήσεων και κατά συνέπεια της στεφανιαίας νόσου της καρδιάς, αφού το λίπος προέρχεται κυρίως από το ελαιόλαδο και το ψάρι.
Ερευνητές από τη Νέα Ορλεάνη ανακοίνωσαν ότι, η κατάλληλη διατροφή για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί έμφραγμα ή άλλο οξύ καρδιακό, είναι η Μεσογειακή Διατροφή.
Η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει τον κίνδυνο της αρτηριοσκλήρυνσης, λόγω του ότι ελαττώνει τη συγκέντρωση της γλυκόζης, της ινσουλίνης και της κακής χοληστερόλης.
δημιουργία αφίσας για τη μεσογειακή διατροφή - atlaswiki
Το ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής ασκεί ευεργετική δράση για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως του μαστού και του προστάτη. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποδεικνύει ότι το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πάχους εντέρου.
Οι θετικές επιπτώσεις του λίπους που προέρχεται από το ελαιόλαδο και τα ψάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του σωματικού βάρους, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί η συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων.
Η Μεσογειακή Διατροφή, προστατεύει από την πτώση των εγκεφαλικών λειτουργιών, την απώλεια μνήμης και ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας.


Νόστιμα και υγιεινά ελληνικά τρόφιμα

Στην Ελλάδα, κάθε κομμάτι γης έχει και διαφορετικό μικροκλίμα, κι έτσι τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται διαφέρουν μεταξύ τους. Όλα όμως έχουν κάτι κοινό. Είναι εξαιρετικά νόστιμα.
Έτσι η Ελλάδα έχει εξαιρετικά από άποψη γεύσης τρόφιμα και ποτά: ελιές, ελαιόλαδο, τυριά, γλυκά του κουταλιού, ούζο, κρασί, μέλι, ξύδια, ζυμαρικά, φρούτο-χυμούς, μπαχαρικά, ψάρια.
Με τα προϊόντα αυτά δημιουργούνται διάφορα εκλεκτά φαγητά. Η ελληνική μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζει όλες τις περιοχές της Ελλάδας και η ελληνική κουζίνα περιλαμβάνει κυρίως το συνδυασμό λαδιού και λαχανικών με αποτέλεσμα να αποκτήσει τη φήμη ότι προσφέρει υγεία και μακροζωία.
Άλλωστε και ο διάσημος καρδιοχειρουργός Κρίστιαν Μπάρναρντ στο βιβλίο του "Πενήντα τρόποι για υγιή καρδιά" είχε αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στον ελληνικό τρόπο διατροφής, τον οποίο χαρακτήρισε υγιεινό γιατί περιέχει ελαιόλαδο, κρασί, όσπρια και λαχανικά και ανάφερε ότι η Κρήτη είναι η περιοχή με το μικρότερο ποσοστό καρδιοπαθειών, γεγονός που οφείλεται στην υγιεινή διατροφή.


Πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής

Τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής, οι θετικές της επιπτώσεις στην υγεία και τη μακροζωία, η επιστημονική ομοφωνία, οι συνεχείς αναφορές στον παγκόσμιο τύπο γι΄ αυτήν και η φήμη που απέκτησε σε όλο τον κόσμο προκάλεσαν αύξηση της ζήτησης των μεσογειακών προϊόντων σε όλες τις χώρες.
Οι μελέτες έδειξαν ότι τα οφέλη στην υγεία του ανθρώπου από τη Μεσογειακή Διατροφή προέρχονται από το μεσογειακό διαιτολόγιο ως σύνολο, και όχι από κάποιο μεμονωμένο συστατικό του. Αυτό που καθιστά το μεσογειακό διαιτολόγιο τόσο ευεργετικό είναι ο συνδυασμός των τροφών και πιθανότατα οι χημικές αλληλεπιδράσεις των συστατικών τους.
Τα προϊόντα αυτά αποτελούν επιλεγμένα brands, υγιεινών αγροτικών προϊόντων, ή τροφίμων μικρής μεταποίησης από την Ελλάδα και μπορούν να υποστηρίξουν μια ολοκληρωμένη πρόταση μεσογειακής διατροφής, από την μεριά ενός καταστήματος τροφίμων προς τους πελάτες του. Περιλαμβάνονται ελαιόλαδα, ελιές, τυριά, φρούτα, λαχανικά, νωπά και αποξηραμένα, όσπρια, κοτόπουλα, σάλτσες ντομάτας, σαλάτες λαχανικών και λιχουδιές από ελιά και ντομάτα, κρασί και μέλι.
δημιουργία αφίσας για τη μεσογειακή διατροφή - atlaswiki
δημιουργία αφίσας για τη μεσογειακή διατροφή - atlaswikiδημιουργία αφίσας για τη μεσογειακή διατροφή - atlaswiki
δημιουργία αφίσας για τη μεσογειακή διατροφή - atlaswikiδημιουργία αφίσας για τη μεσογειακή διατροφή - atlaswikiδημιουργία αφίσας για τη μεσογειακή διατροφή - atlaswikiδημιουργία αφίσας για τη μεσογειακή διατροφή - atlaswiki


Φύλλο Εργασίας

  • Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε και κατασκευάστε με την τεχνική του κολάζ μια αφίσα με θέμα την μεσογειακή διατροφή.
  • Ετοιμάστε προφορικά ή γραπτά την παρουσίαση της αφίσας σας.
  • Αναρτήστε την αφίσα σας και παρουσιάστε την στους συμμαθητές/τριες σας.


χρονική διάρκεια

1 διδακτική ώρα


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται

Στην δραστηριότητα αυτή καλύπτονται θεματικές ενότητες από το μάθημα των καλλιτεχνικών. Μέσα από την τεχνική του κολάζ που εφαρμόζεται οι μαθητές/τριές για την υλοποίηση της αφίσας αναπτύσσεται η καλλιτεχνική τους ικανότητα. Ακόμα τα παιδιά καθώς διαβάζουν τα άρθρα πρέπει να διαλέξουν τις κατάλληλες πληροφορίες για να κατασκευάσουν αργότερα την πυραμίδα. Αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και του διαχωρισμού πληροφοριών.
Η δραστηριότητα αυτή βοηθά τον/την μαθητή/τρια να αναγνωρίσει την ανάγκη του ανθρώπου να τρέφεται σωστά αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να βάζουν ένα πρόγραμμα στη διατροφή τους. Επίσης τα παιδιά μαθαίνουν με ποια προϊόντα είναι σωστό να τρεφόμαστε και τι ιδιότητες μας παρέχουν αυτά. Αποτελεσματικά τα παιδιά καλλιεργούν θετική στάση απέναντι στην αλλαγή του τρόπου διατροφής.
Τέλος, όσον αφορά τη μεταγνωστική διάσταση τα παιδιά κατανοούν πως η επιστήμη και η κοινωνία αλληλεπιδρούν και αλληλοδιαμορφώνονται, δηλαδή πως η επιστήμη με τα πορίσματα της σχετικά με τις συνέπειες της μη σωστής διατροφής επιδρά στις απόψεις των πολιτών.μια διδακτική πρόταση από τις Εκλεμέ Άννα και Χατζηπέτρου Ελένη

More pages