δημιουργία αφίσας για τη Jocelyn Bell Burnell



Jocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswiki


Μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που διαπραγματεύεται το ζήτημα του φύλου και των θετικών επιστημών ( ή/και των νέων τεχνολογιών) με στόχο την ενθάρρυνση όλων, τόσο αγοριών όσο και κοριτσιών, να συμμετέχουν στη μάθηση και την εργασία στις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά και τις νέες τεχνολογίες (με αφορμή την παρουσίαση της ζωής και του έργου της Jocelyn Bell Burnell) είναι η εξής:

Αρχικά, παρουσιάζουμε όλο το πληροφοριακό υλικό για τη ζωή, το έργο και τη δράση της Jocelyn Bell Burnell (σχόλια, συνεντεύξεις κλπ- θέση της για τη συμμετοχή των γυναικών στο χώρο των θετικών επιστημών), όπως παρατίθεται
παρακάτω:

JOCELYN BELL BURNELL: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

η ζωή και το έργο της

Η Jocelyn Bell Burnell είναι μια κορυφαία Βρετανίδα αστροφυσικός που η συμβολή της στην επιστημονική κοινότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική.

Η Jocelyn Bell γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1943 στο Belfast της Βόρειας Ιρλανδίας. Ο πατέρας της ήταν αρχιτέκτονας και την έπαιρνε συχνά στο παρατηρητήριο Armagh όπου και δούλευε, ενώ κατείχε και πολλά αστρονομικά βιβλία που διάβαζε και η Jocelyn, με αποτέλεσμα από μικρή να εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τα αστέρια. Η Bell φοίτησε στο σχολείο Mount, στο York της Αγγλίας από το 1956 έως το 1961, ενώ το 1965 αποφοίτησε με bachelor στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης
.

Το 1965 ξεκίνησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Εκεί εργάστηκε ως μέλος μιας ερευνητικής ομάδας με επιτηρητή τον Anthony Hewish. Η ομάδα αυτή μελετούσε τη ραδιοαστρονομία και τα ραδιοτηλεσκόπια. Ως ερευνητική σπουδάστρια η Jocelyn πήρε μέρος στην πραγματική κατασκευή και λειτουργία του τηλεσκοπίου. Το ραδιοτηλεσκόπιο αποτελείται από χιλιάδες πόλους, περίπου εννέα πόδια ύψος, που έχουν σύρματα και καλώδια που διατρέχουν 4,5 στρέμματα. Όταν το ραδιοτηλεσκόπιο λαμβάνει ένα ραδιοκύμα το μετατρέπει σε σήμα που καταγράφεται σε χαρτί. Μια από τις κύριες ευθύνες στο πρόγραμμά της ήταν να ελεγχθούν και να ερμηνευτούν οι καταγραφές των ραδιομεταδόσεων μόλις καταστεί λειτουργικό το τηλεσκόπιο, τον Ιούλιο του 1967.

Η εργασία της περιελάμβανε κατά ένα μεγάλο μέρος την κουραστική ανάλυση των διαγραμμάτων με το χέρι, ενώ συνήθως η αδιατάρακτη σημασία της ανάλυσής της ήταν κρίσιμη για το πρόγραμμα. Η εμμονή και η αντιληπτική της ικανότητα θα αποδεικνύονταν καθοριστικές για την ανακάλυψή της.

η ανακάλυψη των pulsars


παιχνίδι ρόλων και κατασκευή αφίσας για τη Jocelyn Bell Burnell - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων και κατασκευή αφίσας για τη Jocelyn Bell Burnell - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων και κατασκευή αφίσας για τη Jocelyn Bell Burnell - atlaswiki


To Νοέμβριο του 1967 η Jocelyn άρχισε να παρατηρεί ασυνήθιστα σήματα που ονόμασε «scruff», που ήταν μορφή παρέμβασης ραδιοκυμάτων, ένα κοινό περιστατικό με τα ιδιαίτερα ευαίσθητα ραδιοτηλεσκόπια. Κατά τη διάρκεια των επόμενων οκτώ εβδομάδων η ομάδα δυσκολεύτηκε να πειστεί ότι τα παράξενα σήματα εκπέμπονταν από φυσικά αστρονομικά σώματα.

Δεδομένου ότι η είδηση της ανακάλυψης άρχισε να διαδίδεται στην αστρονομική κοινότητα, άρχισαν να σκέφτονται ότι πηγή αυτών των ανωμαλιών, που παρέχουν τις θεωρίες που κυμαίνονται από τις αντανακλάσεις απ’ το φεγγάρι ή τους πλανήτες, ήταν από τεχνητούς δορυφόρους ή από εξωγήινους πολιτισμούς που προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τη γη.

Τότε η ανακάλυψη ήταν η πιο υποδηλωτική για μια ευφυή εξωγήινη προέλευση που είχε ποτέ ανιχνευτεί και η Jocelyn ονόμασε αυτήν την πρώτη ανακάλυψη χιουμοριστικά LGM (Little Green Men- μικρά πράσινα ανθρωπάκια).
Αργότερα, άλλα σήματα λήφθηκαν, που ήταν ευδιάκριτα από διαφορετική θέση, κάτι που κατέστησε απίθανο το ότι δυο από τα πολλά πράσινα ανθρωπάκια θα επέλεγαν και τα δυο την ίδια, απίθανη συχνότητα και την ίδια στιγμή να προσπαθήσουν να στείλουν το σήμα στον ίδιο πλανήτη Γη, όπως ανέφερε: «Εμείς λάβαμε κάποια περίεργα, ανεξήγητα σήματα, κάτι που δεν περιμέναμε. Σκεφτήκαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά!»


Η Bell αναγνώρισε ότι η πηγή άλλαζε τη θέση της στον ουρανό και στο ίδιο ποσοστό με τα αστέρια, απόδειξη ότι δεν ήταν ένα σήμα προερχόμενο από κάποιο ζωντανό πλάσμα. Εγκαίρως αυτά τα ραδιοσήματα αποδείχθηκαν εκπομπές από κάποια μοναδική κατηγορία αστέρων νετρονίων. Η Jocelyn είχε κάνει την πιο αξιοπρόσεκτη αστρονομική ανακάλυψη στη σύγχρονη ιστορία, είχε ανιχνεύσει τον πρώτο γνωστό πάλσαρ, ένα γρήγορα περιστρεφόμενο αστέρι νετρονίων που στέλνει έξω την κανονική έκρηξη των ραδιοκυμάτων και άλλης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Ένα αστέρι νετρονίων αποτελείται από πολύ συμπαγή πυρήνα, ο οποίος αφήνεται όταν εκρήγνυνται τα ογκώδη αστέρια. Οι πάλσαρς είναι οι ακτίνες της ακτινοβολίας που εκπέμπονται από ένα αστέρι νετρονίων καθώς περιστρέφεται και «σαρώνει» τον ουρανό, σαν το φως ενός φάρου.

Σε πιο παλιά χρόνια ο πάλσαρ που αυτή ανακάλυψε θα ονομαζόταν χωρίς αμφιβολία «αστέρι της Bell», αλλά σήμερα είναι απλώς γνωστό ως CP1919 (CP-Cambridge Pulsar).

Σε συνέντευξή της στο BBC αναφέρει: «Το όνομα "pulsar" δόθηκε από τον επιστημονικό ανταποκριτή της Daily Telegraph, που ήρθε να μας πάρει συνέντευξη και είπε «Πώς πρόκειται να ονομάσετε αυτά τα πράγματα;». Εμείς είχαμε πιο σοβαρά θέματα στο μυαλό μας και δεν το είχαμε σκεφτεί αυτό και έτσι αυτός πρότεινε το όνομα "pulsar" επειδή ήταν ένα παλλόμενο ραδιο-αστέρι ( pulse= παλμός, pulsar= PULSating star).»


Jocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswiki


Η Jocelyn συνέχισε να ανακαλύπτει αρκετά περισσότερους πάλσαρς. Ο αντίκτυπος της ανακάλυψής της στην αστρονομική κοινότητα ήταν τότε τεράστιος και μέσα σε μερικές εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν και άλλα τέτοια προγράμματα με άλλες ανακαλύψεις πάλσαρς.

Η ίδια γι’ αυτήν της την ανακάλυψη λέει χαρακτηριστικά:
«Ήμουν 24 χρονών όταν ανακάλυψα τους pulsars» και συνεχίζει «Η ανακάλυψη αυτή έδωσε ένα θεατρικό φινάλε στις διδακτορικές μου σπουδές. Κατανοώ το γεγονός ότι πολλοί με ρωτάνε: "Τι πρόκειται να ανακαλύψεις στη συνέχεια;". Πολλοί λίγοι άνθρωποι κάνουν τέτοιου είδους ανακάλυψη.»

Για την ανακάλυψη αυτή o Hewish βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσικής το 1974, το οποίο μοιράστηκε με τον Sir Martin Ryle, ενώ πολλοί ισχυρίστηκαν ότι η Bell έπρεπε να βραβευτεί ή τουλάχιστον να μοιραστεί το βραβείο με τους υπόλοιπους.

Το 1969 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της από το New Hall του Cambridge.

Όσον αφορά στην προσωπική της ζωή, το 1968 παντρεύτηκε τον Martin Burnell, έναν νεαρό υπάλληλο των Δημοσίων Υπηρεσιών της Βρετανίας και πρόσθεσε στο επίθετό της και το επίθετό του συζύγου της (Bell Burnell). Μαζί απέκτησαν ένα γιο το 1973, τον Gavin Burnell, και δυο εγγόνια.

Όντας ζευγάρι δυσκολεύονταν να συνδυάσουν τις καριέρες τους. Αυτή άλλαζε συνεχώς δουλειά όταν ο σύζυγός της μεταθέτοταν σε άλλο μέρος (άλλοτε εργαζόταν ως καθηγήτρια, άλλοτε ως ερευνήτρια -συχνά μερικής απασχόλησης- στο Mullard Space Science Laboratory στο University College London και στο Loyal Observatory στο Εδιμβούργο.

Το 1989 η Jocelyn και ο Martin πήραν διαζύγιο. Η ίδια σε συνέντευξή της στο BBC αναφέρει ότι η επαγγελματική της ζωή τις προσέφερε πολλές διακρίσεις και βραβεία ενώ πολύ σπάνια ένιωθε ότι μπορούσε να γιορτάσει την επιτυχία της στο σπίτι. Όπως λέει: «Όταν έπαιρνα κάποιο βραβείο ο σύζυγός μου δεν ήταν τόσο χαρούμενος όσο πίστευα πως θα ήταν και έτσι έμαθα να γιορτάζω στο σπίτι "ήσυχα" όταν μάθαινα πως πήρα κάποιο βραβείο»…

Η Jocelyn Bell Burnell aκολούθησε και ακολουθεί μια πολύχρονη ακαδημαϊκή καριέρα διδάσκοντας σε πολλά γνωστά πανεπιστήμια όπως στο Open University, στο Princeton, Harvard κ.λπ. αλλά δραστηριοποιείται και έντονα για την ισότιμη συμμετοχή και πρόσβαση των γυναικών στο χώρο των θετικών επιστημών.


Jocelyn Bell Burnell - atlaswikiJocelyn Bell Burnell - atlaswiki


Επιπλέον, μπορούμε να παρουσιάσουμε στα παιδιά δηλώσεις της για τις διακρίσεις και την ανισότητα που εντοπίζεται εις βάρος των γυναικών στο χώρο των θετικών επιστημών, όπως αυτή τις έζησε και τις περιγράφει. Θα αντιληφθούν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν εις βάρος των γυναικών και έχουν ως αποτέλεσμα την περιορισμένη και διστακτική τους συμμετοχή και την άνιση θέση και σεξιστική συμπεριφορά που εκδηλώνεται απέναντί τους τονίζοντας τη σημασία της ισότιμης συμμετοχής και πρόσβασή τους στο χώρο αυτό ενθαρρύνοντας όλο και περισσότερα κορίτσια να συμμετάσχουν στο χώρο αυτό.

Ορισμένες σχετικές δηλώσεις της Jocelyn Bell Burnell, που θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε στα παιδιά και να τις συζητήσουμε στην τάξη, είναι οι παρακάτω:

Η Bell περιγράφει τον εαυτό της ως «ένα μοντέλο ρόλων, μια εκπρόσωπο, μια αντιπρόσωπο και μια υποστηρίκτρια των γυναικών στην επιστήμη, στο Ηνωμένο Βασίλειο», ενώ σε συνέντευξή της στην telegraph.co.uk ( R.Gray, 2008- Jocelyn Bell Burnell: μια γυναίκα σε αποστολή να αποκαλύψει το φιλικό πρόσωπο των θετικών επιστημών) και στο BBC NI, σχετικά με τη συμμετοχή γυναικών στο χώρο αυτό και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά την ακαδημαϊκή της καριέρα σχετικά με τις διακρίσεις για το φύλο της, δηλώνει:

«Είμαι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ινστιτούτου Φυσικής στα 134 χρόνια ιστορίας του και προσπαθώ όσο μπορώ να συμβάλλω στο να πάψει πια ο χώρος αυτός να είναι "ανδροκρατούμενος"»

«Μόνο 20% σπουδαστών φυσικής στα βρετανικά πανεπιστήμια και λιγότερο από το 4% του Ινστιτούτου είναι γυναίκες»
«Υπάρχουν μερικές χώρες όπου η συμμετοχή των γυναικών είναι αυξημένη π.χ η Μαλαισία έχει τμήματα φυσικής όπου το 60% των φοιτητών είναι γυναίκες και στη Γαλλία και στην Ιταλία είναι επίσης σημαντικό. Δεν έχει να κάνει με ικανότητες αλλά με το τι θεωρεί κατάλληλο μια κουλτούρα»
«Ιστορικά η επιστήμη δεν έχει συνδυαστεί εύκολα με την οικογενειακή ζωή. Αυτό όμως αλλάζει τώρα ως ένα βαθμό καθώς άντρες και γυναίκες μοιράζονται ισότιμα τις οικογενειακές υποχρεώσεις χωρίς να επιβαρύνεται περισσότερο ο ένας από τους δυο. Ωστόσο, αυτό δεν παρουσιάζεται ακόμη σε μεγάλο βαθμό αλλά αρχίζει να επεκτείνεται.»
«Ήταν πολύ σκληρά. Τελείωσα τα τελευταία χρόνια των σπουδών μου όντας το μόνο κορίτσι σε μια τάξη όπου υπήρχαν 49 άντρες και εγώ. Υπήρχε μια παράδοση των μαθητών, όταν ένα κορίτσι έμπαινε σε αμφιθέατρο όλα τα αγόρια θα την κοιτούσαν επίμονα, θα σφύριζαν, θα φώναζαν και θα χτυπούσαν τα θρανία. Το αντιμετώπισα αυτό σε κάθε τάξη που έμπαινα τα δυο τελευταία χρόνια των σπουδών μου τότε.»
«Είμαι μια από τις λίγες γυναίκες στις φυσικές επιστήμες και έχω καινοτομήσει σε αυτό. Ένα από τα πράγματα που με ανησυχεί είναι τι έχει κάνει αυτή η καινοτομία σε εμένα. Έχω παλέψει αρκετά σκληρά σε όλη μου τη ζωή…»

Ενώ σε συνέντευξή της στο BBC σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν την πλήγωσε το γεγονός ότι δε βραβεύτηκε ή δε μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ το 1974 απαντάει:

«Δεν με πλήγωσε τόσο πολύ, επειδή ήταν η πρώτη φορά που βραβείο Νόμπελ Φυσικής δόθηκε σε αστρονομικό θέμα. Δεν υπάρχει βραβείο Νόμπελ στην αστρονομία και έτσι ήταν η πρώτη φορά που δινόταν για αστρονομική εργασία και επιπλέον πολιτικά ήταν πολύ, πολύ σημαντικό, από τότε πολλά βραβεία Νόμπελ δόθηκαν σε αστρονόμους. Ήρθε όμως σε μια περίοδο που είχα ένα μικρό παιδί, περίπου 1,5 χρονών και αγωνιζόμουν με το να συνδυάσω την φροντίδα του παιδιού μου με την καριέρα μου - με όλα αυτά αγωνιζόταν η γενιά μου πριν εμφανιστούν τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί στο χώρο εργασίας και πριν γίνει αποδεκτό να δουλεύουν οι γυναίκες και έτσι σκεφτόμουν σε ένα επίπεδο αυτό το γεγονός, λέγοντας στον εαυτό μου: "Λοιπόν, οι άντρες κερδίζουν βραβεία και οι νέες γυναίκες φροντίζουν τα μωρά τους" - αυτό είναι πρόβλημα και σήμερα, όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό βέβαια, αλλά είναι πρόβλημα».

Τέλος, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:
"Ο χώρος της επιστήμης θα γίνει ισχυρότερος όταν στο δυναμικό της προστεθούν πολλές γυναίκες επιστημόνισσες και θα υπάρξει ίση κατανομή, ίση πρόσβαση και ίση αντιμετώπιση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η αλλαγή της κοινωνίας είναι μια αργή διαδικασία και χρειάζεται τη συμμετοχή όλων για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα".





Παράλληλα, θα παρουσιαστεί και ένα βίντεο με το οποίο τα παιδιά θα ενημερωθούν για τη ζωή, το έργο, την ανακάλυψη της Jocelyn, αλλά και τη θέση της για το ρόλο και τις απόψεις της για τη συμμετοχή των γυναικών στο χώρο των θετικών επιστημών. Συγκεκριμένα, στο βίντεο αναφέρει την ιδιότητά της ως Προέδρου του Ινστιτούτου Φυσικής και τις αρμοδιότητές της. Ενδιαφέρεται για την αναγνώριση μαθητών και μαθητριών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων που εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις θετικές επιστήμες. Αναφέρει ότι σκοπός του Ινστιτούτου είναι να ενθαρρύνει τον κόσμο να ασχοληθεί με τις θετικές επιστήμες παρουσιάζοντας ένα «φιλικό» πρόσωπο. Κύρια όμως φιλοδοξία του είναι να ενθαρρύνει τα κορίτσια να ασχοληθούν με το χώρο αυτό.

Έπειτα, περιγράφει την ανακάλυψη των pulsars και τις διάφορες παρατηρήσεις που έκανε προκειμένου να καταλήξει στην τελική αναγνώρισή τους. Ακόμη, περιγράφει την πίεση που της ασκήθηκε στον επιστημονικό χώρο, όντας γυναίκα, για αυτήν την ανακάλυψη, ενώ παραθέτει χαρακτηριστικές περιπτώσεις σεξιστικής συμπεριφοράς απέναντί της.

Επίσης, αναφέρει πως παρόλο που η θέση των γυναικών στο χώρο αυτό έχει βελτιωθεί δεν έχει εξασφαλιστεί απόλυτη ισότητα και εξακολουθούν να υπάρχουν διακρίσεις.

Ακόμη ενθαρρύνει τις νεαρές γυναίκες να ασχοληθούν με τις θετικές επιστήμες και να μην αποθαρρυνθούν, αλλά να πιστεύουν στον εαυτό τους και να είναι έτοιμες να πάρουν ρίσκα και να τολμήσουν χωρίς φόβο και δισταγμό. Τότε θα μπορέσουν να επιτύχουν στο χώρο αυτό!

Έπειτα, προβάλλουμε ένα ακόμα βίντεο:





στο οποίο παρουσιάζεται το πρόσωπο, το έργο και ορισμένες από τις διακρίσεις της Jocelyn Bell Burnell και χρησιμοποιήθηκε ως μέσο πρόσκλησης για τον κόσμο ώστε να έρθει και να παρακολουθήσει τη διάλεξη της ίδιας της Jocelyn Bell στο Πανεπιστήμιο του Hartford για να ενημερωθεί τόσο για έργο της όσο και για τη ζωή και τη δράσης της για την προώθηση της ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής των γυναικών στο χώρο των θετικών επιστημών.

Κατόπιν, ζητείται από τα παιδιά να εκπονήσουν κατά ομάδες την παρακάτω δραστηριότητα:

Δημιουργώ μια αφίσα για την Jocelyn Bell Burnell

«Υποθέστε ότι είστε φοιτητές και φοιτήτριες στο Πανεπιστήμιο του Hartford και στις 30/09/2009, ώρα 7 μ.μ πρόκειται να δώσει διάλεξη στο χώρο του Πανεπιστημίου η Βρετανίδα αστροφυσικός Jocelyn Bell Burnell η οποία θα μιλήσει, πέρα από τη μεγάλη της ανακάλυψη (pulsars), για την εμπειρία της ως φοιτήτρια την περίοδο που ελάχιστες ήταν οι γυναίκες στο χώρο των θετικών επιστημών, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως μαθήτρια στο σχολείο πριν ανακαλύψει την αγάπη της για τη φυσική.

Eπίσης, η Bell θα συναντηθεί με φοιτήτριες/τες του University High School of Science and Engineering και Watkinson School, ώστε να ενθαρρύνει νέες γυναίκες να ασχοληθούν με τις θετικές επιστήμες.

Η είσοδος για την παρακολούθηση της διάλεξης θα είναι δωρεάν και ανοιχτή για όλο τον κόσμο.

Η διάλεξη θα δοθεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009 στις 7μ.μ στο Πανεπιστήμιο Hartford και συγκεκριμένα στην αίθουσα Wilde Auditorium.

Η διάλεξη αυτή προωθείται από την οργάνωση "The Women's Education and Leadership Fund (WELFund)" που αγωνίζεται για την ισότητα των δυο φύλων, την προώθηση και την ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας και δράσης στον επιστημονικό χώρο και γενικότερα σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Επιπλέον πληροφορίες δίνονται στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου www.hartford.edu

Προσπαθήστε τώρα να φτιάξετε μια αφίσα με την οποία θα καλείτε τον κόσμο να έρθει και να παρακολουθήσει τη διάλεξη της Jocelyn Bell Burnell στο Πανεπιστήμιο του Ηartford. Στην αφίσα καλείστε να παρουσιάσετε την Jocelyn Bell Burnell (ζωή, έργο κλπ.), το περιεχόμενο της διάλεξής της, το χώρο, την ώρα της διάλεξης και ειδικότερα στοιχεία που σας παρουσιάστηκαν παραπάνω στα πλαίσια του ζητήματος των φύλων και των θετικών επιστημών με στόχο την ενθάρρυνση όλων, αγοριών και κοριτσιών, να συμμετέχουν στη μάθηση και την εργασία στις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά και τις νέες τεχνολογίες.

Ακόμη, στα παιδιά δίνεται το ακόλουθο φύλλο εργασίας:

  • Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε και κατασκευάστε με τη βοήθεια του υπολογιστή μια αφίσα με θέμα τη διάλεξη της JocelynBell στο Πανεπιστήμιο του Ηartford. Στην αφίσα μπορείτε να συμπεριλάβετε εικόνες, κείμενα δικά σας ή αποσπάσματα από τις πληροφορίες που μοιράστηκαν.
  • Ετοιμάστε γραπτά ή προφορικά μια παρουσίαση της αφίσας σας. Στο κείμενο σας μπορείτε να αναφέρεστε στο ζήτημα του φύλου και των θετικών επιστημών. Αναρτήστε την αφίσα σας και παρουσιάστε την στις συμμαθήτριές και στους συμμαθητές σας. Στη συνέχεια απαντήστε σε ερωτήσεις που μπορεί να έχουν.




μια διδακτική πρόταση από τη Βασιλική Τουμανίδου


More pages