δημιουργία αφίσας για τους εσωτερικούς πλανήτες

?????????? ????????εσωτερικοί πλανήτες1

Η δημιουργία αφίσας απαιτεί συνεργασία (οι μαθητές είναι χωρισμένοι σε ομάδες), κριτική σκέψη προκειμένου να γίνει διαχωρισμός μεταξύ πρωτεύουσας και δευτερεύουσας πληροφορίας, αισθητικό γούστο και φαντασία. Μ’ αυτό τον τρόπο είμαστε σίγουροι πως οι νέες γνώσεις θα γίνουν κατανοητές χωρίς να κουράσουν τα παιδιά. Το υλικό της αφίσας έχει δοθεί παραπάνω τόσο με τις εικόνες των προσώπων που διατύπωσαν τις διάφορες θεωρίες όσο και με τα κείμενα που τις συνοδεύουν, τα οποία από μόνα τους παρέχουν ποικιλία εικόνων και παραστάσεων. Από το «ορθογώνιο κουτί» των Αιγυπτίων και την «άμαξα» των Κινέζων μέχρι και τις θεωρίες των Αϊνστάιν και Hubble, οι μαθητές μπορούν κάλλιστα να αποδώσουν με εικονικό τρόπο την εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης πάνω στην εξερεύνηση του σύμπαντος. Εδώ απλώς να σημειώσουμε πως στην τάξη θα δώσουμε τις εικόνες μεγενθυμένες ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιηθούν για την αφίσα . Παρακάτω παρατίθεται το Φύλλο Εργασίας που θα δοθεί στους μαθητές.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
1. Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε και κατασκευάστε με την τεχνική του κολάζ μια αφίσα με θέμα: Οι θεωρίες για τη δημιουργία και τη μορφή του σύμπαντος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.


2. Ετοιμάστε (γραπτά ή προφορικά) μια παρουσίαση της αφίσας σας.


3. Αναρτήστε την αφίσα σας και παρουσιάστε την στους συμμαθητές σας. Στη συνέχεια απαντήστε στις πιθανές ερωτήσεις τους.

μια διδακτική πρόταση από την Αντωνάρα Ειρήνη, την Ευαγγέλου Παναγιώτα
και την Αϊβαλιώτη Ευαγγελία

More pages