δημιουργία αφίσας για το αυτοκίνητο

δημιουργία αφίσας για το αυτοκίνητο - atlaswiki δημιουργία αφίσας για το αυτοκίνητο - atlaswiki δημιουργία αφίσας για το αυτοκίνητο - atlaswiki


περιγραφή δραστηριότητας
Έχουμε ήδη ανακοινώσει στα παιδιά από τη προηγούμενη μέρα ότι θα ασχοληθούμε με τη δημιουργία κολάζ κ τους ζητάμε να φέρουν μαζί τους κάποια περιοδικά σχετικά με αυτοκίνητα. Χωρίζουμε τους μαθητές σε ομάδες και σε κάθε ομάδα δίνουμε ένα χρωματιστό χαρτόνι, μαρκαδόρους σε διάφορα χρώματα, ψαλίδια, κόλλες και ένα πακέτο με φωτοτυπημένο υλικό που έχει εικόνες οι οποίες συνοδεύονται από λεζάντες και σύντομα κείμενα σχετικά με την εξέλιξη των αυτοκινήτων. Τους ανακοινώνουμε ότι η κάθε ομάδα θα φτιάξει τη δική της αφίσα η οποία μπορεί να περιέχει εικόνες, τις οποίες μπορούν να πάρουνε είτε από τα περιοδικά που έχουν μαζί τους ανταλλάσσοντας τα με τις άλλες ομάδες, είτε από το υλικό που τους έχουμε δώσει, σχήματα και ζωγραφιές, τα οποία μπορούν να κάνουν και μόνοι τους, καθώς και κείμενα ή διάφορους σχολιασμούς. Η αφίσα θα τελειώνει με τη δική τους ζωγραφιά σχετικά με το πώς φαντάζονται το αυτοκίνητο του μέλλοντος. Η κάθε αφίσα πρέπει να έχει ένα πρωτότυπο τίτλο. Όταν όλες οι αφίσες είναι έτοιμες αναρτούνται και κάθε ομάδα τις παρουσιάζει προφορικά κ απαντά σε τυχόν ερωτήσεις.

διδακτικό υλικό
1)Φύλλο εργασίας
α) Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε και κατασκευάστε με την τεχνική του κολάζ μια αφίσα με θέμα την εξέλιξη
του αυτοκινήτου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
β) Ετοιμάστε προφορικά μια παρουσίαση της αφίσας σας.
γ) Ζωγραφίστε το αυτοκίνητο του μέλλοντος όπως το φαντάζεστε εσείς.
δ) Αναρτήστε την αφίσα σας και παρουσιάστε την στους συμμαθητές σας. Στη συνέχεια απαντήστε στις πιθανές
ερωτήσεις τους.

2) Υλικό για την αφίσα
Η μηχανοκίνητη μεταφορά, αν και ήταν ένα παλιό όνειρο του ανθρώπου, δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί ως το ξέσπασμα της βιομηχανικής επανάστασης που έγινε στα μέσα του 19ου αιώνα. Στην περίοδο αυτή παρουσιάστηκαν επαναστατικές τεχνολογικές ανακαλύψεις, με αποτέλεσμα το όνειρο αυτό να γίνει πραγματικότητα. Μέχρι τότε το ιππήλατο αμάξι ήταν το διαδεδομένο μέσο μεταφοράς. Ο συνδυασμός αλόγου - αμαξιού ήταν πολύ ικανοποιητικός στην εμφάνιση. Το άλογο έδινε την ισχύ κίνησης και το αμάξι με τα χρόνια συνεχούς εξέλιξης έγινε ελαφρό, ανθεκτικό και όμορφο.

δημιουργία αφίσας για το αυτοκίνητο - atlaswikiΓύρω στα 1880

Το πρώτο μηχανοκίνητο όχημα που κατασκευάστηκε το 1769 από τον Nicholas Joseph Cugnot, Γάλλο αξιωματικό του πυροβολικού, ήταν ατμοκίνητο και θεωρείται ο πρόγονος του σημερινού αυτοκινήτου.
δημιουργία αφίσας για το αυτοκίνητο - atlaswiki Το πρώτο ατμοκίνητο όχημα, φτιαγμένο το 1769 από τον Cugnot

Το 1876, ο Nikolaus Otto ανακαλύπτει την πρώτη τετράχρονη μηχανή εσωτερικής καύσεως, μετά από πολύχρονη πειραματική εργασία. Μια μεγάλη καινοτομία μετά την ανακάλυψη της μηχανής εσωτερικής καύσης ήταν η εφαρμογή της στο αυτοκινούμενο όχημα δρόμου του Karl Benz, το 1885, που συνετέλεσε στο να αποκτήσει το αυτοκίνητο πρακτική εφαρμογή. Το αυτοκίνητο του Benz που παρουσιάστηκε το 1885 ήταν ένα τρίτροχο όχημα με σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο και ανοιχτό ξύλινο αμάξωμα με δύο καθίσματα για τους επιβάτες. Ο μπροστινός τροχός κατευθυνόταν από ένα πηδάλιο που έπαιξε το ρόλο του τιμονιού, ενώ την κίνηση έπαιρναν οι δύο οπίσθιοι τροχοί μέσω αλυσίδας.

δημιουργία αφίσας για το αυτοκίνητο - atlaswikiδημιουργία αφίσας για το αυτοκίνητο - atlaswikiΤο αυτοκίνητο του Benz και ο Daimler με το αυτοκίνητό του
Η εξέλιξη του κινητήρα εσωτερικής καύσης μείωσε την έκταση και το ενδιαφέρον για αυτοκίνηση με άλλες μορφές κινητήρων. Μέσα στα επόμενα χρόνια, το αυτοκίνητο αποτέλεσε μια γρήγορα εξελισσόμενη μηχανή που έφθασε να περιλαμβάνει πάνω από 20.000 μηχανικά μέρη, τα οποία συνεργάζονταν αρμονικά μεταξύ τους, για την εξασφάλιση αξιόλογης και αξιόπιστης μεταφορικής ικανότητας. Η τεράστια αυτή ανάπτυξη, είχε σαν αποτέλεσμα πολλές διαφοροποιήσεις στο σχεδιασμό του αυτοκινήτου από κατασκευαστική πλευρά, την εξωτερική μορφή αλλά και τη χρήση του, σαν μέσο μεταφοράς, εργαλείο δουλειάς ή ακόμα και σαν μέσο διασκέδασης και αναψυχής.

Από τον Α' μέχρι τον Β' παγκόσμιο πόλεμο
Κατασκευάζεται ένας αριθμός αυτοκινήτων υψηλής ποιότητας και αντοχής που οφείλεται κύρια στη διαφοροποίηση των οικονομικών συνθηκών. Από το 1920 περίπου και μετά, τα αυτοκίνητα αποκτούν πλήρες αμάξωμα, με πόρτες και ανεμοθώρακες και αρχίζουν να γίνονται χαμηλότερα και μακρύτερα για βελτίωση της ευστάθειας.

δημιουργία αφίσας για το αυτοκίνητο - atlaswikiTourer 1928 δημιουργία αφίσας για το αυτοκίνητο - atlaswikiStudebaker 1931 δημιουργία αφίσας για το αυτοκίνητο - atlaswikiOpel Olympia 1935

Η μεταπολεμική περίοδος – στροφή στην ασφάλεια
Μια σημαντική εξέλιξη γίνεται με την χρησιμοποίηση στην κατασκευή του αμαξώματος της Chevrolet Corvette του 1953 υαλοβάμβακα ενισχυμένου με ρητίνη. Το ίδιο υλικό χρησιμοποιήθηκε το 1955 στην οροφή του Citroen DS 19. Έτσι ελαττώνεται σημαντικά το βάρος και αυξάνεται η αντοχή σε διάβρωση, συγχρόνως όμως ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην έρευνα για την χρησιμοποίηση άλλων προηγμένων υλικών (αλουμινίου, πλαστικού, συνθέτων υλικών) στην κατασκευή πλαισίων και αμαξωμάτων.

δημιουργία αφίσας για το αυτοκίνητο - atlaswiki δημιουργία αφίσας για το αυτοκίνητο - atlaswiki δημιουργία αφίσας για το αυτοκίνητο - atlaswiki
Chevrolet Corvette, 1954 Citroen DS 19, 1954 Panhard Dyna του 1954 με αμάξωμα αλουμινίου
Η νεότερη εποχή της ανάπτυξης του αυτοκινήτου
Σχεδιάζονται έτσι πλαίσια και αμαξώματα που συνδυάζουν ικανοποιητικά την ασφάλεια, την λειτουργικότητα και την ποιότητα κατασκευής. Η συνεχής έρευνα στον τομέα των αναρτήσεων οδήγησε σε ενεργητικά συστήματα “έξυπνων” αναρτήσεων που εξασφαλίζουν μεγάλη ενεργητική ασφάλεια διατηρώντας την πρόσφυση των τροχών του οχήματος στον δρόμο. Το ίδιο συμβαίνει και στον τομέα των ελαστικών. Σήμερα τα ελαστικά είναι ικανά να ανταπεξέλθουν στις δυσκολότερες καιρικές συνθήκες αλλά και συνθήκες οδήγησης.

δημιουργία αφίσας για το αυτοκίνητο - atlaswiki δημιουργία αφίσας για το αυτοκίνητο - atlaswiki δημιουργία αφίσας για το αυτοκίνητο - atlaswiki
Peugeot 403, 404, 405. Η εξέλιξη της μορφής στις δεκαετίες του 60, 70 και 80
Το ηλιακό αυτοκίνητο, έχοντας σημειώσει σημαντικά «άλματα» τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη σε πιλοτικό στάδιο, αναφορικά με την χρήση του σε μαζικό επίπεδο.

δημιουργία αφίσας για το αυτοκίνητο - atlaswiki
χρονική διάρκεια
2 διδακτικές ώρες. Την πρώτη ώρα θα ασχοληθούν με τη δημιουργία της αφίσας και τη δεύτερη με την παρουσίαση.

θεματικές που εμπλέκονται
Με αυτή τη δραστηριότητα, εκτός από το μάθημα των φυσικών επιστημών, εμπλέκεται και η ιστορία και ειδικότερα η ιστορία των αυτοκινήτων. Ακόμη, ζωγραφίζοντας μόνοι τους καλλιεργούν τις εικαστικές τους ικανότητες.

δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται
Οι μαθητές εκφράζουν τον προβληματισμό τους πάνω στον τρόπο που τα θέματα αυτά στο πλαίσιο της κοινωνικής μας ζωής επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, την ηθική, τον πολιτισμό, φέρνοντας στο προσκήνιο τον τρόπο που επιστήμη και κοινωνία αλληλεπιδρούν. Επίσης, τα παιδιά εισάγονται στον οπτικό γραμματισμό και μαθαίνουν να μετατρέπουν την εικόνα σε προφορικό λόγο.

μια διδακτική πρόταση από τις Βασιλειάδου Παναγιώτα και Πιτσια Βασιλική,
εμπλουτισμένη από τις Ρέντη Αναστασία και Σέλκου ΜαρίαMore pages