δημιουργία αφίσας για το γενεαλογικό δέντρο του ήλιου και της σελήνης


δημιουργία αφίσας για το γενεαλογικό δέντρο του ήλιου και της σελήνης - atlaswiki

περιγραφή

Δίνουμε στα παιδιά να διαβάσουν το άρθρο που παρατίθεται παρακάτω. Σ’ αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι το άρθρο είναι αναρτημένο στην τάξη και τα παιδιά μπορούν να ανατρέχουν σ’ αυτό οποιαδήποτε στιγμή το κρίνουν απαραίτητο. Για την πρώτη φάση της δραστηριότητας μοιράζουμε τα ακόλουθα κείμενα με τους μύθους και αφήνουμε τα παιδιά να χωριστούν σε 3-5 ομάδες δικής τους επιλογής. Η κάθε ομάδα διαβάζει τους μύθους και μετά τους ζητάμε να σχεδιάσουν το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας της Σελήνης και του Ήλιου. Αφού αντλήσουν τις απαραίτητες πληροφορίες από τα κείμενα, τους παρέχουμε χαρτόνια, μαρκαδόρους, εικόνες και ό, τι ακόμη χρειάζεται για να φτιάξουν μια κατασκευή του δέντρου η οποία θα κοσμεί την τάξη. Στη δεύτερη φάση, ξεκινάμε μια συζήτηση αφού ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν μια σύγκριση ανάμεσα στο τι πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες και τι γνωρίζουμε σήμερα εμείς για τον ήλιο και τη σελήνη.

χρονική διάρκεια

Η δραστηριότητα υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου 2 διδακτικές ώρες.

διδακτικό υλικό


δημιουργία αφίσας για το γενεαλογικό δέντρο του ήλιου και της σελήνης - atlaswiki

  • άρθρο και πληροφοριακό υλικό

Το πιο μακρύ «κρυφτό του Ηλίου» για τον 21ο αιώνα

Σχεδόν σε όλη την Ασία έγινε ορατή η «τερατώδους μεγέθους» έκλειψη

Ειρήνη Μητροπούλου, Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Από την Ινδία ως τη Χαβάη, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν με δέος χθες τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική έκλειψη του Ηλίου για τον 21ο αιώνα, η οποία ήταν ορατή από την Ασία. Αφού σχηματίστηκε στη θάλασσα δυτικώς της Ινδίας η σεληνιακή σκιά ή ούμπρα, όπως λέγεται, έπεσε στο κρατίδιο Γκουτζαράτ νωρίς το πρωί (τοπικής ώρας). Η έκλειψη ήταν «τερατώδους» μεγέθους, σύμφωνα με τον ειδικό της ΝΑSΑ Φρεντ Εσπενακ και τον μετεωρολόγο Τζέι Αντερσον. Επρόκειτο όντως για ένα από τα πιο μεγάλα σε διάρκεια φαινόμενα, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις η διάρκειά της έφτασε τα εξίμισι λεπτά. Έγινε ορατή στο Μπανγκλαντές, στο Νεπάλ, στο Μπουτάν, στη Μιανμάρ και κατόπιν σε πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, περιλαμβανομένης και της Σαγκάης, όπου η ημέρα έγινε κυριολεκτικά νύχτα.

Στην Ινδία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Βαρανάσι, πολλοί για να κάνουν μια βουτιά στον Γάγγη, πράξη που θεωρείται για τους ινδουιστές ότι λυτρώνει από τον κύκλο της ζωής και του θανάτου. Στη συγκέντρωση αυτή μια 65χρονη γυναίκα πέθανε από ασφυξία και άλλα έξι άτομα τραυματίστηκαν στη μαζική μετακίνηση 2.500 ανθρώπων που κάποια στιγμή καταλήφθηκαν από πανικό λόγω του απόκοσμου φαινομένου. Για τους αστρολόγους η έκλειψη σημαίνει κακοτυχία και πολλές μέλλουσες μητέρες ζήτησαν από τους γιατρούς να επισπεύσουν ή να αναβάλουν τοκετούς. Οι γονείς σε πολλά σχολεία της ινδικής πρωτεύουσας αποφάσισαν να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Και για τον αρχαίο κινεζικό πολιτισμό η έκλειψη αποτελούσε κακό οιωνό και συνδεόταν με φυσικές καταστροφές και θανάτους στην αυτοκρατορική οικογένεια. Η επικρατούσα θεωρία ήταν ότι το φαινόμενο το προκαλούσε ένας δράκος ο οποίος «κατάπινε τον ήλιο» για μερικά λεπτά. Αξιωματούχοι και κρατικά ΜΜΕ έσπευσαν να καθησυχάσουν τον πληθυσμό ότι όλα θα λειτουργήσουν κανονικά και δεν θα υπάρξει κανένα απρόοπτο. Αρκετοί πολίτες που θέλησαν να δουν την έκλειψη αποφάσισαν να ταξιδέψουν εκτός Σανγκάης, όπου η μόλυνση θα τους εμπόδιζε να έχουν μια καθαρή εικόνα. Στην Ινδία συνέρρευσαν χιλιάδες τουρίστες για να παρακολουθήσουν το σπάνιο φαινόμενο. Υπήρξαν ταξιδιωτικά γραφεία που οργάνωσαν ειδικές εκδρομές για την έκλειψη, ακόμη και αεροπορικές πτήσεις για την παρακολούθησή της.

Το επόμενο, ανάλογο σε διάρκεια, ραντεβού της Σελήνης με τον ήλιο αναμένεται το μακρινό 2132. Πανάρχαιες προλήψεις, επιστημονικά πειράματα και μοντέρνες εμπορικές πρακτικές συνδυάστηκαν με μοναδικό τρόπο στη διάρκεια της έκλειψης, η οποία ήταν ορατή της πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη. Η σκιά της πέρασε τελικά από τα νοτιότερα νησιά της Ιαπωνίας και εξαφανίστηκε στα ανατολικά της Χαβάης περίπου τέσσερις ώρες μετά την έναρξη του φαινομένου. Στη διάρκειά του η σκιά του φεγγαριού κινείτο επάνω στην επιφάνεια της Γης με την υπερηχητική ταχύτητα των 3.000 χιλιομέτρων την ώρα. Για της αστρονόμους που έσπευσαν στη Σανγκάη και στο Μπανγκλαντές η έκλειψη χάρισε μια μοναδική ευκαιρία για την παρατήρηση του ηλιακού στέμματος, της στρώματος διάπυρων αερίων το οποίο εκτείνεται ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα από την επιφάνεια του Ηλίου. Οι εκλείψεις δίνουν της επιστήμονες στη Γη μια σπάνια ευκαιρία να καταγράψουν δισδιάστατες εικόνες από το στέμμα του Ηλίου, δηλαδή της αέριες μάζες γύρω από τη φλεγόμενη μάζα του μεγαλύτερου άστρου του Γαλαξία. «Το στέμμα έχει θερμοκρασία δύο εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου αλλά δεν γνωρίζουμε γιατί είναι τόσο καυτό» είπε η Λούσι Γκριν του University College του Λονδίνου, μία από της ερευνητές που παρατήρησαν το φαινόμενο από αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο στο ιαπωνικό νησί Ιβο Τζίμα, εκεί όπου η σκιά της Σελήνης έπεσε κατακόρυφα στη Γη. Επιστήμονες πραγματοποίησαν ένα σημαντικό πείραμα με την προσδοκία να δώσουν απάντηση στο κατά πόσον η βαρύτητα της Γης μειώνεται κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης. Τα αποτελέσματα, που αναμένεται να αναλυθούν της επόμενους μήνες, θα επιβεβαιώσουν ή θα καταρρίψουν τη θεωρία ότι πράγματι προκαλούνται βαρυτικές ανωμαλίες στη Γη. Γεωφυσικοί της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών εγκατέστησαν εξελιγμένο εξοπλισμό σε έξι διαφορετικά σημεία της χώρας μετρώντας τη βαρύτητα καθώς η σκιά της Σελήνης, πλάτους περίπου 250 χλμ., διέσχιζε αργά τη Νότια Κίνα. Η πρώτη ένδειξη για της διακυμάνσεις της βαρύτητας υπήρξε το 1954, όταν ο γάλλος φυσικός Μορίς Αλέ κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης παρατήρησε την «παράξενη» συμπεριφορά της κινούμενου εκκρεμούς, την οποία απέδωσε σε μεταβολή της βαρύτητας λόγω του φαινομένου. Από τότε ανάλογες βαρυτικές ανωμαλίες έχουν παρατηρηθεί σε περίπου 20 ηλιακές εκλείψεις ανά τον πλανήτη, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστικό συμπέρασμα για την αιτία.

εφημερίδα Το Βήμα


δημιουργία αφίσας για το γενεαλογικό δέντρο του ήλιου και της σελήνης - atlaswiki

δημιουργία αφίσας για το γενεαλογικό δέντρο του ήλιου και της σελήνης - atlaswiki

δημιουργία αφίσας για το γενεαλογικό δέντρο του ήλιου και της σελήνης - atlaswiki

  • φύλλο εργασίας

δημιουργία αφίσας για το γενεαλογικό δέντρο του ήλιου και της σελήνης - atlaswiki


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται και συμβάλλουν στην εκπαίδευση του πολίτη

  • Ερευνητική ικανότητα
  • Διαχωρισμός και επιλογή των κατάλληλων πληροφοριών μέσα από ένα κείμενο
  • Κατασκευή γενεαλογικού δέντρου
  • Συνεργασία και αλληλοβοήθεια
  • Σύγκριση των προγενέστερων ιδεών και θεωριών με νέες γνώσεις

χάρτης εννοιών

δημιουργία αφίσας για το γενεαλογικό δέντρο του ήλιου και της σελήνης - atlaswiki

μια διδακτική πρόταση από την
Αθανασία Βαρσαμίδου και τη Φανή Γκουτζέρη

More pages