δημιουργία αφίσας με την τεχνική του κολάζ για το χρωματικό φάσμα

δημιουργία αφίσας με την τεχνική του κολάζ για το χρωματικό φάσμα - atlaswiki δημιουργία αφίσας με την τεχνική του κολάζ για το χρωματικό φάσμα - atlaswiki δημιουργία αφίσας με την τεχνική του κολάζ για το χρωματικό φάσμα - atlaswiki

οδηγίες για τη διδασκαλία

Σε αυτήν την δραστηριότητα πρόκειται να διδάξουμε το χρωματικό φάσμα του φωτός. Θα φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με την έννοια των προσθετικών βασικών χρωμάτων, παροτρύνοντάς τα να αναζητήσουν το πώς υπάρχουν τα φυσικά χρώματα στη φύση και τα τεχνητά χρώματα στην πόλη.
Συγκεκριμένα θα ενεργήσουμε ως εξής: χωρίζουμε τους μαθητές μας σε 3 ομάδες και ζητάμε απ΄αυτούς να δημιουργήσουν αφίσες με την τεχνική του κολάζ. Μοιράζουμε και στις τρείς ομάδες φύλλα εργασίας σχετικά με την πόρεια της δράσης τους και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν, δηλαδή ένα χρωματιστό χαρτόνι, μαρκαδόρους σε διάφορα χρώματα, ψαλίδια, κόλλες, περιοδικά με πολύχρωμες σελίδες και ένα πακέτο με ασπρόμαυρο φωτοτυπημένο υλικό που έχει εικόνες, οι οποίες συνοδεύονται απο λεζάντες και σύντομα κείμενα σχετικά με τα χρώματα. Στην πρώτη ομάδα θα ζητήσουμε να ασχοληθεί με τα βασικά χρώματα, αφού πρώτα τους δώσουμε ένα φύλλο εργασίας με κείμενο που θα τους πληροφορεί για το τι είναι τα βασικά χρώματα και πώς αυτά συνδυάζονται μεταξύ τους. Έπειτα θα τους δώσουμε οδηγίες για το πώς θα φτιάξουν μία αφίσα-κολάζ στην οποία θα συνδυάζουν τα χρώματα για να σχηματίσουν τις κουκίδες της τηλεόρασης που δίνουν το χρώμα. Στη δεύτερη ομάδα, η οποία θα ασχοληθεί με τα χρώματα στη φύση, δίνουμε ένα κείμενο που θα μιλάει για το ποιά ζώα αλλάζουν το χρώμα τους για να προσαρμοστούν στη φύση, καθώς και για το σχηματισμό του ουράνιου τόξου απο το συνδυασμό των χρωμάτων του φάσματος του φωτός. Ακολούθως θα τους παροτρύνουμε να δημιουργήσουν ένα κολάζ όπου θα δείχνουν πως πχ ένας χαμαιλέοντας αλλάζει το χρώμα του ή να δείχνουν πώς σχηματίζεται ένα ουράνιο τόξο. Στην τρίτη ομάδα, που ασχολείται με τα τεχνητά χρώματα, δίνουμε ένα φύλλο εργασίας με οδηγίες για το πώς θα δημιουργήσουν ένα κολάζ που θα απεικονίζει πυροτεχνήματα και πινακίδες νέον.
Αφού ολοκληρώσουν οι μαθητές τα κολάζ, θα ακολουθήσει η παρουσίαση των εργασιών τους και συζήτηση μεταξύ των παιδιών με την καθοδήγηση του δασκάλου.


διδακτικό υλικό

χρωματιστό χαρτόνι
μαρκαδόροι σε διάφορα χρώματα
ψαλίδια, κόλλες
περιοδικά με πολύχρωμες σελίδες
ένα πακέτο με ασπρόμαυρο φωτοτυπημένο υλικό που έχει εικόνες, οι οποίες συνοδεύονται απο λεζάντες και σύντομα κείμενα σχετικά με τα χρώματα.


Φύλλο Εργασίας
ΟΜΑΔΑ 1η
Τι είναι τα βασικά χρώματα; δημιουργία αφίσας με την τεχνική του κολάζ για το χρωματικό φάσμα - atlaswiki

Το χρώμα είναι παράγωγο του φωτός και κατά συνέπεια, για να αντιληφθούμε ένα χρώμα, πρέπει να υπάρχει μια πηγή φωτός. Το φυσικό φως έρχεται από τον ήλιο και είναι καθαρό και λευκό. Τα βασικά χρώματα είναι το μπλέ,κόκκινο και πράσινο. Όταν αναμειγνύονται, παράγονται άλλα χρώματα, π.χ. κόκκινο και πράσινο δίνουν κίτρινο χρώμα, ενώ αν και τα τρία παραπάνω βασικά χρώματα αναμειχθούν, σε ίσες αναλογίες, δίνουν χρώμα λευκό. Οι οθόνες των εγχρώμων τηλεοράσεων φέρουν χιλιάδες κουκκίδες ή λωρίδες που εκπέμπουν τα τρία αυτά βασικά χρώματα τα οποία συνδυαζόμενα φτάνουν στο μάτι του παρατηρητή.

ΟΔΗΓΙΕΣ:
1. Να κόψετε απο τα περιοδικά τα βασικά χρώματα.
2. Σκεφτείτε πώς θα τα συνδυάσετε για να προκύψουν τα νέα χρώματα.
3. Κολλήστε τα επάνω στο χαρτόνι για να δείξετε πώς προκύπτει αυτός ο συνδυασμός.
4. Στόχος είναι να δημιουργήσετε ένα κολάζ που να δείχνει πώς προκύπτουν τα χρώματα στην τηλεόραση!!! (όπως στο σχήμα)

δημιουργία αφίσας με την τεχνική του κολάζ για το χρωματικό φάσμα - atlaswiki ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!Φύλλο Εργασίας
ΟΜΑΔΑ 2η

Το χρώμα ξεκινά από τη φύση!

Η φύση είναι αυτή που μας χαρίζει απλόχερα χιλιάδες χρώματα και αποχρώσεις, παιχνίδια όλα, ουσιαστικά του φωτός και πηγή έμπνευσης για δημιουργία και προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη. Και παρ' ότι οι χρωματικές προτιμήσεις και παραδόσεις της ανθρωπότητας συχνά αλλάζουν μέσα στους αιώνες ο ρόλος των χρωμάτων είναι και θα παραμείνει πρωταγωνιστικός και η εσωτερική, κρυμμένη σημασία τους θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί και να αιχμαλωτίζει τις ζωές μας.
Ποιοί οργανισμοί αλλάζουν το χρώμα τους?

Ο χαμαιλέοντας δημιουργία αφίσας με την τεχνική του κολάζ για το χρωματικό φάσμα - atlaswiki ζει σε δενδρώδη βλάστηση και είναι αυστηρά εδαφικό ερπετό που προσαρμόζεται σε ζεστά κλίματα. Σαν ετεροθερμικά ζώα, είναι δραστήρια κατά τις ζεστές εποχές ενώ τον υπόλοιπο χρόνο αποσύρονται μέσα στους θάμνους και είναι πολύ λιγότερο δραστήρια ή καθόλου δραστήρια.
Το χαρακτηριστικό του χαμαιλέοντα είναι ότι αλλάζει χρώματα, το οποίο του χρησιμέυει ως καμουφλάζ, σαν ρυθμιστής θερμοκρασίας σώματος και ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ τους.

Το χρώμα στο κοράλλι προέρχεται από συναφή είδη φυκιών που χρησιμεύουν ως τροφή για τους κοραλλιογενείς πολύποδες. Μόνο τα ζωντανά κοραλλια έχουν χρώμα, με τα νεκρά κοραλλια να εμφανίζονται λευκά.


ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ
δημιουργία αφίσας με την τεχνική του κολάζ για το χρωματικό φάσμα - atlaswiki Το ουράνιο τόξο είναι ένα πολύχρωμο οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο εμφανίζεται το φάσμα των χρωμάτων που συνθέτουν το ορατό φως στον ουρανό. Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν πάνω σε σταγονίδια βροχής στην ατμόσφαιρα της Γης και αποτελεί ένα παράδειγμα διάθλασης , μετά από ανάκλαση. Το κάθε χρώμα (δηλαδή κάθε μήκος κύματος) διαθλάται υπό διαφορετική γωνία μέσα στα σταγονίδια (που δρουν όπως τα μικρά πρίσματα), παθαίνει διαφορετική εκτροπή κι έτσι το ορατό λευκό φως αναλύεται στα διάφορα χρώματα που το συνθέτουν, δηλαδή στο φάσμα του. Έτσι εμφανίζεται το φάσμα του ηλιακού φωτός ως ένα πολύχρωμο τόξο, με το κόκκινο χρώμα,να κυριαρχεί στην εξωτερική του πλευρά, και το ιώδες στην εσωτερική. Η διαφορετικότητα της γωνίας του κάθε μήκους κύματος (χρώματος) και του σχήματος των σταγονιδίων εξηγεί και το τοξοειδές σχήμα του φαινομένου και όχι κάποιο άλλο.

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Διαβάστε το παραπάνω κείμενο για τον χαμαιλέοντα. Να κόψετε κομμάτια απ΄τα περιοδικά και να τα κολλήσετε στο χαρτόνι ώστε να δείξετε πώς ο χαμαιλέοντας αλλάζει το χρώμα του.

Αξιοποιώντας τις πληροφορίες για το ουράνιο τόξο,να κόψετε χρώματα απ’τα περιοδικά και κολλώντας τα πάνω στο χαρτόνι, να σχηματίσετε ένα δικό σας ουράνιο τόξο!

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!Φύλλο Εργασίας
ΟΜΑΔΑ 3η

Εκτός απο τα χρώματα που μας χαρίζει απλόχερα η φύση, ο άνθρωπος χρησιμοποιεί χρωστικές ουσίες για να δημιουργήσει τεχνητά χρώματα, όπως είναι τα περισσότερα που βλέπουμε σε μιά πόλη. Το φως μπορεί να επηρεασθεί από δυο σημαντικούς κανόνες της φύσης, τον προσθετικό και αφαιρετικό σχηματισμό χρώματος. Προσθετικό χρώμα είναι απλά αυτό που παράγεται απευθείας από μια πηγή φωτός, όπως π.χ. ο ήλιος ή ένας ηλεκτρικός λαμπτήρας. Όταν όμως, το φως πέφτει πάνω σ' ένα αντικείμενο, επηρεάζεται από τις ιδιότητες ή τους χρωματικούς παράγοντές του.

Για παράδειγμα αποτέλεσμα τεχνητών χρωμάτων αποτελούν :
οι πινακίδες νέον δημιουργία αφίσας με την τεχνική του κολάζ για το χρωματικό φάσμα - atlaswiki
που χρησιμοποιούνται σε πολλά μαγαζιά καθώς
και τα πυροτεχνήματα δημιουργία αφίσας με την τεχνική του κολάζ για το χρωματικό φάσμα - atlaswiki.

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που σας δόθηκαν, να κόψετε κομμάτια απο τα περιοδικά και να τα κολλήσετε ώστε να φτιάξετε τα δικά σας πυροτεχνήματα με συνδυασμούς χρωμάτων που θα επιλέξετε.

Ακολουθήστε τα ίδια βήματα για να φτιάξετε πινακίδες νέον.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!χρονική διάρκεια

Η δημιουργία των κολάζ και η παρουσίαση τους απαιτεί 2 διδακτικές ώρες.


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται

Τα παιδιά αναπτύσσουν γνωστικές δεξιότητες όπως είναι η εκμάθηση της έννοιας του χρωματικού φάσματος του φωτός καθώς και η επεξεργασία του οπτικού μηνύματος και μέσα απ’αυτό η ανάπτυξη του προφορικού λόγου. Αναπτύσσουν και μεταγνωστικές δεξιότητες όπως είναι η διαμόρφωση ορίων υποκειμενικότητας- αντικειμενικότητας. Επιπλέον τα παιδιά μαθαίνουν για το πως τα χρώματα (δηλαδή το φως) χρησιμοποιούνται απ’τους ανθρώπους στην καθημερινότητα πχ πινακίδες νέον, και έτσι αποκτούν την ικανότητα παρατήρησης και σύγκρισης καταστάσεων όπου επιστήμη και κοινωνία αλληλεπιδρούν και αλληλοδιαμορφώνονται (επιστήμη και τεχνολογία). Όσον αφορά τις στάσεις που καλλιεργούνται, τα παιδιά αποκτούν μια θετική στάση απέναντι στην καινοτομία καθώς και κριτική στάση απέναντι στην επιστήμη και την καθημερινότητα.


διαφορετικές θεματικές περιοχές που εμπλέκονται

Εμπλέκονται οι Φυσικές Επιστήμες και η Αισθητική Αγωγή.

μια διδακτική πρόταση από τις Γαιτανίδου Αλεξία-Σπυριδούλα, Γαιτανίδου Μαρία και Γκιόρσου ΕλισάβετMore pages