δημιουργία γραπτού κειμένου, κολάζ και ζωγραφική σχετικά με την Emmy Noether


[Untitled]Παραγωγή γραπτού λόγου και ζωγραφική σχετικά με την Emmy Noether - atlaswiki


δραστηριότητα

Ως εκπαιδευτικός και υπεύθυνη μιας τάξης ενός δημοτικού σχολείου, θα αναλάμβανα προσωπικά να ετοιμάσω ένα κείμενο σχετικό με την Amalie Emmy Noether , το οποίο θα αναφερόταν στη ζωή της, το έργο της, καθώς και στην έρευνά της (βλέπε προτεινόμενο διδακτικό υλικό παρακάτω). Θα ήταν απλό, περιεκτικό, με λιτό ύφος και λόγο, ώστε να είναι κατανοητό από παιδιά της συγκεκριμένης ηλικίας.
Επίσης, θα περιείχε εικόνες από την καθημερινότητα και το χώρο εργασίας της, διότι συνήθως έτσι κεντρίζεται ευκολότερα το ενδιαφέρον των παιδιών.
Στη συνέχεια θα ζητούσα από τους μαθητές μου να δημιουργήσουν ομάδες 3 ή 4 ατόμων και να αναλάβουν μια μικρή εργασία για το σπίτι, την οποία θα έπρεπε να ολοκληρώσουν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως π.χ. μέσα σε μια εβδομάδα.
Πιο συγκεκριμένα, θα τους ζητούσα να γράψουν σε ένα κείμενο 60 – 100 λέξεων περίπου ό,τι τους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από την επιστημόνισσα και να ζωγραφίσουν κάτι σχετικό με αυτήν.

Η συγγραφή του κειμένου αυτού θα συνέβαλε όχι μόνο στην όξυνση της κριτικής σκέψης και της αφαιρετικής ικανότητας των μαθητών, αλλά και στη διαμόρφωση σφαιρικής εικόνας και στην απόκτηση πολυπρισματικής άποψης. Επιπρόσθετα θα βοηθούσε τα παιδιά να εμβαθύνουν περισσότερο σε γεγονότα ,
δεδομένα και πληροφορίες που τους δίνονται κάθε φορά.


Παραγωγή γραπτού λόγου και ζωγραφική σχετικά με την Emmy Noether - atlaswiki

Παράλληλα, βάζοντάς τα να ζωγραφίσουν, θα πετυχαίναμε την εξωτερίκευση ποικίλων συναισθημάτων τους, μιας και η ζωγραφική αποτελεί έναν πολύ ωραίο, δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο έκφρασης, και θα τα φέρναμε σε επαφή με τις τέχνες, πράγμα που αποτελεί επιταγή της σύγχρονης πραγματικότητας. Τέλος, η δημιουργία ομάδων λίγων ατόμων και η μεταξύ τους ανταλλαγή απόψεων θα συνέβαλαν στην άμεση επικοινωνία, στην αλληλοβοήθεια, τη συνεργασία, την προώθηση του διαλόγου και της δημοκρατίας και τη μετάδοση πνεύματος ομαδικότητας. Όλα αυτά θα οδηγούσαν φυσικά στη σταδιακή διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.
Επιπρόσθετα, θα μπορούσα μετά την ανάγνωση του κειμένου μου, να αναθέσω στα παιδιά μέσα σε δύο μέρες να ψάξουν και να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες φωτογραφίες για την Emmy Noether, που θα αναφέρονται στην παιδική της ηλικία, τις σπουδές της, την οικογένειά της, την προσωπική της ζωή και το έργο και την έρευνά της.
Έπειτα θα τις έφερναν στο σχολείο, θα χωρίζονταν σε ομάδες και θα έφτιαχναν από ένα κολάζ και θα έβαζαν τίτλους πριν από κάθε φωτογραφία. Στη συνέχεια αυτά θα παρουσιάζονταν σε ολόκληρο το σχολείο ως μια ομαδική εργασία της συγκεκριμένης τάξης.
Αυτή η δραστηριότητα θα βοηθούσε στη διεύρυνση της φαντασίας και της ευρηματικότητας και φυσικά στην καλύτερη αναζήτηση και οργάνωση υλικού.προτεινόμενο διδακτικό υλικό

http://www.amt.edu.au/biognoether.html

http://www.agnesscott.edu/lriddle/women/noether.htmμια διδακτική πρόταση από
την Καβουρματσίδου Στεφανία

More pages