δημιουργία εξωφύλλου εφημερίδας: εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθημερινή ζωή

δημιουργία εξωφύλλου εφημερίδας: εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθημερινή ζωή - atlaswiki δημιουργία εξωφύλλου εφημερίδας: εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθημερινή ζωή - atlaswiki δημιουργία εξωφύλλου εφημερίδας: εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθημερινή ζωή - atlaswiki

οδηγίες για τη διδασκαλία

Αρχικά τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες των πέντε-έξι ατόμων. Στη συνέχεια μοιράζουμε τα υλικά και ένα πακέτο φωτοτυπημένο υλικό που περιέχει εικόνες και άρθρα σχετικά με τις χρήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κάθε ομάδα. Ορίζουμε το θέμα της εργασίας που είναι η δημιουργία ενός πιθανού εξωφύλλου μιας εφημερίδας με θέμα τις διάφορες εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου και τη σημασία αυτών.(να αναφερθούν στην ανάγκη προώθησης της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθημερινή ζωή π.χ. ηλιακοί θερμοσίφωνες). Ενημερώνουμε τα παιδιά για τον χρόνο που έχουν στη διάθεση τους. Όταν όλες οι εργασίες είναι έτοιμες αναρτιούνται σε σημείο ώστε όλα τα παιδιά να μπορούν να τις βλέπουν, στον πίνακα για παράδειγμα. Κάθε ομάδα παρουσιάζει προφορικά το εξώφυλλο της στις υπόλοιπες ομάδες. Στο τέλος, ακολουθεί συζήτηση σχετικά με τις χρήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθημερινή ζωή.


διδακτικό υλικό

χαρτόνια
μπογιές
κόλλες,ψαλίδια
εικόνες σχετικές με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Άρθρα


Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Greenpeace Hellas

δημιουργία εξωφύλλου εφημερίδας: εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθημερινή ζωή - atlaswiki Mε τη δύναμη του ήλιου και του ανέμου

Το μέσο κτίριο στην Ελλάδα, καλύπτει τις ανάγκες σε θέρμανση με κάποιο λέβητα πετρελαίου και τις υπόλοιπες ενεργειακές ανάγκες (συμπεριλαμβανομένης της ψύξης) με ηλεκτρισμό από το δίκτυο της ΔΕΗ. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ένας στους δύο λέβητες δεν συντηρείται καν σωστά και ότι το 90% περίπου του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα παράγεται από ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα όπως ο λιγνίτης και το πετρέλαιο, θα καταλάβει γιατί ο κτιριακός τομέας συμβάλλει τόσο πολύ στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ευτυχώς όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Η τεχνολογία έχει κάνει άλματα και ο καταναλωτής έχει σήμερα μία πλειάδα επιλογών για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών. Οι επιλογές αυτές:

 • Είναι αποκεντρωμένες (μπορούν δηλαδή να εφαρμοστούν στο επίπεδο της κατοικίας ή της επιχείρησης).
 • Είναι εύκολες στη χρήση.
 • Είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
 • Είναι (τις περισσότερες φορές) ή μπορούν να γίνουν οικονομικά αποδοτικές.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επίπεδο κατοικίας ή επιχείρησης περιλαμβάνουν τις εξής τεχνολογίες:

 • Ηλιακά συστήματα για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό
 • Μικρές ανεμογεννήτριες για παραγωγή ηλεκτρισμού από τον άνεμο
 • Φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ηλιακού ηλεκτρισμούΗλιακή ενέργεια

δημιουργία εξωφύλλου εφημερίδας: εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθημερινή ζωή - atlaswiki

"Στρέψου στον ήλιο και θα αφήσεις τις σκιές πίσω σου"

Η ηλιακή ενέργεια είναι καθαρή, ανεξάντλητη, ήπια και ανανεώσιμη. Η ηλιακή ακτινοβολία δεν ελέγχεται από κανέναν και αποτελεί ένα ανεξάντλητο εγχώριο ενεργειακό πόρο, που παρέχει ανεξαρτησία, προβλεψιμότητα και ασφάλεια στην ενεργειακή τροφοδοσία.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αξιοποιήσει κανείς την ηλιακή ενέργεια.

1.Παράγοντας ηλιακό ηλεκτρισμό μέσω των φωτοβολταϊκών συστημάτων.
2.Αξιοποιώντας τη θαλπωρή του ήλιου για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό με τα ηλιοθερμικά συστήματα.

Ηλιοθερμικά συστήματα


Εδώ και μια εικοσαετία, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν εξοικειωθεί με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες για την παραγωγή ζεστού νερού. Εκείνο όμως που αγνοεί η πλειοψηφία των καταναλωτών είναι, όχι μόνο οι τεχνολογικές βελτιώσεις των ηλιοθερμικών συστημάτων για ζέσταμα του νερού, αλλά κυρίως οι λοιπές χρήσεις των ηλιοθερμικών τεχνολογιών όπως η θέρμανση χώρων, η τηλεθέρμανση οικισμών, ο ηλιακός κλιματισμός και η ηλιοθερμική παραγωγή ηλεκτρισμού.


10 Λόγοι για να στραφείτε στην ηλιακή ενέργεια1.Αξιοπιστία
Είναι μια καθ΄όλα ώριμη και δοκιμασμένη τεχνολογία.

2.Αποκέντρωση
Η θερμική ενέργεια παράγεται στα σημεία ζήτησής της. Αποφεύγονται έτσι οι τεράστιες απώλειες μεταφοράς ενέργειας μέσω του ηλεκτρικού δικτύου (που στην Ελλάδα φτάνουν κατά μέσο όρο το 12%).
3.Αυτονομία
Αποτρέπονται οι τεράστιες δαπάνες για εισαγωγή ενέργειας και η ανασφάλεια λόγω εξάρτησης από εισαγόμενους ενεργειακούς πόρους. Η Ελλάδα εισάγει περίπου το 70% της ενέργειας, τη στιγμή που ο ήλιος είναι δωρεάν και παντού.


4.Ανάπτυξη
Η ενίσχυση της εγχώριας αγοράς θα αυξήσει την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ανταγωνιστικότερο περιβάλλον των εξαγωγών.
5.Θέσεις εργασίας
Ήδη πάνω από 3.500 άτομα απασχολούνται στη βιομηχανία ηλιοθερμικών συστημάτων στην Ελλάδα. Η περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς συνεπάγεται νέες θέσεις εργασίας σε μια καθαρή τεχνολογία


6.Ευκολία
Η τοποθέτηση ενός ηλιακού συλλέκτη είναι απλή. Η δε συντήρηση που απαιτεί είναι ελάχιστη.


7.Εξοικονόμηση χρημάτων
Για τον απλό καταναλωτή, ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι η πιο απλή και συμφέρουσα λύση για να περικόψει τους λογαριασμούς ρεύματος. Το μέσο ετήσιο κέρδος του μπορεί να φτάσει έως 100 ευρώ περίπου.


8.Εξοικονόμηση ενέργειας
Για την Ελλάδα, η εξοικονόμηση που ήδη συντελείται είναι πολύ σημαντική. Οι εγκατεστημένοι ηλιακοί θερμοσίφωνες εξοικονομούν ήδη 1,1 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο, όση ενέργεια παράγει δηλαδή ένας συμβατικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 200 μεγαβάτ. Χωρίς τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα υπήρχε ένα σημαντικό έλλειμμα ισχύος, ιδιαίτερα στα απομονωμένα ηλεκτρικά δίκτυα των νησιών που θα αντιμετώπιζαν έτσι συχνές διακοπές ρεύματος, ιδίως κατά την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.


9.Προστασία περιβάλλοντος
Αποτρέπεται η έκλυση μεγάλων ποσοτήτων ρύπων που επιβαρύνουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.


10.Κλιματικές αλλαγές
Αποτρέπεται η κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και κατά συνέπεια οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που προκαλούν τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές. Ένα τυπικό θερμοσιφωνικό σύστημα για οικιακή χρήση παράγει στην Ελλάδα ετησίως 840-1.080 κιλοβατώρες και αποσοβεί την έκλυση 925-1.200 κιλών CO2 το χρόνο, όσο δηλαδή θα απορροφούσε 1,5 στρέμμα δάσους.Φωτοβολταϊκά

δημιουργία εξωφύλλου εφημερίδας: εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθημερινή ζωή - atlaswikiΌταν τα φωτοβολταϊκά εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία, μετατρέπουν ένα 5-17% της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική (με τη σημερινή τεχνολογία, η οποία συνεχώς βελτιώνεται). Το πόσο ακριβώς είναι αυτό το ποσοστό εξαρτάται από την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν π.χ. τα λεγόμενα μονοκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά, τα πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά, και τα άμορφα. Τα τελευταία έχουν χαμηλότερη απόδοση είναι όμως φθηνότερα. Η επιλογή του είδους των φωτοβολταϊκών είναι συνάρτηση των αναγκών, του διαθέσιμου χώρου ή ακόμα και της οικονομικής ευχέρειας του χρήστη. Τα φωτοβολταϊκά μπορούν να τοποθετηθούν σε οικόπεδα, στέγες (επίπεδες και κεκλιμένες) ή και σε προσόψεις κτιρίων.
Υπάρχουν δύο τρόποι να τα χρησιμοποιήσει κανείς. Ανεξάρτητα από το δίκτυο της ΔΕΗ ή σε συνεργασία μ' αυτό.

Μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση μπορεί να αποτελεί λοιπόν ένα αυτόνομο σύστημα που να καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών ενός κτιρίου ή μιας επαγγελματικής χρήσης. Για τη συνεχή εξυπηρέτηση του καταναλωτή, η εγκατάσταση θα πρέπει να περιλαμβάνει και μια μονάδα αποθήκευσης (μπαταρίες) και διαχείρισης της ενέργειας.

Εναλλακτικά, ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού με φωτοβολταϊκά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το δίκτυο της ΔΕΗ (διασυνδεδεμένο σύστημα). Στην περίπτωση αυτή, καταναλώνει κανείς ρεύμα από το δίκτυο όταν το φωτοβολταϊκό σύστημα δεν επαρκεί (π.χ. όταν έχει συννεφιά ή κατά τη διάρκεια της νύχτας) και δίνει ενέργεια στο δίκτυο όταν η παραγωγή υπερκαλύπτει τις ανάγκες του, π.χ. τις ηλιόλουστες ημέρες ή όταν λείπει κανείς.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούνται για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εφεδρείας (δηλαδή ως συστήματα αδιάλειπτης παροχής - UPS). Στην περίπτωση αυτή, το σύστημα είναι μεν διασυνδεδεμένο με τη ΔΕΗ, αλλά διαθέτει και μπαταρίες (συν όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά) για να αναλαμβάνει την κάλυψη των αναγκών σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος και για όσο διαρκεί αυτή.

Ένα τυπικό φωτοβολταϊκό ισχύος 1 κιλοβάτ (kW) παράγει κατά μέσο όρο 1.200-1.500 κιλοβατώρες το χρόνο (ανάλογα με την ηλιοφάνεια της περιοχής) και αποτρέπει κατά μέσο όρο κάθε χρόνο την έκλυση 1.450 κιλών διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους.

Τα φωτοβολταϊκά εγγυώνται:
 • μηδενική ρύπανση
 • αθόρυβη λειτουργία
 • αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής (που φθάνει τα 30 χρόνια)
 • απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίμων για τις απομακρυσμένες περιοχές
 • δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες
 • ελάχιστη συντήρηση
Τα φωτοβολταϊκά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως δομικά υλικά, υποκαθιστώντας άλλα παραδοσιακά υλικά (π.χ. κεραμοσκεπές ή υαλοστάσια σε προσόψεις). Κατ' αυτό τον τρόπο εξοικονομούνται χρήματα και φυσικοί πόροι. Στην περίπτωση μάλιστα των υαλοστασίων σε προσόψεις εμπορικών κτιρίων, διατίθενται σήμερα διαφανή φωτοβολταϊκά με θερμομονωτικές ιδιότητες αντίστοιχες με αυτές των υαλοστασίων χαμηλής εκπεμψιμότητας (low-e), τα οποία επιτυγχάνουν (πέραν της ηλεκτροπαραγωγής) και εξοικονόμηση ενέργειας 15-30% σε σχέση με ένα κτίριο με συμβατικά υαλοστάσια.


Ανεμογεννήτριες

Οι μικρές ανεμογεννήτριες αποτελούν κατάλληλη και βιώσιμη λύση για περιοχές χωρίς πρόσβαση σε δίκτυο. Όπως και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. τα φωτοβολταϊκά), μικρές ανεμογεννήτριες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτόνομα ή υβριδικά συστήματα για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ μικρά οικιακά και εμπορικά συστήματα μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο τροφοδοτώντας το με περίσσεια πράσινης ενέργειας και παρέχοντας ένα συμπληρωματικό εισόδημα στον ιδιοκτήτη τους.
Ο άνεμος είναι μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, η οποία μάλιστα παρέχεται δωρεάν. Η αιολική ενέργεια ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και προστατεύει τον πλανήτη, καθώς αποφεύγονται οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που αποσταθεροποιούν το παγκόσμιο κλίμα. Μια μικρή ανεμογεννήτρια που αντικαθιστά μια ηλεκτρογεννήτρια σε ένα εξοχικό ή μια αγροικία, μας βοηθά να αποφύγουμε την έκλυση περίπου 2 κιλών διοξειδίου του άνθρακα για κάθε κιλοβατώρα που χρησιμοποιούμε.

χρονική διάρκεια

Η δραστηριότητα αυτή θα διαρκέσει 165΄Αναλυτικά: 15΄ για να μοιράσουμε τα υλικά και να εξηγήσουμε το θέμα της δραστηριότητας, 120΄ για να μελετήσουν τα παιδιά το υλικό και να ετοιμάσουν το εξώφυλλο της εφημερίδας και 30΄ για την συζήτηση στο τέλος.δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται

Μέσω αυτής της δραστηριότητας τα παιδιά αναπτύσσουν κριτική σκέψη, καθώς πρέπει να συμπεριλάβουν τα πιο σημαντικά από το υλικό που θα τους δοθεί, χρησιμοποιούν σύγχρονες πηγές γνώσης και πληροφορίας, όπως άρθρα από εφημερίδες, και μαθαίνουν να συνεργάζονται.διαφορετικές θεματικές περιοχές που εμπλέκονται

Σε αυτή την δραστηριότητα εμπλέκονται οι θεματικές περιοχές των φυσικών επιστημών, των καλλιτεχνικών και της γλώσσας.
μια διδακτική πρόταση από τη Μανουσάκη Άννα και τους Πετρίδη Ευδόκιμο και Πούγιο Σταμάτη

More pages