δημιουργία λευκώματος και παιχνίδι ρόλων για τη Maria Goeppert Mayer


δημιουργία λευκώματος και παιχνίδι ρόλων για τη Maria Goeppert Mayer - atlaswikiδημιουργία λευκώματος και παιχνίδι ρόλων για τη Maria Goeppert Mayer - atlaswiki


περιγραφή της δραστηριότητας:


1. παρουσίαση του υλικού στην τάξη

Η παρουσίαση της βιογραφίας της Maria Μayer (βιογραφικό υλικό μπορεί να βρεθεί στο δικτυακό τόπο: http://atlaswikigr.wikifoundry.com/page/Maria+Goeppert+Mayer) θα γίνει με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ώστε να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών και των μαθητριών. Πιο συγκεκριμένα, θα μοιραστεί στους μαθητές και τις μαθήτριες το κολάζ που ακολουθεί, το οποίο περιλαμβάνει προσωπικές φωτογραφίες της Maria Goeppert Mayer, αλλά και φωτογραφίες πάνω στο έργο της. Σε πρώτο στάδιο, τα παιδιά θα είναι σε θέση να φανταστούν από ποια χρονική περίοδο προέρχεται η κάθε φωτογραφία, ποιος ήταν ο σύζυγός της, κ.τ.λ., αντιστοιχίζοντας τις λεζάντες με τις αντίστοιχες φωτογραφίες, οι οποίες θα είναι σε τυχαία σειρά. Με τον τρόπο αυτό θα οξυνθεί η φαντασία τους, ενώ θα δοθεί περισσότερη σημασία στις φωτογραφίες απ’ ότι αν ήταν τοποθετημένες με συμβατικό τρόπο.

Στην τάξη θα τονιστούν ιδιαίτερα τα σημεία όπου τα πανεπιστήμια αρνούνταν να προσφέρουν μια θέση στην προικισμένη Maria λόγω του φύλου της, καθώς επίσης και το άρθρο της εφημερίδας για τις μητέρες που ασχολούνται με την επιστήμη. Τέλος, σύμφωνα με την περιγραφή της Maria για τη θεωρία του πυρήνα, θα γίνει μια προσομοίωση "πυρήνα" με "χορευτές - σωματίδια" τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Με τον τρόπο αυτό θα κατανοήσουν τα παιδιά την απλότητα των φυσικών επιστημών και την ιδιαίτερη σημασία τους, ενώ ταυτόχρονα θα τους κινηθεί η περιέργεια για το μυστήριο, αλλά και συνάμα μαγικό κόσμο της Φυσικής. Επίσης, μπορεί να προβληθεί το παρακάτω βίντεο, που παρουσιάζει τη δομή του ατόμου με θεαματικό τρόπο. Το βίντεο αυτό θα προσελκύσει τους μαθητές και τις μαθήτριες με τα ιδιαίτερα εφέ του, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ενασχόλησή τους με τον τομέα των θετικών επιστημών.


δημιουργία λευκώματος και παιχνίδι ρόλων για τη Maria Goeppert Mayer - atlaswiki

Εικόνες: 1. Συγκέντρωση μελών του Ινστιτούτου Ερευνών για την παραμονή Πρωτοχρονιάς το 1960, μεταξύ των οποίων η Maria Goeppert Mayer, ο Harold Urey και άλλοι. 2. Η ατομική δομή του πυρήνα που βασίζεται στη θεωρία της Maria. 3. Η Maria Goeppert-Mayer με την κόρη της και τον τίτλο του επιστημονικού άρθρο που προβλέπει το φαινόμενο απορρόφησης δυο φωτονίων, πάνω στο οποίο βασίστηκε το διδακτορικό της. 4. H Maria με το σύζυγό της. 5. Σκίτσο με το πρόσωπο της Maria. 6. Η Maria Goeppert στο χώρο έρευνας. 7. Τιμητική πλακέτα προς τιμή του έργου της Maria. 8. H Maria σε νεαρή ηλικία στα πρώτα της βήματα. 9. Προσωπική φωτογραφία με το σύζυγό της και ένα φίλο στην Washington. 11. H Maria σε εξώφυλλο επιστημονικού περιοδικού. 12. Προσωπική φωτογραφία μαζί με άλλα κορίτσια και τον καθηγητή της Max Born. 13. Το φαινόμενο απορρόφησης δυο φωτονίων που παρουσίασε η Maria στη διδακτορική της διατριβή.2. δημιουργία λευκώματος και παιχνίδι ρόλων

Η σχολική δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες τετάρτης δημοτικού, ώστε να έχει αναπτυχθεί η κριτική τους σκέψη και να είναι σε θέση να κατανοήσουν τα κοινωνικά προβλήματα μέσα από την απλότητα και την παιδικότητα που προστάζει η ηλικία αυτή.

Αρχικά θα γίνει η δημιουργία ενός λευκώματος, που θα ονομαστεί "Η βιογραφία της Maria Goeppert Mayer μέσα από τα μάτια των παιδιών". Το λεύκωμα θα περιλαμβάνει διαλόγους που θα φανταστούν οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι οποίοι θα αφορούν την οικογενειακή της ζωή, τις αρνητικές κριτικές που δεχόταν από τους άνδρες συναδέλφους της και θα παρουσιάζει το μεγάλο της πάθος για τη Φυσική. Επίσης, θα περιέχονται ζωγραφιές και σκίτσα με λεζάντες, όπου θα απεικονίζεται η Maria, η οικογένειά της και το έργο της μέσα από τη φαντασία των παιδιών. Τα σκίτσα θα υποδεικνύουν πώς φαντάζονται τα παιδιά τις γυναίκες επιστημόνισσες, αλλά και τα στερεότυπα που τους έχουν καλλιεργηθεί. Επιπλέον, τα παιδιά μπορούν να συντάξουν, όπως το εξέλαβαν, το σεξιστικό απόσπασμα της εφημερίδας για τις μητέρες επιστημόνισσες και θα μπορέσει ο/η εκπαιδευτικός να κατανοήσει το πώς αυτό έγινε αντιληπτό από τις παιδικές ψυχές. Έναυσμα για τα κείμενα και τις ζωγραφιές των μαθητών και των μαθητριών θα αποτελέσει το παραπάνω κολάζ φωτογραφιών από τη ζωή και το έργο της Maria.

Σε ένα δεύτερο μέρος της δραστηριότητας, θα διεξαχθεί ένα παιχνίδι ρόλων για τις γυναίκες στις θετικές επιστήμες. Το παιχνίδι ρόλων βοηθάει στην ανάπτυξη πολύτιμων κοινωνικών δεξιοτήτων και αποτελεί μια πολύ καλή μέθοδο για την αναβίωση γεγονότων του παρελθόντος. Αναλαμβάνοντας κάθε μαθητής/μαθήτρια ένα ρόλο δεν υποδύεται απλά ένα άτομο, αλλά υιοθετεί και μια κοινωνική συμπεριφορά. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται τα κοινωνικά φαινόμενα, ενώ συχνά παρατηρείται ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκίνηση για κάποιο ρόλο, ακόμα και συναισθηματική φόρτιση για ορισμένες ανισότητες και άδικες συμπεριφορές.

Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει επιλογή των διαλόγων, των σκίτσων και των άρθρων που έγραψαν τα παιδιά και θα ανατεθούν ρόλοι στους μαθητές και τις μαθήτριες. Τα παιδιά θα είναι πλέον σε θέση να αναβιώσουν τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών μέσω χιουμοριστικών και έξυπνων διαλόγων. Επιπλέον, με τα σκίτσα θα προσπαθήσουν να φανταστούν π.χ. το ντύσιμο μιας γυναίκας επιστημόνισσας, τα μαλλιά της και να τα μιμηθούν μπροστά στην τάξη. Τέλος, θα διαδραματιστεί η σκηνή που κάποιος περαστικός αγοράζει την εφημερίδα με το συγκεκριμένο άρθρο και το διαβάζει. Από τους μαθητές και τις μαθήτριες θα ζητηθεί ο αυτοσχεδιασμός της αντίδρασης του περαστικού ανάλογα με το αν είναι γυναίκα ή όχι.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνει μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παιδιών, αφού θα προσπαθήσουν να αποδώσουν το σενάριο ή το σκίτσο κάποιου άλλου, θα παρεμβαίνουν σε ό,τι δε συμφωνούν και θα αναδειχτούν προβληματισμοί σε σχέση με το φύλο και τις φυσικές επιστήμες. Θα τονισθούν ιδιαίτερα οι σκηνές όπου η Maria απορρίπτεται από τα πανεπιστήμια λόγω φύλου, καθώς επίσης και η απονομή του Νόμπελ, ώστε να κατανοήσουν τα παιδιά ότι όποιος αγωνίζεται πραγματικά και αγαπάει τη δουλειά του στο τέλος ανταμείβεται.

Έπειτα, η μεταφορά των μαθητών και των μαθητριών σε άλλες εποχές θα τους δώσει την ευκαιρία να συγκρίνουν τις τότε συνθήκες με τις αντίστοιχες σύγχρονες, επιδοκιμάζοντας ή αποδοκιμάζοντας. Το ταξίδι τους στο χρόνο θα συμβάλλει στην απομυθοποίηση των στερεοτύπων, ενώ η παρουσίαση των γεγονότων από την πλευρά μιας γυναίκας επιστημόνισσας θα καταρρίψει το πρότυπο της ανδροκρατούμενης επιστήμης. Για το λόγο αυτό οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες είναι αναγκαίες, ώστε με ευχάριστο τρόπο να περάσουν κοινωνικά μηνύματα στα παιδιά, αναπτύσσοντας παράλληλα την κριτική τους σκέψη.
μια διδακτική πρόταση από τη Δέσποινα Πετούση


More pages