διδάσκω για το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέσω μιας κινηματογραφικής ταινίας

διδάσκω για το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέσω μιας κινηματογραφικής ταινίας - atlaswikiδιδάσκω για το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέσω μιας κινηματογραφικής ταινίας - atlaswikiδιδάσκω για το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέσω μιας κινηματογραφικής ταινίας - atlaswiki

η ταινία

Η ταινία ονομάζεται «The 11th Hour» (Η ενδέκατη ώρα) και αναφέρεται στην τελευταία ευκαιρία που έχει ο άνθρωπος να σώσει τον πλανήτη από την οικολογική καταστροφή. H ταινία «The 11th Hour», είναι μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, του οποίου δημιουργός, παραγωγός και αφηγητής είναι ο Leonardo DiCaprio και έχει ως θέμα του το φυσικο περιβάλλον. Η σκηνοθεσία είναι των Leila Conners Πίτερσεν και Νάντια Conners και χρηματοδοτήθηκε από τους Adam Lewis, Πιέρ Αντρέ Senizergues και Doyle Brunson, και διανεμήθηκε από τη Warner Independent Pictures. Η παγκόσμια πρεμιέρα έγινε το 2007 στο 60ο Ετήσιο Φεστιβάλ Καννών (Μάιος 16-27, 2007) και κυκλοφόρησε στις 17 Αυγούστου2007, κατά το έτος στο οποίο η τέταρτη έκθεση αξιολόγησης της ομάδας IPCC των Ηνωμένων Εθνών για την υπερθέρμανση του πλανήτη, είχε δημοσιευθεί.

Με τις εισηγήσεις πάνω από 50 διακεκριμένων διανοούμενων και ακτιβιστών, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο φυσικός Στήβεν Χώκινγκ, ο νομπελίστας Wangari Maathai, και η δημοσιογράφος Paul Hawken, η ταινία φέρνει στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζωντανά οικοσυστήματα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η αποψίλωση δασών, η μαζική εξαφάνιση ειδών, και η εξάντληση των οικοτόπων των ωκεανών είναι όλα θέματα υπό συζήτηση. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η ταινία είναι ότι το μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται σε κίνδυνο. Η ταινία προσφέρει ελπίδα και πιθανές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα κάνοντας έκκληση για δράση αποκατάστασης από την αναμόρφωση και την επανεξέταση της παγκόσμιας ανθρώπινης δραστηριότητας, μέσω της τεχνολογίας, της κοινωνικής ευθύνης και της διατήρησης. Οι επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι, όπως ο David Orr, David Suzuki, και η Gloria Flora αντικατοπτρίζουν ένα ριζικά νέο και διαφορετικό μέλλον, στο οποίο η πρόθεση της ανθρωπότητας δεν είναι να κυριαρχήσει στον πλανήτη της ζωής των συστημάτων, αλλά να συνυπάρχει αρμονικά μαζί τους. Η εισαγωγή της ταινίας αρχίζει με τρεις κύριες ερωτήσεις του δημιουργού και εμπνευστή, Leonardo DiCaprio: Α) Ποια τα αίτια καταστροφής του πλανήτη; Β)Πως συνδέονται μεταξύ τους τα καταστροφικά γεγονότα στον πλανήτη μας; Γ) Ποια η σχέση του ανθρώπου με τον πλανήτη; Οι επιστήμονες- ομιλητές καλούνται να δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα του πρώτου μέρους της ταινίας, αναλύοντας τη βασική πηγή του κακού, που είναι η ανθρώπινη παρέμβαση στη λειτουργία του φυσικού οικοσυστήματος.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο άνθρωπος δεν είναι δυνατόν να σταματήσει να μαθαίνει και να εξελίσσεται. Η διάνοια και η πνευματική ικανότητα του έχει σαφέστατα δυναμικό χαρακτήρα και αυτό συνεχώς αποδεικνύεται στη διάρκεια της ιστορίας με δεδομένα βέβαια κάποια σκαμπανεβάσματα. Με βάση αυτά τα δεδομένα ήλθαν και τα τεχνολογικά και βιομηχανικά επιτεύγματα των τελευταίων αιώνων. Τα επιτεύγματα αυτά όμως έχουν συντελεστεί πάνω στην λανθασμένη ιδέα του ανθρωποκεντρισμού ως προς τη φύση, σύμφωνα με τον οποίο η φύση βρίσκεται στην υπηρεσία του ανθρώπου και ο άνθρωπος έχει το προνόμιο του μοναδικού αξιολογικού κριτή της. Αυτός λοιπόν ο οπορτουνισμός και η απληστία που χαρακτηρίζει την ανθρώπινη φύση, έχει σαν αποτέλεσμα τον διαχωρισμό του από τη φύση και τη δημιουργία ενός δικού του οικοσυστήματος, το οποίο εστιάζει στην οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη χωρίς όρια. Με αυτό τον τρόπο απορρίπτει το φυσικό οικοσύστημα και γίνεται ο μεγαλύτερος εχθρός του. Η καταστροφή του περιβάλλοντος οφείλεται εξ’ ολοκλήρου στον άνθρωπο, που εκμεταλλεύεται χωρίς όρια το φυσικό οικοσύστημα για να ενισχύσει το δικό του οικοσύστημα.έγινε το 1800, με την εφεύρεση της ατμομηχανής, τη βιομηχανική επανάσταση και τη χρήση ορυκτών καυσίμων για την εξυπηρέτηση των ανθρωπίνων αναγκών Από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, οι άνθρωποι ξεκίνησαν να καίνε ορυκτά καύσιμα σε μαζικές ποσότητες και να χρησιμοποιούνε μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να κινήσουν οχήματα, να θερμάνουν τις κατοικίες τους, να εκτελέσουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, να τροφοδοτήσουν τα εργοστάσια με ενέργεια. Η καύση, όμως, των ορυκτών καυσίμων όπως αποθηκεύθηκε, έχει αποθηκευτεί σε αυτά εκατομμύρια χρόνια πριν. Τα τελευταία 200 χρόνια έχουμε καταναλώσει ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων αυτών των ορυκτών καυσίμων, με αποτέλεσμα την αύξηση της ποσότητας του CO2 στην ατμόσφαιρα, προκαθορίζοντας την άδοξη πορεία του φυσικού περιβάλλοντος προς την 2 καταστροφή. Η μορφή αυτής της καταστροφής εκφράζεται στο περιβάλλον μέσω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σύμφωνα λοιπόν με τον αφηγητή της ταινίας (Leonardo Dicaprio), τι γίνεται όταν οι πράξεις μας διαταράσσουν την ισορροπία της ατμόσφαιράς μας κάνοντάς την πιο ζεστή; Τι γίνεται όταν δεν προσέχουμε τις τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που σκορπάμε στον αέρα και στα ύδατα; Το αποτέλεσμα λέγεται φαινόμενο του θερμοκηπίου.

οι πληροφορίες και οι εικόνες συγκεντρώθηκαν από την
Γεωγρανάκη Ευφροσύνη, την Δημητρούλα Αλίκη και την Αϊβαλιώτη Ευαγγελία