διδασκαλία για την δημιουργία του κόσμου

διδασκαλία για την δημιουργία του κόσμου - atlaswiki Στην 1η δραστηριότητα ξεκινούμε με ένα απόσπασμα ‘άρθρου όπου ο Έλληνας φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος περιγράφει με απλά λόγια τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης ώστε να παρουσιάσουμε στους μαθητές την επιστημονική άποψη της δημιουργίας του σύμπαντος. Στη συνέχεια παρουσιάζουμε έναν πίνακα που δείχνει την εξέλιξη των φάσεων και εικόνες που παρουσιάζουν τις διαδοχικές φάσεις της Μεγάλης Έκρηξης ως την τελική δημιουργία του σύμπαντος. Στοχεύουμε σε αυτή να φάση να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών και την ανάπτυξη συζήτησης γύρω από το θέμα.


Στην παρουσίαση του διδακτικού μας υλικού και στη συζήτηση στη τάξη αφιερώνουμε 2 διδακτικές ώρες. Η 1η δραστηριότητα δηλαδή καλύπτει δύο 45 λεπτα.


Το διδακτικό μας υλικό αποτελείται αρχικά από ένα απόσπασμα του άρθρου << Ο διάσημος Έλληνας φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος>> του Νικόλα Κεραμιτσόπουλου που δημοσιεύτηκε τη Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2005. Το αποσπασμα που αποκόπτουμε αναφέρεται στη Μεγάλη Έκρηξη (BIG BANG) όπως αυτή περιγράφεται από τον Έλληνα φυσικό. Έπειτα από μια εικονική αναπαράσταση της έκρηξης και ένα χρονολογικό πίνακα φάσεων όπου ξεδιπλώνεται η εξέλιξη του σύμπαντος. Παραθέτουμε παρακάτω το διδακτικό μας υλικό το οποίο στη σχολική τάξη θα παρουσιαστεί με προβολή από προτζέκτορα.
Α)<<Ο διάσημος Έλληνας φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος>>
…Ο Δημήτρης Νανόπουλος ασχολήθηκε επί μακράν με την Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) και την δημιουργία του Σύμπαντος. Ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες, Νίκος Μαυρόματος και Τζον Έλις ανέπτυξαν για το παραπάνω θέμα την θεωρία των δύο μεμβρανών («D-Branes»»). Ο Δημήτρης Νανόπουλος λέει τα εξής για τη θεωρία του: «Πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια εμφανίζονται στο κενό στοιχειώδη σωματίδια και άλλες μικροσκοπικές δομές, οι οποίες είναι σαν μεμβράνες. Δύο τέτοιες μεμβράνες συγκρούονται μεταξύ τους, όπως χτυπάει ο μουσικός τα κύμβαλα στην ορχήστρα». Και συνεχίζει: «Με το που χτυπάνε αυτές οι δύο μεμβράνες μεταξύ τους, χωρίζονται πάλι, όπως οι μπάλες του μπιλιάρδου. Μία από αυτές εξελίσσεται στο Σύμπαν που βλέπουμε, το οποίον διαστέλλεται με τρομοκρατικούς ρυθμούς.
Οι μακροσκοπικές μετρήσεις που έγιναν από τους δορυφόρους της ΝΑΣΑ συμφωνούν με τα νούμερα που προκύπτουν για την Μεγάλη Έκρηξη από τη θεωρία των μεμβρανών.
Ο Δημήτρης Νανόπουλος καταλήγει με τα εξής λόγια για το μέλλον του Σύμπαντος:
«Κάποια γενιά μελλοντικών Φυσικών θα κληθεί να αποδείξει τη σχέση μεταξύ της ύπαρξης του Σύμπαντος και των Φυσικών νόμων που τον διέπουν. Θα πρέπει να δείξουν με τις εξισώσεις και τις θεωρίες τους, ότι το Σύμπαν μπορεί να υπάρξει μόνο όταν διέπεται από τους νόμους της κβαντικής Φυσικής».
Ν. Κεραμιτσόπουλος

διδασκαλία για την δημιουργία του κόσμου - atlaswiki

Βασικός στόχος μας στη πρώτη δραστηριότητα είναι να ενημερωθούν οι μαθητές για την επιστημονική αντίληψη της δημιουργίας του κόσμου. Επιδιώκουμε να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον για τη διδασκαλία και τη μάθηση των φυσικών επιστημών. Το συγκεκριμένο θέμα που επιλέξαμε ίσως αποτελεί έμφυτη απορία των μαθητών και είναι αυτή που θα αποτελέσει κίνητρο ενδιαφέροντος και αναζήτησης. Ο στόχος δηλαδή εκτός από γνωστικός είναι και μεταγνωστικός. Καλλιεργεί ταυτόχρονα στους μαθητές θετικά στάση προς την επιστήμη γενικότερα, αφού αντιλαμβάνονται ότι μέσω αυτής μπορούν να γνωρίσουν πολλά πράγματα.

μια διδακτική πρόταση από την Υφαντίδου Αναστασία, την Παπαιωάννου Μυρτώ-Αστερία
και τον Δομουχτσή Νικόλαο

More pages