δραματοποίηση και κολάζ για τη διάθλαση του φωτός με αφορμή την ταινία "ΝΕΜΟ"

This is a featured page
δραματοποίηση και κολάζ για τη διάθλαση του φωτός - atlaswikiδραματοποίηση και κολάζ για τη διάθλαση του φωτός - atlaswikiδραματοποίηση και κολάζ για τη διάθλαση του φωτός - atlaswiki
δραστηριότητα για την τάξη
Διδασκαλία στην έκτη δημοτικού
με θέμα το φως.
"Το παρακάτω video αποτελεί απόσπασμα από την ταινία κινουμένων σχεδίων "ΝΕΜΟ" και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία της χρήσης που έχει το φως.


Σε τι βοηθάει το φως του ψαριού; (Δεν είναι όλα αυτό που φαίνονται).

1) Φως γενικά.
δραματοποίηση και κολάζ για τη διάθλαση του φωτός - atlaswikiδραματοποίηση και κολάζ για τη διάθλαση του φωτός - atlaswikiδραματοποίηση και κολάζ για τη διάθλαση του φωτός - atlaswiki

Α)Εξαιτίας του φωτός βλέπουμε ότι υπάρχει γύρω μας. (Φωτογραφίες από τον φάκελο φως).
"Στο παρακάτω video περιγράφεται η φύση και η λειτουργία του φωτός"

Μετά την παρατήρηση των εικόνων και τηνη παρακολούθηση του video, τα παιδιά θα ερωτηθούν:
Τι είναι το φως;

Β)Φύλλο εργασίας: να αναφέρουν με δύο ή τρεις σειρές τα συναισθήματά τους βλέποντας τις εικόνες. (Σε μορφή προλόγου έκθεσης έτσι ώστε να προετοιμαστούμε γι αυτό που θα δούμε)
Στη συνέχεια θα παραχθεί και θα παρουσιαστεί power point για την έκθεση. (Ομαδική εργασία).
Μετά να διαβαστούν.


2) Φακοί.
δραματοποίηση και κολάζ για τη διάθλαση του φωτός - atlaswikiδραματοποίηση και κολάζ για τη διάθλαση του φωτός - atlaswikiδραματοποίηση και κολάζ για τη διάθλαση του φωτός - atlaswiki
Α)Τα είδη φακών, αποκλίνοντες και συγκλίνοντες.
(εικ 3)
  • Τι φακός είναι ο καθένας;
  • Τι συμβαίνει σε αυτή την εικόνα τι παρατηρείτε;
  • Τι κάνουν οι ακτίνες φωτός;
Β)Παρακολούθηση video: τα είδη τον φακών


Γ)Εργασία .Να αναπαραστήσουν οι μαθητές τους συγκλίνοντες και αποκλίνοντες φακούς καθώς και την ακτίνα φωτός (δραματοποίηση) .

3)Διάθλαση
δραματοποίηση και κολάζ για τη διάθλαση του φωτός - atlaswikiδραματοποίηση και κολάζ για τη διάθλαση του φωτός - atlaswikiδραματοποίηση και κολάζ για τη διάθλαση του φωτός - atlaswiki

Α) Να κατανοήσουν ότι όταν το φως συναντήσει ένα διαφανές υλικό τότε αλλάζει πορεία.
(εικ.1)Τα παιδιά τι παρατηρούν ;Είναι πραγματικότητα;
(εικ.2)Πώς συμβαίνει αυτό ;
(εικ.3)Πώς μπορούμε να το δούμε (διάθλαση), στη φύση.
Β)Παρακολούθηση video: το φαινόμενο της διάθλασηςΓ) Εργασία : Να φτιάξετε σε ομάδες κολάζ που να περιέχει υλικό και φράσεις που να δηλώνουν την διάθλαση του φωτός.

4
)Τέλος
Τέλος να σημειώσετε τι σας έκανε εντύπωση από αυτά που δείξαμε, ακούσαμε και σχεδιάσαμε και να το περιγράψετε συμπερασματικά όπως σε έναν επίλογο μιας έκθεσης (σαν συμπέρασμα). Ομαδική εργασία.
Μετά να διαβαστούν.

πρόσθετες πληροφορίες για το κολάζ
δραματοποίηση και κολάζ για τη διάθλαση του φωτός - atlaswikiδραματοποίηση και κολάζ για τη διάθλαση του φωτός - atlaswikiδραματοποίηση και κολάζ για τη διάθλαση του φωτός - atlaswikiδραματοποίηση και κολάζ για τη διάθλαση του φωτός - atlaswiki
Φακοί: Ένας γυάλινος κόσμος Πρώτοι οι Κινέζοι χρησιμοποίησαν φακούς για την βελτίωση της όρασης. Στην Ευρώπη γυαλιά όρασης χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά το 13ο αιώνα μ.Χ. Μεγεθυντικό φακό χρησιμοποιούμε κάθε φορά που θέλουμε να παρατηρήσουμε τις λεπτομέρειες ενός αντικειμένου. Σήμερα οι φακοί είναι τα βασικά εξαρτήματα όλων σχεδόν των οπτικών οργάνων: των μικροσκοπίων, των τηλεσκοπίων, των φωτογραφικών μηχανών, των μηχανημάτων προβολής εικόνων κ.α. Ποιο είναι όμως το κοινό χαρακτηριστικό των φακών;
Κάθε φακός αποτελείται από διαφανές υλικό, συνήθως γυαλί, και έχει καμπύλη επιφάνεια. Όταν το φως διέρχεται μέσα από έναν φακό, διαθλάται έντονα. Αν παρατηρήσουμε αντικείμενα μέσα από φακό, το μέγεθος τους φαίνεται διαφορετικό, από όσο είναι στην πραγματικότητα. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στη διάθλαση του φωτός από τον φακό.

Κείμενα για το κολάζ.

Η διάθλαση, θα μπορούσε πρόχειρα να οριστεί κι ως η απόκλιση μιας ακτίνας φωτός από την πορεία της, συμβαίνει όταν το φως διέρχεται από ένα μέσο σε ένα άλλο.
Όταν το φως περνάει από ένα λιγότερο πυκνό υλικό, όπως ο αέρας σε ένα περισσότερο πυκνό, όπως το νερό, η ταχύτητα του φωτός μειώνεται. Αντίθετα, η διέλευσή του από ένα πυκνότερο σε ένα αραιότερο μέσο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ταχύτητάς του. Είπαμε όμως ότι σε αυτήν του την πορεία το φως αλλάζει διεύθυνση κίνησης. Το πόσο αποκλίνει από την πορεία του εξαρτάται από το υλικό που βρισκόταν και το υλικό στο οποίο θα βρεθεί.

Η διάθλαση του φωτός είναι υπεύθυνη και για πολλές οφθαλμαπάτες και κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν με το νερό.
Στην παρακάτω εικόνα το μεταλλικό σίδερο, μέρος του οποίου βρίσκεται εντός του σφαιρικού γυαλιού φαίνεται να είναι λυγισμένο και μεγεθυμένο.
Το φως περνάει από ένα πυκνότερο μέσο, το γυαλί, σε ένα αραιότερο, τον αέρα, με αποτέλεσμα να αποκλίνει από την πορεία του και μάλιστα κατά μια γωνία μεγαλύτερη. Είναι μια κοινή οφθαλμαπάτη στην καθημερινή ζωή μας.

Αγγλικό κείμενο
Reflection is just taking the environment and flipping it upside down, clipping it to the surface that we want to show the reflection. In this lesson we only reflect our scene into the water surface.


Εφαρμογές: Στο φαινόμενο της διάθλασης οφείλεται ο αντικατοπτρισμός στην έρημο. Επίσης στο φαινόμενο της διάθλασης οφείλεται το ότι το βάθος των πηγαδιών, της θάλασσας, φαίνεται αν το κοιτάξουμε από την επιφάνεια, πολύ μικρότερο απ' ότι είναι.

Αποτελέσματα της διάθλασης: Φαινομενική ανύψωση αντικειμένων. Είναι γνωστό πως τα σώματα που βρίσκονται μέσα σε δοχεία που περιέχουν κάποιο διαφανές υγρό φαίνονται πιο ψηλά απ’ ότι στην πραγματικότητα. Αυτό μπορούμε να το δείξουμε τοποθετώντας μέσα σ’ ένα γυάλινο δοχείο που έχει νερό μια ράβδο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκεται η μισή μέσα σ’ αυτό. Κοιτάζοντας από πάνω και λίγο λοξά η ράβδος μας φαίνεται σπασμένη.

Εξαιτίας της διάθλασης μπορεί να έχουμε :Παραμόρφωση του αντικειμένου , καθώς σμίκρυνση και μεγέθυνση.

Χάρη στη διάθλαση των φωτεινών ακτίνων, όταν αυτές περνούν μέσα από συγκλίνοντες φακούς,μπορούμε να παρατηρήσουμε σε μεγέθυνση διάφορα αντικείμενα.

ΓΕΝΙΚΩΣ

Ανάλογα με το σχήμα του δοχείου που το περιέχει, μπορεί να
συμπεριφέρεται ως συγκλίνων ή ως αποκλίνων φακός.

μια διδακτική πρόταση από τους Αθανάσιος Βασίλαρος, Αικατερίνη Γεροθανάση, Αρετή Γκαβλιαρούδη, Άννα Μαρκετάκη, Αθανασία Τσιατσιάνα, Κυριακή Βογιατζή, Φωτεινή Γιαννακίδου, Χρυσούλα Καραγιάννη, Θεόδωρος Μπαλτάς και Χρυσάνθη Χατζηιωαννίδου

More pages