δραστηριότητα έρευνας για το Τρίγωνο των Βερμούδων

δραστηριότητα έρευνας για το Τρίγωνο των Βερμούδων - atlaswikiδραστηριότητα έρευνας για το Τρίγωνο των Βερμούδων - atlaswikiδραστηριότητα έρευνας

Η δραστηριότητα έρευνας αφορά την είτε ατομική είτε ομαδική ανακάλυψη της γνώσης μέσα από ένα φάσμα πληροφοριών και αποτελεί μια σημαντική πηγή δράσης των μαθητών. Η δραστηριότητα αυτή συνδέει το μάθημα των φυσικών επιστημών με τη λαϊκή μυθοπλασία. Είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά πως οι μύθοι δεν αγγίζουν τη σφαίρα του πραγματικού παρά μόνο μέσα από το επιστημονικό πρίσμα. Αυτό, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους θα μεγάλωνε την επιθυμία τους να βρουν την επιστημονική απάντηση σε παρόμοιας φύσης θέματα. Αυτό, θα ήταν μια καλή αφορμή για την παρακάτω δραστηριότητα.


οδηγίες για την διδασκαλία

  • Χωρίζουμε την τάξη σε ομάδες 4 ατόμων.
  • Υποχρέωση της κάθε ομάδας είναι να διαλέξει το δικό της μύθο κ με την ομαδική προσπάθεια να προσπαθήσει να βρει την επιστημονική εξήγηση κ έτσι να τον ξεδιαλύνει.
  • Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους μαθητές να διαλέξουν διαφορετικά θέματα ώστε να έρθουν σε επαφή με όσο το δυνατόν πιο πολλά ‘μυστήρια’.
  • Τέλος, τα παιδιά θα κληθούν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ‘ερευνών’ τους μπροστά στην τάξη και να απαντήσουν, με τη βοήθειά μας, σε τυχόν απορίες των συμμαθητών τους.

διδακτικό υλικό

Η δραστηρίοτητα έρευνας μπορεί να πραγματοποιηθεί μελετώντας επιστημονικά άρθρα, εγκυκλοπαίδιες ακόμη και πληροφορίες απο το διαδίκτυο που συμβάλλουν στην περαιτέρω ενημέρωση των παιδιών.

χρονική διάρκεια

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί τρεις διδακτικές ώρες κατα τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής.

στάσεις και δεξιότητες που καλλιεργούνται

Είναι βέβαιο ότι η δραστηριότητα αυτή θα προσελκύσει το ενδιαφέρον τους και θα φέρει με έναν διασκεδαστικό τρόπο, τα παιδιά σε επαφή με τον όρο ‘επιστημονική εξήγηση’. Έτσι, μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργικότητα τα παιδιά θα ξεδιαλύνουν στο μυαλό τους το μύθο κ την πραγματικότητα.Μια διδακτική πρόταση από τις Κεσίδου Νικολίνα, Μπεδέλη Αντιγόνη και Τέτου Ευτυχία

More pages