δραστηριότητα για την λειψυδρία

Σ’ αυτή τη δραστηριότητα με αφορμή του άρθρου που δόθηκε θα τους δώσουμε ένα κείμενο σχετικό με την λειψυδρία. Ζητάμε από τους μαθητές και τις μαθήτριες αφού διαβάσουν το κείμενο που θα τους δώσουμε, να υπογραμμίσουν τα κοινά σημεία που υπάρχουν ανάμεσα στο κείμενο και τις εικόνες. Στη συνέχεια τους ζητάμε να φτιάξουν ένα κείμενο με βάση τις εικόνες που τους δίνουμε αλλά ακόμη και να μας παραθέσουν επιπλέον προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από το κύριο πρόβλημα του κείμενου. Δηλαδή να μας γράψουν άλλες επιπτώσεις που έχει το θέμα του κειμένου μας, στη ζωή του ανθρώπου και του περιβάλλοντος που δεν αναφέρονται στο κείμενο.




Χρονική διάρκεια

Η χρονική διάρκεια που θα χρειαστεί για την πραγματοποίηση αυτής της δραστηριότητας υπολογίζεται σε δύο διδακτικές ώρες.


δραστηριότητα για την λειψυδρία - atlaswiki

Διδακτικό υλικό

Το διδακτικό υλικό που τους δίνουμε γι ‘αυτή τη δραστηριότητα είναι ένα επεξηγηματικό κείμενο για την λειψυδρία και εικόνες από διάφορες περιοχές που υπάρχει λειψυδρία.


« Η λειψυδρία φαίνεται ότι είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα που τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζουν οι χώρες τις Μεσογείου. Οι πρώτοι φόβοι για μείωση των αποθεμάτων νερού εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι και επιδεινώθηκαν λόγω ανομβρίας του Φθινοπώρου. Και καθώς οι βροχοπτώσεις μειώνονται, η ανησυχία των ειδικών αυξάνεται. Το πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά παρουσιάζεται ιδιαίτερα έντονο. Νησιά όπως η Άνδρος ( όπου υπάρχει η πηγή Σάριζα) και η Τήνος, τα οποία δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα επάρκειας νερού, πέρσι είχαν σοβαρές ελλείψεις. Στα νησιά που μεταφέρεται νερό έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες εξεύρεσης υδροφόρων στρωμάτων (πηγές – γεωτρήσεις) .
Η αναμενόμενη λειψυδρία στα νησιά του Αιγαίου οφείλεται επίσης στο ότι οι υπόγειοι υδροφορείς είναι μικροί και ανοιχτοί προς τη θάλασσα με συνέπεια την εισροή θαλάσσιου νερού (υφαλμύρωση), αν γίνουν αντλήσεις.»

μια διδακτική πρόταση από την ΜΑΝΤΖΟΛΗ ΟΛΓΑ, την ΤΣΑΤΣΑΛΗ ΙΣΙΔΩΡΑ
και τον Δομουχτσή Νικόλαο

More pages