δωδεκάλογος του μαθητή για την εξοικονόμηση ενέργειας

δωδεκάλογος του μαθητή για την εξοικονόμηση ενέργειας - atlaswikiδωδεκάλογος του μαθητή για την εξοικονόμηση ενέργειας - atlaswikiδωδεκάλογος του μαθητή για την εξοικονόμηση ενέργειας - atlaswiki


φύλλο με πληροφορίες Οι μαθητές θα διαβάσουν τον παρακάτω δωδεκάλογο και θα ακολουθήσει συζήτηση στην αίθουσα, βασιζόμενη και στις απαντήσεις των παιδιών στο παιχνίδι ρόλων για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και τη σωτηρία της γης. Αν είναι δυνατή η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι προτιμότερο τα παιδιά να επισκεφτούν την παρακάτω ιστοσελίδα, http://www.cres.gr/kape/kidsol/steps/main.htm δωδεκάλογος του μαθητή για την Εξοικονόμηση Ενέργειας
1.
Φρόντιζε να αξιοποιείς με τον καλύτερο τρόπο την ηλιακή ενέργεια για τη θέρμανση του σπιτιού σου το χειμώνα. Την ημέρα άνοιγε τις κουρτίνες και άφηνε τον ήλιο να μπαίνει στο σπίτι και να το ζεσταίνει. Το βράδυ κλείνε τα εξώφυλλα των παραθύρων και τις κουρτίνες, για να μη φεύγει γρήγορα η θερμότητα. Και, βέβαια, προσοχή στις χαραμάδες, απ’ όπου έχουμε μεγάλες απώλειες θερμότητας.
2.
Το καλοκαίρι, κατέβαζε τις τέντες και κλείνε τα εξώφυλλα των παραθύρων την ημέρα, για να προστατεύεται το σπίτι απ’ τον ήλιο. Το βράδυ άνοιγε τα παράθυρα, για να δημιουργούνται ρεύματα και να δροσίζεται το σπίτι.
3.
Θυμήσου ότι ένας ανεμιστήρας μας δροσίζει, ενώ καταναλώνει ενέργεια όση και ένας κοινός λαμπτήρας φωτισμού. Η καλύτερη θέση για ένα ανεμιστήρα είναι η οροφή....
4.
Φρόντιζε τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης το χειμώνα, ή το σύστημα ψύξης το καλοκαίρι, για να μη χάνεται πολύτιμη ενέργεια.
5.
Εξήγησε στους δικούς σου ότι ένα κτίριο με μόνωση και διπλά τζάμια έχει πολύ μικρότερες απώλειες θερμότητας το χειμώνα και “ζεσταίνεται” δυσκολότερα το καλοκαίρι. Επομένως μας εξασφαλίζει πιο άνετες συνθήκες διαβίωσης απ’ ότι ένα κτίριο χωρίς μόνωση.
6.
Φρόντιζε να μη μένουν αναμμένα φώτα σε δωμάτια, όταν δεν είναι απαραίτητο. Να θυμάσαι ότι οι λαμπτήρες φθορισμού είναι πολύ οικονομικότεροι από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, που παρέχουν το ίδιο φως. Ακόμα, όλοι οι λαμπτήρες αποδίδουν περισσότερο φως, αν συνηθίζεις να τους ξεσκονίζεις συχνά.
7.
Φρόντιζε οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές να τοποθετούνται στην κατάλληλη θέση (π.χ. το ψυγείο μακριά από το καλοριφέρ ή την ηλεκτρική κουζίνα...) και να χρησιμοποιούνται σωστά (π.χ. η πόρτα του ψυγείου ή του φούρνου να είναι καλά κλεισμένη, να γίνεται λογική χρήση του θερμοσίφωνα....)
8.
Μη ξοδεύεις άσκοπα το νερό, που είναι πολύτιμο και μη χρησιμοποιείς ζεστό νερό όταν δεν χρειάζεται.
9.
Φρόντιζε να επιλέγεις για τις μετακινήσεις σου, όταν είναι δυνατό, την πεζοπορία, το ποδήλατο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να προτρέπεις τους δικούς σου να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό σας, όταν δεν είναι αναγκαίο.
10.
Ενημέρωσε τους δικούς σου για τα οφέλη στο περιβάλλον, αλλά και στα οικονομικά τους, από την τακτική συντήρηση του αυτοκινήτου σας και του συστήματος θέρμανσης του σπιτιού σας, ιδιαίτερα του καυστήρα.
11.
Φρόντιζε, όταν σου δίνεται ευκαιρία, να ενημερώνεις τους γύρω σου για τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
12.
Να συνδέεις πάντα την κατανάλωση ενέργειας με τα προβλήματα που η παραγωγή και η χρήση της προκαλεί στο περιβάλλον. αυτό ας σε καθοδηγεί στις δραστηριότητές σου, ώστε να εξοικονομείς την ενέργεια, όταν και όπου μπορείς.
μια διδακτική πρόταση από την Γεωργανάκη Ευφροσύνη, την Δημητρούλα Αλίκη
και την Αϊβαλιώτη Ευαγγελία

More pages