επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής


επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - atlaswikiεπιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - atlaswikiεπιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - atlaswiki

περιγραφή

Προβάλλω στους/στις μαθητές/τριες δυο μικρά αποσπάσματα βίντεο. Το ένα, από δελτίο ειδήσεων, αφορά κύμα καύσωνα στην Ελλάδα και το άλλο την άνοδο της θερμοκρασίας στο Αιγαίο. Χρησιμοποιώ τα αποσπάσματα αυτά για να θυμίσω ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αφορούν και τη χώρα μας. Η δραστηριότητα είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε τα παιδιά να διαπιστώσουν μόνα τους τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις δραστηριότητες του ανθρώπου και στα οικοσυστήματα. Μοιράζω σε κάθε μαθητή/τρια το φύλλο εργασίας, εξηγώ την υπόθεσή μας, χωρίζω τα παιδιά σε τρεις ομάδες και δίνω από ένα φάκελο εργασίας σε κάθε ομάδα. Αφήνω τις ομάδες να δουλέψουν για περίπου 30΄. Στο χρόνο που απομένει κάθε ομάδα παρουσιάζει τα συμπεράσματά της και τα υποστηρίζει με επιχειρήματα ενώ δέχεται σχολιασμό από τα μέλη της τάξης.

χρονική διάρκεια

Μία ώρα (60΄).

διδακτικό υλικό

  • βίντεο

  • πληροφοριακό υλικό

Η κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Η θερμοκρασία στην Ελλάδα εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος μπορεί να ανέβει κατά 3,1 - 5,1οC έως το 2100. Ήδη η μέση μέγιστη θερμοκρασία της Αθήνας το καλοκαίρι έχει αυξηθεί κατά 1,9οC. Επιπλέον, η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει κατά 50 εκατοστά.

Εάν η θερμοκρασία αυξηθεί σήμερα κατά 2°C σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα θα υφίσταται συχνότερα κύματα καύσωνα και ξηρασίας, περισσότερες πυρκαγιές, προβλήματα επάρκειας πόσιμου νερού και ζημιές στις γεωργικές δραστηριότητες. Οι νέες συνθήκες ενδέχεται να αποθαρρύνουν, άμεσα ή έμμεσα, τις καλοκαιρινές διακοπές στη Μεσόγειο και να πλήξουν τον τουρισμό.

Η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές CO2. Όμως έχει κι αυτή σημαντικό μερίδιο ευθύνης.

Οι κυριότερες αιτίες της κακής επίδοσης της χώρας μας οφείλονται στην:
1) παραγωγή ηλεκτρισμού από πηγές καυσίμων που συμβάλλουν τα μέγιστα στην κλιματική αλλαγή (λιγνίτης και πετρέλαιο),
2) μικρή αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και
3) συνεχώς αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειας.

Οι «30 βρώμικες»

Οι «30 βρώμικες» είναι οι τριάντα πιο ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη των 25, όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Οι 30 βρώμικες κατατάσσονται με σειρά προτεραιότητας, ξεκινώντας από τη λιγότερο αποδοτική και την πιο βρώμικη.

Την πρώτη θέση έχει την «τιμή» να κατέχει το εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, το οποίο καίει λιγνίτη. Το εργοστάσιο της Καρδιάς, επίσης στον νομό Κοζάνης, το οποίο καίει κι αυτό λιγνίτη, κατατάσσεται στη δεύτερη θέση της λίστας των 30 βρώμικων.

(Προσαρμογή από: WWF)

Προβλήματα υγείας στους κατοίκους της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας

Αυξάνονται τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα υγείας των κατοίκων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, εξαιτίας της λειτουργίας των σταθμών παραγωγής ενέργειας, αναφέρει πανεπιστημιακή μελέτη της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων σε ρινίτιδες, παιδικό άσθμα και πνευμονοπάθειες. Οργανώσεις και φορείς στην Κοζάνη ζητούν να κλείσουν οι σταθμοί της ΔΕΗ στο Αμύνταιο και στην Πτολεμαΐδα και να ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων.

(skai.gr, 23 Σεπτεμβρίου 2009)


  • φύλλο εργασίας

Ονοματεπώνυμο: …………………………

Το «σενάριο» της δραστηριότητας

Διαβάστε τα κείμενα που παρατίθενται παραπάνω.

Φανταστείτε ότι είστε κάτοικος της Κοζάνης και σας αφορά άμεσα το πρόβλημα της εκπομπής αερίων και αιωρούμενων σωματιδίων από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αποφασίζετε να στείλετε επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Θέλετε να διαμαρτυρηθείτε για τη χρήση λιγνίτη ως πηγή ενέργειας και να προτείνετε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για να πείσετε τον/την υπουργό, εξηγείτε τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα για το κλίμα.
Πρέπει να εξηγήσετε πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του ανθρώπου, τις δραστηριότητές του και την ισορροπία των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα.

1. Αν ανήκετε στην ομάδα με το φάκελο «Επιπτώσεις στις μεγάλες πόλεις»:

Διαβάστε και επεξεργαστείτε με την ομάδα σας το υλικό που περιέχει ο φάκελος (συζητήστε και σχολιάστε όλοι μαζί). Σκεφτείτε και καταγράψτε με τη μορφή διαγράμματος* τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσετε για να πείσετε τον/την υπουργό ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να έχει επιπτώσεις στις μεγαλουπόλεις της Ελλάδας. Στο διάγραμμά σας να φαίνεται πώς οι επιπτώσεις αυτές θα επηρεάσουν τη ζωή των ανθρώπων στις πόλεις αυτές.

2. Αν ανήκετε στην ομάδα με το φάκελο «Επιπτώσεις στον τουρισμό»:

Διαβάστε και επεξεργαστείτε με την ομάδα σας το υλικό που περιέχει ο φάκελος (συζητήστε και σχολιάστε όλοι μαζί). Σκεφτείτε και καταγράψτε με τη μορφή διαγράμματος* τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσετε για να πείσετε τον/την υπουργό ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να έχει επιπτώσεις στον τουρισμό της Ελλάδας. Στο διάγραμμά σας να φαίνεται πώς οι επιπτώσεις αυτές θα επηρεάσουν τον τουρισμό και τις συνθήκες ζωής των τουριστών.

3. Αν ανήκετε στην ομάδα με το φάκελο «Επιπτώσεις στα οικοσυστήματα»:

Διαβάστε και επεξεργαστείτε με την ομάδα σας το υλικό που περιέχει ο φάκελος (συζητήστε και σχολιάστε όλοι μαζί). Σκεφτείτε και καταγράψτε με τη μορφή διαγράμματος* τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσετε για να πείσετε τον/την υπουργό ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να έχει επιπτώσεις στα οικοσυστήματα της Ελλάδας. Στο διάγραμμά σας να φαίνεται πώς οι επιπτώσεις αυτές θα επηρεάσουν τα δάση, τα ζώα αλλά και τους ανθρώπους.

Στη συνέχεια κάθε ομάδα θα παρουσιάσει το διάγραμμά της στην τάξη, το οποίο θα σχολιαστεί από τις άλλες ομάδες.

*Εδώ υπάρχει ένα παράδειγμα μορφής διαγράμματος. Τα επιχειρήματα του παρακάτω διαγράμματος ίσως να μπορούσαν να πείσουν τον/την υπουργό ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να έχει επιπτώσεις στον τομέα της γεωργίας.

επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - atlaswiki

Σημείωση: ένα φύλλο εργασίας πρέπει να δοθεί σε κάθε μαθητή/τρια.

  • τρεις φάκελοι εργασίας

Οι ομάδες θα είναι τρεις. Κάθε ομάδα πρέπει να επιλέξει (τυχαία) ένα φάκελο.

Ο φάκελος 1 με τίτλο «Επιπτώσεις στις μεγάλες πόλεις» περιέχει το ακόλουθο υλικό:

επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - atlaswiki

επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - atlaswiki

Ο φάκελος 2 με τίτλο «Επιπτώσεις στον τουρισμό» περιέχει το ακόλουθο υλικό:

επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - atlaswiki

επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - atlaswiki

Ο φάκελος 3 με τίτλο «Επιπτώσεις στα οικοσυστήματα» περιέχει το ακόλουθο υλικό:

επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - atlaswiki

επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - atlaswiki

Τέλος θα χρειαστούμε έναν Η/Υ.

δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται και συμβάλλουν στην εκπαίδευση του πολίτη

  • Αναγνώριση ενός προβλήματος και των προεκτάσεών του.
  • Ικανότητα συσχέτισης ενός προβλήματος φυσικής με τη ζωή.
  • Ικανότητα επιχειρηματολογίας.
  • Ικανότητα σχολιασμού καταστάσεων.
  • Κριτική στάση απέναντι στη χρήση μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

χάρτης εννοιών

επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - atlaswiki

μια διδακτική πρόταση από τον Πέτρο Ανεστάκη


More pages