εργαστηριακή ενότητα για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Οι επιστήμονες προειδοποιούν


εργαστηριακή ενότητα για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki Στην πρώτη εργαστηριακή ενότητα, οι μαθητές έρχονται σ’ επαφή μ’ ένα άρθρο της επικαιρότητας το οποίο αποτελεί αφορμή για όλες τις ενότητες που ακολουθούν. Το άρθρο αυτό αγγίζει το θέμα της καταστροφής του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα της τήξης των πάγων. Έτσι δίνεται η ευκαιρία να πραγματοποιηθεί μια συζήτηση στην τάξη γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Η ενότητα ακόμα περιλαμβάνει την παρακολούθηση της ταινίας «Η εποχή των παγετώνων 2», που προσφέρει πρόσθετες πληροφορίες για τη συζήτηση. Οι παραπάνω δραστηριότητες οργανώνονται με βάση ένα φύλλο εργασίας, του οποίου οι οδηγίες είναι ενδεικτικές χωρίς η συζήτηση να εξαρτάται από αυτές.
Το φύλλο εργασίας αποτελείται από δύο μέρη. Οι δραστηριότητες του πρώτου μέρους γίνονται με αφορμή το άρθρο που παρατίθεται, ενώ του δεύτερου βασίζονται στην ταινία. Συγκεκριμένα, με το άρθρο ο δάσκαλος έχει σκοπό να πραγματοποιηθεί μια συζήτηση μέσα στην τάξη και όπως κάθε συζήτηση έτσι κι αυτή δε μπορεί να προγραμματιστεί εξ’ αρχής. Γι’ αυτό οι ερωτήσεις που διατυπώνονται δεν είναι παρά ο άξονας γύρω από τον οποίο θα κινηθεί η συζήτηση. Το ζητούμενο είναι τα παιδιά να προβληματιστούν, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να καλλιεργήσουν τον ελεύθερο προφορικό λόγο. Ο δάσκαλος σε αυτή τη διαδικασία δεν αναλαμβάνει το ρόλο του παραδοσιακού δασκάλου παρά μόνο όταν προκύψει ερώτηση γνωστικού τύπου (ασφαλώς θα γίνει λόγος για το ‘φαινόμενο του θερμοκηπίου’, την ‘τρύπα του όζοντος’ κι άλλα συναφή φαινόμενα τα οποία θα κληθεί να θίξει και να εξηγήσει). Γενικά όμως, συμμετέχει στη συζήτηση ως συνομιλητής, δίνοντας επιχειρήματα για τις θέσεις του, ακούγοντας τους συμμαθητές του και καλώντας τους να κάνουν το ίδιο. Αυτό άλλωστε είναι κι ο αυθεντικός διάλογος.
Το δεύτερο μέρος είναι σχεδιασμένο στη λογική του πρώτου. Απλά, τώρα η συζήτηση που ακολουθεί της ταινίας προσπαθεί επιπλέον να εξηγήσει κατά πόσο τα παιδιά ήταν σε θέση να την παρακολουθήσουν και να αποδώσουν προφορικά την πλοκή της. Η ενότητα κλείνει με μια δραστηριότητα που, επιδιώκει την καλλιέργεια του γραπτού λόγου ενώ τέλος ζητείται από τα παιδιά να κατασκευάσουν ένα χάρτη εννοιών ως εναλλακτικό κριτήριο αξιολόγησης.

Φύλλο Εργασίας

Α Μέρος
1 Μελέτησε προσεκτικά το παρακάτω άρθρο:

Pathfinder News

Σχεδόν αναπόφευκτη η εξαφάνιση των πάγων στον Βόρειο Πόλο, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές
ΕRΤ3.GR
14 Δεκ. 07

Υπάρχει ήδη αρκετό διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης, ώστε είναι βέβαιο πως το επίπεδο της θάλασσας θα αυξηθεί αρκετά μέτρα τις ερχόμενες δεκαετίες και θα εξαφανιστούν οι πάγοι στη διάρκεια του καλοκαιριού από τον Βόρειο Πόλο, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Για να περιορίσουν τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου οι άνθρωποι θα πρέπει όχι μόνο να μειώσουν τις σημερινές εκπομπές άνθρακα, αλλά και να φροντίσουν ώστε να απαλλαγούν από ποσότητες άνθρακα που έχουν συσωρρευτεί στην ατμόσφαιρα ακόμα από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

"Βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά στα σημαία καμπής, απ΄ό,τι νομίζαμε", δήλωσε ο Τζέιμς Χάνσεν, διευθυντής του Ινστιτούτου "Γκοντάρντ" για τις Διαστημικές Σπουδές της ΝΑΣΑ. "Εάν έχουμε κάποια ελπίδα για να αποφύγουμε το σημείο από το οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάποιες αλλαγές", πρόσθεσε.

Στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικών, που γίνεται στο Σαν Φρανσίσκο, το επίκεντρο των επιστημόνων εστιάζεται στους κινδύνους από μία απροδόκητη επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής.

"Εάν διαπιστώνεις ότι ακόμα και μία μικρή αύξηση στην θερμοκρασία έχει ήδη αξιοσημείωτες συνέπειες στους πάγους, μία καλή ερώτηση είναι ποιές θα είναι οι συνέπειες της μελλοντικής αύξησης της θερμοκρασίας", δήλωσε ο καθηγητής Ρίτσαρντ 'Αλεϊ, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

"Η μόνη ελπίδα για ανάκαμψη είναι μία σημαντική και μεγάλη σε διάρκεια μείωση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα, αλλά με την σημερινή τάση για άνοδο της θερμοκρασίας, τα πάντα συνηγορούν στην κατεύθυνση ενός πιο μπλε ή εντελώς μπλε Αρκτικού Ωκεανού", δήλωσε ο Τζοζεφίνο Κομίζο, ερευνητής του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων "Γκοντάρντ" της ΝΑΣΑ.
ΑΠΕ2 Προσπάθησε τώρα με τη βοήθεια της δασκάλας και των συμμαθητών σου να απαντήσεις προφορικά στις παρακάτω ερωτήσεις:
· Τι είναι το διοξείδιο του άνθρακα;
· Τι προκαλεί;
· Τι λένε οι επιστήμονες για το πρόβλημα;
· Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε;

εργαστηριακή ενότητα για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki

Β Μέρος

1. Η εποχή των παγετώνων 2

Πώς επηρεάστηκαν τα ζώα της ταινίας από το λιώσιμο των πάγων;
Σήμερα τι ανάλογο συμβαίνει;

2. Σ’ ένα κείμενο 10 σειρών γράψε ποιος ήρωας της ταινίας σου άρεσε περισσότερο και γιατί;
μια διδακτική πρόταση από την Δήμου Αλεξάνδρα, την Λαζαρίδου Καλλιόπη, την Παπαδοπούλου Αικατερίνη
και τον Δομουχτσή Νικόλαο

More pages