ερωτηματολόγιο και παιχνίδι ρόλων για την Μαρία Χάλκου


[Untitled][Untitled][Untitled]Η διδασκαλία λαμβάνει χώρα στην δ’ τάξη Δημοτικού.


Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει την ανώνυμη συμπλήρωση του παρακάτω ερωτηματολογίου από τους μαθητές και τις μαθήτριες:ερωτηματολόγιο και παιχνίδι ρόλων για την Μαρία Χάλκου - atlaswiki


(ο άνδρας που απεικονίζεται στην δεύτερη εικόνα είναι παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής).Στο δεύτερο μέρος, λέμε στα παιδιά να οργανώσουν μια συνέντευξη της Μαρίας Χάλκου.
Τα παιδιά χωρίζονται σε δυο ομάδες. Η πρώτη αναλαμβάνει τον ρόλο των δημοσιογράφων και διατυπώνει τις ερωτήσεις της. Ενδεικτικά, προτείνουμε στα παιδιά τις παρακάτω:

-αντιμετωπίσατε ρατσιστικές συμπεριφορές κατά τις σπουδές σας και κατά την επαγγελματική σας πορεία;

-θεωρείτε ότι είστε αδικημένη από τους άνδρες συναδέλφους σας,από το άμεσο περιβάλλον σας ή το ευρύ κοινό;

-μπορείτε να μας αναφέρετε, αν υπήρξαν, περιστατικά κατά τα οποία αμφισβητήθηκε το έργο σας λόγου του φύλου σας;

-πιστεύετε ότι αναπαράγονται στερεότυπα σχετικά με τα φύλα κατά την διδασκαλία των φυσικών επιστημών και των μαθηματικών στα σχολεία σήμερα;

Ουσιαστικά μ αυτές τις ερωτήσεις καθοδηγούμε τα παιδιά ώστε να εστιάσουν σε τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετώπισε η γυναίκα μαθηματικός εξ αιτίας του φύλου της. Τους ζητάμε όμως να εστιάσουν και στο έργο της. Η δεύτερη ομάδα αναλαμβάνει τον ρόλο της Μαρίας Χάλκου και σκέφτεται τις πιθανές απαντήσεις στα ερωτήματα της πρώτης ομάδας.
Ένα ένα τα παιδιά από κάθε ομάδα παίζουν τον ρόλο του/της δημοσιογράφου και της μαθηματικού αντίστοιχα. Ο/Η πρώτος/η κάνει μια ερώτηση από αυτές που έχει συμφωνήσει με την ομάδα του και ο/η δεύτερος/η δίνει την ανάλογη απάντηση.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να αναφέρουμε πως τις παραπάνω ερωτήσεις υποβάλαμε ηλεκτρονικά και στην ίδια. Δυστυχώς όμως δεν πήραμε απάντηση. Έτσι δεν μπορούμε να ελέγξουμε την εγκυρότητα των απαντήσεων της δεύτερης ομάδας.

  • Ωστόσο στόχος εδώ είναι να θέσουμε με τρόπο απλοποιημένο τον προβληματισμό στα παιδιά και να δούμε πώς σκέφτονται. Αναγνωρίζουν τα παιδιά πως μια γυναίκα επιστήμονας μπορεί να βιώνει το ρατσισμό εξαιτίας του φύλου της; Αν ναι ίσως αυτό να σημαίνει πως έχουν ακούσει ή βιώσει μέσα στην οικογένεια κάποια παρόμοια κατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό για μας τους εκπαιδευτικούς να το γνωρίζουμε αυτό ώστε να δείξουμε στα παιδιά πώς πρέπει να είναι πραγματικά τα πράγματα, ότι δηλαδή αγόρια και κορίτσια, άνδρες και γυναίκες, έχουν ίσες δυνατότητες και πρέπει να έχουν και ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στις θετικές επιστήμες, τις νέες τεχνολογίες και τα μαθηματικά. Επιπλέον, με αυτό το παιχνίδι ρόλων καλλιεργούμε τη φαντασία των παιδιών, τα ψυχαγωγούμε επιτρέποντάς τους την ενεργητική συμμετοχή και τους δίνουμε την ευκαιρία να εκδηλώσουν τυχόν ταλέντα τους.


Μια διδακτική πρόταση από: την Παπούλια Μυρτώ
και τη Ρώσση Βασιλική

More pages