ζωγραφική και σχολιασμός εικόνων για τη Lise Meitner


Lise Meitner - ο χώρος εργασιώνLise Meitner - ο χώρος εργασιών


Ξεκινάμε προβάλλοντας τη βιογραφία της Lise Meitner στη τάξη και εξηγώντας στα παιδιά το μέγεθος της προσφοράς της στην επιστήμη (χρήσιμες πληροφορίες υπάρχουν στο δικτυακό τόπο: http://atlaswikigr.wikifoundry.com/page/Lise+Meitner). Τονίζουμε ότι συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες προσωπικότητες της επιστήμης στον κόσμο και συζητάμε το έργο και τη συνεισφορά της.

Με βάση τη βιογραφία της αυστριακής φυσικού, χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες και τους ζητάμε να ζωγραφίσουν ένα γεγονός που τους έκανε εντύπωση. Παράλληλα, μπορούμε να μοιράσουμε στα παιδιά διάφορες φωτογραφίες με στιγμιότυπα της ζωής της Meitner. Κάτω από κάθε φωτογραφία είναι σκόπιμο να υπάρχει μια λεζάντα που επεξηγεί πού και πότε είναι τραβηγμένη κάθε φωτογραφία και ποια είναι τα εικονιζόμενα πρόσωπα. Αφού έχουμε προηγουμένως διαβάσει τη βιογραφία της εν λόγω επιστημόνισσας, ζητούμε από τα παιδιά να γράψουν στις εικόνες, τι θα μπορούσε να σκέφτεται ή να λέει το κάθε εικονιζόμενο πρόσωπο εκείνη τη στιγμή. Προσέχουμε ιδιαιτέρως οι ομάδες να είναι μικτές και, κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, αγόρια και κορίτσια να συμμετέχουν το ίδιο.

Ενδεικτικά, παρατίθενται παρακάτω κάποιες εικόνες που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά:


προβολή βίντεο και συζήτηση για τη Lise Meitner - atlaswikiLise Meitner - ο χώρος εργασιών

Αριστερά: H Lise Meitner το 1906.
Δεξιά: Η Lise Meitner το 1916.

Lise Meitner - ο χώρος εργασιώνLise Meitner - ο χώρος εργασιών

Η Lise Meitner και ο Otto Hahn στο εργαστήριό τους.

Lise Meitner - atlaswikiLise Meitner - atlaswiki

Αριστερά: Η Lise Meitner και ο Otto Hahn στο εργαστήριο Χημείας του Kaiser-Wilhelm Institut (1913).
Δεξιά: Η Lise Meitner και ο Otto Hahn
στο εργαστήριό τους (1910).

Lise Meitner - ο χώρος εργασιών

Lise Meitner - ο χώρος εργασιώνLise Meitner - ο χώρος εργασιών

Αριστερά: Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε το 1921 στο Ινστιτούτο Kaiser-Wilhelm στο Βερολίνο. Από αριστερά προς τα δεξιά στη φωτογραφία αναπαριστώνται οι: Hertha Sponer, Albert Einstein, Hugo Grotrian, Ingrid Franck (σύζυγος του James Franck), Wilhelm Westphal, James Franck, Otto von Bayer, Lise Meitner, Peter Pringsheim, Fritz Haber, Gustav Hertz, Otto Hahn.

Lise Meitner - ο χώρος εργασιώνLise Meitner - ο χώρος εργασιώνζωγραφική και σχολιασμός εικόνων για τη Lise Meitner - atlaswiki

Με τους Fritz Strassmann και Otto Hahn
(αριστερά). Η Lise Meitner απεικονίζεται να διδάσκει Φυσικές Επιστήμες (κέντρο). Η Lise Meitner σε διάλεξη στο Catholic University της Washington το 1946 (δεξιά).

ζωγραφική και σχολιασμός εικόνων για τη Lise Meitner - atlaswikiζωγραφική και σχολιασμός εικόνων για τη Lise Meitner - atlaswiki


Αριστερά: Η Lise Meitner με τους φιναλίστ του Science Talent Search, το 1946. Δεξιά: H Lise Meitner με τη φυσικό Berta Karlik.

ζωγραφική και σχολιασμός εικόνων για τη Lise Meitner - atlaswikiζωγραφική και σχολιασμός εικόνων για τη Lise Meitner - atlaswiki

Αριστερά: Η Lise Meitner με τον Glenn T. Seaborg, Πρόεδρο της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Η.Π.Α., να της απονέμει το βραβείο Enrico
Fermi και τον Καθηγητή Otto Frisch, ανιψιό της, στα αριστερά. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο σπίτι της Meitner στο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου, το 1966. Δεξιά: Η Lise Meitner με τον Emilio Gino Segre, Ιταλό φυσικό, που δούλεψε στις αρχές του 1930 με το Fermi πάνω στο βομβαρδισμό του ουρανίου με νετρόνια. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Ινστιτούτο Niels Bohr της Δανίας, το 1937.

μια διδακτική πρόταση από την Αικατερίνη Κυπραίου

More pages