Η Ταινία

Η ταινία «Η Εποχή των Παγετώνων» («Ice Age») είναι ένα φιλμ της 20th Century Fox που προβλήθηκε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2002. Πρόκειται για μια ταινία κινουμένων σχεδίων σε σκηνοθεσία Carlos Saldanha και Chris Wedge και σενάριο Michael J. Wilson. Αφορμάται από την ιστορική περίοδο της εποχής των παγετώνων, όταν συγκεκριμένα πραγματοποιείται το λιώσιμο των πάγων. Αυτό που βλέπουμε είναι η μετανάστευση των ζώων προς περιοχές νοτιότερες έτσι ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ήρωες της ταινίας είναι ο Μάνι, ένα μαλλιαρό μαμούθ, και ο Σιντ, ένας γιγάντιος βραδύποδας, που στο δρόμο τους για το νότο βρίσκουν ένα εγκαταλειμμένο μωρό που μετά από παρακινήσεις του Σιντ αποφασίζουν να επιστρέψουν στους γονείς του. Το ίδιο όμως μωρό έχει ήδη γίνει στόχος από τον Ντιέγο έναν τίγρη, ο οποίος έχει υποσχεθεί στην αγέλη του να το βρει και να το επιστρέψει σε αυτήν ως γεύμα. Έχει ήδη προηγηθεί πάλη ανάμεσα στην αγέλη του Ντιέγο και τους γονείς του μωρού κι έτσι η εύρεση και εξόντωση του μωρού είναι θέμα εκδίκησης που μάλιστα ανατίθεται στο Ντιέγο.
  • Όταν όμως ο κουτοπόνηρος τίγρης βρίσκει το μωρό, με έκπληξη διαπιστώνει ότι το έχει εντοπίσει και αναλάβει υπό την προστασία του το αλλόκοτο δίδυμο ενός μαμούθ και ενός βραδύποδα. Μην έχοντας άλλη επιλογή αναγκάζεται να ακολουθήσει το Σιντ και το Μάνι στην πορεία τους προς την εύρεση των γονιών του παιδιού, με απώτερο σκοπό να τους στήσει ενέδρα παραδίδοντας έτσι στην αγέλη του πλέον όχι μόνο το μωρό αλλά και ένα γιγάντιο μαμούθ που θα καλύψει τις ανάγκες τους για τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στη διάρκεια της πορείας αυτής των τριών ζώων και του μωρού βλέπουμε να εκτυλίσσονται μια σειρά αστείων γεγονότων και πολλά έκτροπα, το κυριότερο όμως είναι η ανάπτυξη μιας δυνατής φιλίας ανάμεσα στους τέσσερις αυτούς συνταξιδιώτες. Μια φιλία που οδηγεί στην αλλαγή των σχεδίων από μέρους του Ντιέγο και τον οδηγεί λίγο πριν την παράδοση των Μάνι, Σιντ και μωρού στα μέλη της αγέλης του, στην αποκάλυψη πλέον του αρχικού του σχεδίου στους νέους του φίλους. Έτσι ακολουθούν σκηνές μιας διασκεδαστικής προσπάθειας κατά την οποία οι τέσσερις φίλοι επιχειρούν να ξεφύγουν από την αγέλη του Ντιέγο. Τελικά η μάχη καταλήγει σε νίκη των φίλων μας, αφήνει όμως πίσω αποδυναμωμένο τον Ντιέγο τον οποίο με μεγάλη λύπη εγκαταλείπουν και ο Σιντ με το Μάνι.
Μετά από όλες αυτές τις περιπέτειες τα δύο ζώα καταφέρνουν να εντοπίσουν τον πατέρα του μωρού με τους συντρόφους του. Μετά από μια σκηνή εναλλαγής έντονων συναισθημάτων τελικά παραδίδουν το παιδί στον πατέρα του. Στη συνέχεια κάνει την εμφάνισή του ο Ντιέγο που εν τω μεταξύ έχει αναρρώσει κι έτσι τα τρία ζώα συνεχίζουν μαζί την πορεία τους για το νότο, ολοκληρώνοντας αισιόδοξα το φιλμ.
Την ταινία αυτή διαλέξαμε για να την προβάλλουμε σε παιδιά της Δ' Δημοτικού με σκοπό να τα φέρουμε σε επαφή με το φυσικό φαινόμενο του λιώσιμου των πάγων στην προϊστορική περίοδο της εποχής των παγετώνων. O λόγος που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε στα παιδιά το συγκεκριμένο φιλμ κινουμένων σχεδίων, είναι γιατί το θεωρούμε έναν πολύ διασκεδαστικό και άμεσο τρόπο για να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με το θέμα μας, ξεφεύγοντας από την ξερή αφήγηση και την ανάγνωση του βιβλίου. Βλέποντας την ταινία τα παιδιά συγκινούνται, φορτίζονται, γελούν και ταυτίζονται με τους ήρωες. Τα συναισθήματα αυτά που τους δημιουργούνται είναι το στοιχείο που θέλουμε να εκμεταλλευτούμε για να σχεδιάσουμε στη συνέχεια τις δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα στην τάξη και ως σκοπό θα έχουν να φέρουν τα παιδιά ακόμη πιο κοντά στο θέμα που διαπραγματευόμαστε.
Σαν πρώτη επαφή δείχνουμε στα παιδιά το παραπάνω βίντεο που αποτελεί το trailer της ιστορίας για να τα εισάγουμε με αυτόν τον τρόπο στην πλοκή. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στα παιδιά σκοπεύουμε να δείξουμε ολόκληρη την ταινία και όχι μόνο αποσπάσματά της γιατί έτσι θεωρούμε ότι θα σχηματίσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Οι δημιουργοί
Δημιουργοί της ταινίας είναι οι Chris Wedge και Carlos Saldanha. Ο Chris Wedge αποφοίτησε από το Fayetteville-Manlius High School το 1975 και συνέχισε τις σπουδές του στο State University of New York at Purchase και στο Ohio State University και έπειτα δίδαξε τη δημιουργία κινουμένων σχεδίων στο School of Visual Arts στη Ν.Υόρκη. Σήμερα είναι στέλεχος των Blue Sky Studios και παραγωγός της Wedge's films. Ο Carlos Saldanha γεννημένος στις 24 Ιανουαρίου του 1965 φοίτησε στο School of Visual Arts και έχει συμμετάσχει στη σκηνοθεσία σειράς ταινιών κινουμένων σχεδίωνσυμπεριλαμβανομένης και των συνεχειώμ της ταινίας ¨Η εποχή των παγετώνων¨.