ηλεκτρισμός και αναπηρία

ηλεκτρισμός και αναπηρία - atlaswikiηλεκτρισμός και αναπηρία - atlaswikiηλεκτρισμός και αναπηρία - atlaswiki


οδηγίες για τη διδασκαλία

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει ως στόχο να κατανοήσουν τα παιδιά τη σημασία που έχει ο ηλεκτρισμός σε ανθρώπους με αναπηρίες αφού τους διευκολύνει σε δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή. Ταυτόχρονα επιτυγχάνει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε θέματα αναπηρίας. Η δραστηριότητα περιλαμβάνει την παροχή άρθρων στα παιδιά σχετικά με τους παραπάνω στόχους. Σε πρώτο επίπεδο τα παιδιά χωρίζονται από το/ τη δάσκαλο/ α σε ομάδες ισάριθμες και ανομοιογενείς ως προς το φύλο, το γνωστικό επίπεδο των παιδιών καθώς και το βαθμό ευαισθητοποίησης και πληροφόρησής τους σε σχετικά ζητήματα και τους μοιράζονται τα άρθρα. Μαζί τους δίνεται και ένα φύλλο εργασίας που καθορίζει τι αναμένεται από τα παιδιά να κάνουν σε σχέση με τα άρθρα ενώ τους πληροφορεί και για την εκπαιδευτική εκδρομή στο «Σύλλογο Παραπληγικών» (αν κάποιο παιδί δε γνωρίζει κάποιες μορφές αναπηρίας του στο υλικό που θα δοθεί μαζί με τα άρθρα θα υπάρχουν και σχετικές πληροφορίες) και ποιος είναι ο σκοπός της εκδρομής αυτής. Τέλος καθορίζει ποιος θα είναι ο τελικός στόχος όλων αυτών των ενεργειών.

διδακτικό υλικό

-άρθρα
-φύλλο εργασίας


Η ΔΕΗ αφήνει 19χρονο τετραπληγικό χωρίς οξυγόνο!

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΚΑΙ ΕΙΠΑ ΝΑ ΜΗΝ ΟΡΓΙΣΤΩ ΧΡΟΝΙΑΡΕΣ ΜΕΡΕΣ
Την οργή και την έντονη αγανάκτησή της εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) για την απάνθρωπη στάση της ΔΕΗ Ρόδου απέναντι σε οικογένεια αποτελούμενη από μια ηλικιωμένη γυναίκα, ένα παιδί με πρόβλημα όρασης κι έναν 19χρονο τετραπληγικό, με πλήρη εξάρτηση από οξυγόνο που λειτουργεί με ρεύμα.
Η ιστορία έχει ως εξής: Η οικογένεια που ζει με το προνοιακό επίδομα των 400 ευρώ της ηλικιωμένης γυναίκας δεν είχε τη δυνατότητα να εξοφλήσει οφειλές ύψους 924 ευρώ. Έτσι, αποφασίστηκε η αφαίρεση του ρολογιού της ΔΕΗ από το σπίτι, αφήνοντας τον 19χρονο χωρίς την απαραίτητη για τη ζωή του παροχή οξυγόνου.
Την αδιανότητη αυτή ενέργεια έρχεται να συμπληρώσει η άρνηση της ΔΕΗ να δεχτεί το ποσό των 550 ευρώ που κατόρθωσε να συγκεντρώσει ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Ρόδου για να βοηθήσει την οικογένεια εξοφλώντας το υπόλοιπο (424 ευρώ) του οφειλόμενου λογαριασμού κατόπιν διακανονισμού εντός δεκαημέρου.
Η Συνομοσπονδία και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα καταγγέλλουν την ξεδιάντροπη αυτή ενέργεια, σε μια περίοδο που η κρίση καταφέρνει ασταμάτητα χτυπήματα στις οικογένειες με μέλη άτομα με αναπηρία. Καλούμε την πολιτεία να πάρει θέση εδώ και τώρα και να παρέμβει προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της οικογένειας της Ρόδου. Σε διαφορετική περίπτωση, κρίνεται η αξιοπιστία της ίδιας της ελληνικής πολιτείας και των εκπροσώπων της, αφού τίθεται ευθέως σε κίνδυνο της ζωή ενός 19χρονου παιδιού με τετραπληγία"


Αναπηρική καρέκλα του μέλλοντος

Διαθέτει τρεις τροχούς και θυμίζει όχημα από το μέλλον. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα προηγμένο ατομικό, ανοιχτό αυτοκίνητο. Είναι η καρέκλα i-Real της Toyota, η πρόταση της ιαπωνικής εταιρείας για τη μετακίνηση ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.
Η καρέκλα είναι πολύ πρακτική καθώς, εκτός από τον άψογο, μοντέρνο σχεδιασμό της, έχει τη δυνατότητα αυξομείωσης της ταχύτητάς της ανάλογα με το πού βρίσκεται. Αν για παράδειγμα είναι στον δρόμο, με τη βοήθεια ενός ηλεκτροκινητήρα μπορεί να αναπτύξει ως και 30 χλμ. /ώρα, ενώ στο πεζοδρόμιο μπορεί να κινείται με την ταχύτητα ενός πεζού. Επίσης, για πιο άνετες διαδρομές στις υψηλές ταχύτητες υπάρχει αυτόματη ρύθμιση της θέσης του καθίσματος.
Φτιαγμένη από ενισχυμένο πλαστικό με ίνες άνθρακα, η i-Real παίζει τον ρόλο ενός «προσωπικού μεταφορέα» και διαθέτει πλήρη τηλεχειρισμό στα δύο μπράτσα της καρέκλας. Η καρέκλα του μέλλοντος παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην έκθεση αυτοκινήτου του Τόκιο, εντυπωσιάζοντας τους πάντες. Το πρωτότυπο, κατασκεύασμα, δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα. Παρ’ όλα αυτά δεν αποκλείεται η αυξημένη ζήτηση του καταναλωτικού κοινού να ανατρέψει τα μακροχρόνια σχέδια της Toyota, υποχρεώνοντάς την να «τσουλήσει» την καρέκλα της πολύ πιο γρήγορα.
ηλεκτρισμός και αναπηρία - atlaswiki


Καθηγητής νευροχειρούργος Δαμιανός Σακάς κάνει "θαύματα"

Θεωρείται η «κλινική των θαυμάτων» και όχι άδικα, εφόσον έχει στο ενεργητικό της επιτυχίες που ζηλεύουν αντίστοιχα ξένα νευροχειρουργικά κέντρα.
Σήμερα η Νευροχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με διευθυντή τον καθηγητή Δαμιανό Σακά, έχει να παρουσιάσει στη διεθνή ιατρική κοινότητα πλούσιο έργο: Τέσσερις άνθρωποι με καμπτοκορμία (ανάπηροι, που έγερνε ο κορμός τους μπροστά και περπατούσαν με τα τέσσερα) ζουν πλέον φυσιολογική ζωή. Ανάμεσά τους είναι και ένας 30χρονος που είχε μια σπανιότατη μορφή κινητικής διαταραχής με μυϊκές συσπάσεις (δυστονία), του οποίου ο κορμός έγερνε προς τα πίσω και πολλές φορές τραυματιζόταν σοβαρά. Μετά την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλό του (ηλεκτρικό ρεύμα στο σημείο που είχε απορυθμιστεί) ο άντρας αυτός είναι όρθιος, όπως είπε στην «Espressο» ο κ.Σακάς.
«Η επέμβαση πήγε παρά πολύ καλά, έχει βγει από το νοσοκομείο, είναι στο σπίτι του και είμαστε αισιόδοξοι ότι το πολύ σε τρεις μήνες θα είναι εντελώς θεραπευμένος» λέει ο κ. Σακάς. Επιπλέον πενήντα ασθενείς με χρόνιο πόνο από σοβαρά εργατικά ή τροχαία ατυχήματα έχουν σταματήσει να υποφέρουν και δεκάδες άλλοι με προβλήματα όπως Πάρκινσον, επιληψία, σπαστικότητα και αναπηρίες που προκαλούνται από εγκεφαλικά επεισόδια έχουν δει σημαντική βελτίωση.
Οι εξειδικευμένοι νευροχειρουργοί του «Ευαγγελισμού» ασχολούνται με τη θεραπευτική επαναρύθμιση των νευρωνικών κυκλωμάτων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, τα οποία έχουν απορυθμιστεί. Αυτό σημαίνει ότι τροφοδοτούν ηλεκτρικό ρεύμα στα σημεία του εγκέφαλοου που για κάποιο λόγο έχουν πάθει... μπλακάουτ. Με τη βοήθεια υπερσύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτροδίων, εμφυτεύσιμων συσκευών και πρωτοποριακών τεχνικών, οι νευροχειρουργοί κάνουν θαύματα. «Οταν χειρουργούμε, έχουμε μικροκάμερες στο κεφάλι μας και βλέπουμε σε μεγέθυνση στις οθόνες το σημείο στο οποίο τοποθετούμε τα ηλεκτρόδια και εμφυτεύουμε υπερσύγχρονες συσκευές για την επαναρύθμιση των νευρωνικών κυκλωμάτων του εγκεφάλου» εξηγεί ο κ. Σακάς.


Μηχανικός εξωσκελετός επιτρέπει σε παραπληγικούς να περπατήσουν
ηλεκτρισμός και αναπηρία - atlaswiki
Έπειτα από 20 χρόνια καθήλωσης σε αναπηρικό αμαξίδιο, ένας Ισραηλινός πρώην αλεξιπτωτιστής μπορεί τώρα να περπατά χάρη σε έναν πειραματικό ηλεκτρονικό εξωσκελετό που στηρίζει και υποβοηθά το σώμα του.
«Δεν φανταζόμουν ότι θα περπατούσα ξανά» δήλωσε ο 41χρονος Ράντι Κάιοφ, βηματίζοντας αργά στον δρόμο με ένα αμυδρό μηχανικό βόμβο, χρησιμοποιώντας και πατερίτσες για επιπλέον στήριξη.
Το ReWalκ, όπως ονομάζεται το σύστημα, αναπτύχθηκε από την Argo Medical Technologies, μια μικρή ισραηλινή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας. Περιλαμβάνει μηχανοκίνητα στηρίγματα για τα πόδια και αισθητήρες κίνησης που συνδέονται σε μια μονάδα ελέγχου που τοποθετείται στην πλάτη μαζί με τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
Ένα ασύρματο περιβραχιόνο προσφέρει επιλογές για διαφορετικές λειτουργίες: όρθια ή καθιστή στάση, περπάτημα, ανάβαση και κατάβαση. Όταν ο χρήστης γείρει το σώμα του προς τα εμπρός, τα ρομποτικά πόδια αρχίζουν αυτόματα να κινούνται.Στο μεταξύ, παρόμοιοι ρομποτικοί εξωσκελετοί αναπτύσσονται στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία για στρατιωτική και βιομηχανική χρήση, ενώ άλλοι ερευνητές πειραματίζονται με συστήματα που κινούν τους ίδιους τους μύες του σώματος με ηλεκτρική διέγερση.


Νέα βοηθητική συσκευή για τη βάδιση στην σκλήρυνση κατά πλάκας

Η νέα συσκευή Bioness βοηθάει Αμερικανούς με σκλήρυνση κατά πλάκας στη βάδιση.
Η συσκευή εφαρμόζεται στο πόδι και διεγείρει τα νεύρα που ελέγχουν τη κίνηση των μυών. Είναι ασύρματη, και ο ασθενής μπορεί να ελέγξει με τηλεχειριστήριο την ένταση της ηλεκτρικής διέγερσης.
Ασθενείς που τη χρησιμοποιούν δηλώνουν ότι η κίνησή τους έχει αποκατασταθεί σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.


Φύλλο Εργασίας

Έχοντας πάρει το φάκελο που σας έδωσε ο/ η δάσκαλος/ α σου κάντε με την ομάδα σου τα παρακάτω:
·Μελετήστε προσεκτικά τα άρθρα που σας έχουν δοθεί. Για ποιο θέμα μιλούν;
Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σου συζητήσετε για το συγκεκριμένο θέμα. Σημειώστε γραπτά:
-Συμπεράσματα από τα συγκεκριμένα άρθρα
-Γενικότερες εντυπώσεις
·Στις «ημερομηνία» θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική εκδρομή στο «Σύλλογο παραπληγικών» όπου κάθε ομάδα θα πραγματοποιήσει ερωτήσεις σε κάποιον υπεύθυνο που θα είναι εκεί να μας ενημερώσει προκειμένου να αποκτήσει κάποιες πληροφορίες σχετικές με την δραστηριότητα.
·Μπορείτε να συλλέξετε και επιπλέον πληροφορίες μόνοι/ ες σας.
·Αφού έχετε συγκεντρώσει πληροφορίες από τις παραπάνω διαδικασίες να τις συγκεντρώστε όλες σε ένα κείμενο που θα γράψετε για να το παρουσιάστε στην τάξη.
·Σκεφτείτε πώς θα κάνετε την παρουσίαση του κειμένου σας ( ποιος θα παρουσιάσει, αν θα έχει και εικόνες που θέλετε να δείξετε στα παιδιά κλπ. ).
·Να είστε έτοιμοι/ ες για ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνουν οι άλλες ομάδες.
·Ακούστε προσεκτικά τα κείμενα των άλλων ομάδων ώστε να μπορείτε μετά να τους κάνετε ερωτήσεις για τις απορίες σας.

χρονική διάρκεια

7 διδακτικές ώρες. Μία διδακτική ώρα περίπου θα χρειαστεί για να δώσουμε στα παιδιά το φάκελο με τα άρθρα και το φύλλο εργασίας, να τους εξηγήσουμε κάτι που πιθανόν να μην καταλαβαίνουν (χωρίς λεπτομερείς επεξηγήσεις ). Η ανάγνωση και μελέτη των άρθρων να γίνει σε συγκεντρώσεις τον παιδιών της κάθε ομάδας εκτός σχολείου. Μία ολόκληρη σχεδόν σχολική ημέρα θα αφιερωθεί στην εκπαιδευτική εκδρομή. Τέλος δύο διδακτικές ώρες θα αφιερωθούν στην παρουσίαση των έργων των παιδιών και στη συζήτηση που θα προκύψει από τις εντυπώσεις και τις πιθανές απορίες τους.


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται

Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται με άλλους στο πλαίσιο μιας ομάδας και να είναι υπεύθυνα για την επιτυχία της δουλειάς που έχει αναλάβει η ομάδα τους. Μαθαίνουν να πραγματοποιούν μία έρευνα, αναπτύσσουν ικανότητες παρατήρησης, σύγκρισης και σχολιασμού διαφόρων πεδίων μεμονωμένα και στην αλληλεπίδρασή τους όπως επιστήμη και κοινωνία ( π.χ. πολιτισμός, τεχνολογία, ηθική ). Μαθαίνουν να σχεδιάζουν και να πραγματοποιούν ερωτήσεις, να επιχειρηματολογούν και γενικά αναπτύσσουν τεχνικές συζήτησης. Βελτιώνουν τις ικανότητες τους στην προφορική και τη γραπτή έκφραση. Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται κοινωνικά και αναπτύσσουν στάση αποδοχής της διαφορετικότητας ( αντιρατσιστική ).


διαφορετικές θεματικές περιοχές που εμπλέκονται

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα εμπλέκεται η φυσική με τις κοινωνικές επιστήμες ( πολιτισμός, τεχνολογία, ηθική ).

More pages