η άνωση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

η άνωση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : “Ο μικρός Νικόλας”

Συγγραφέας Ρενέ Γκοσινί
Εικονογράφηση Ζαν Ζακ Σανπέ
Εκδόσεις Πατάκης

Το συγκεκριμένο παραμύθι έχει ήρωα ένα παιδί, τον μικρό Νικόλα που πάει σχολείο. Με μερικούς από τους συμμαθητές του - τον Αλσέστ, τον Μεξάν, τον Ιωακείμ, τον Ζαφρουά, τον Ρούφους και τον Ανιάν - κάνουν συνέχεια αταξίες και γι΄ αυτό τιμωρούνται συνεχώς είτε από τους δασκάλους τους στο σχολείο είτε από τους γονείς τους στο σπίτι. Στο βιβλίο περιγράφονται διάφορες περιπέτεις που περνά ο μικρός Νικόλας, ενώ παράλληλα διδάσκει με έξυπνο τρόπο ότι πολλά πράγματα δεν πρέπει να τα κάνουμε χωρίς την άδεια κάποιου μεγαλύτερου.

Απόσπασμα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

«...- Άφησε τον λίγο ήσυχο, φώναξε από κάτω ο μπαμπάς. Υπερβάλλεις! Δεν είναι πια πέντε χρονών!

Και η μαμά έφυγε. Εξαιτίας του σαπουνιού δε βλέπεις πια μέσα στο νερό κι είναι ακριβώς όπως στη θάλασσα. Πήρα την βάρκα που δεν έχει πανί και την έβαλα στο νερό, στο λιμάνι, στην άκρη της μπανιέρας, και βύθισα το καράβι με το φουγάρο, με τους τρεις στρατιώτες και το άλογο πάνω. Όμως το καράβι βυθίστηκε πολύ γρήγορα και ο μόνος που σώθηκε ήταν το άλογο, που επέπλεε γιατί ήταν ξύλινο, κι έκανα πως κι αυτό ήταν καράβι. ...»

η άνωση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη

Ένα πείραμα για την άνωση με φύλλο εργασίας

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί ένα πείραμα με απλά υλικά που αφορά την άνωση και μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στην τάξη. Για την υλοποίηση του πειράματος προτείνεται οι μαθητές και οι μαθήτριες να χωριστούν σε ομάδες 3-4 ατόμων.

Μέρος Α’

Σε κάθε ομάδα δίνεται φύλλο εργασίας στο οποίο αναγράφονται τα υλικά και οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν τα μέλη των ομάδων για να διεξάγουν το πείραμα. Επιπλέον, πάνω στο φύλλο εργασίας τα παιδιά μπορούν να καταγράψουν τις παρατηρήσεις τους, τις προβλέψεις τους και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν σε σχέση με το πείραμα.

Ενδεικτικό φύλλο εργασίας

Διδακτικά υλικά
  • ένα μεγάλο πλαστικό διαφανές μπουκάλι από αναψυκτικό
  • ένα πλαστικό διαφανές ποτήρι
  • νερό
  • καρφάκια
Οδηγίες για το πείραμα

1. Κόψτε το πλαστικό μπουκάλι εκεί που αρχίζει να στενεύει. Έχετε έτσι ένα στενόμακρο δοχείο.
2. Γέμιστε το δοχείο αυτό με νερό.
3. Τοποθέτηστε το πλαστικό ποτήρι όρθιο με τον πυθμένα του να ακουμπάει στο νερό και βάλτε μέσα στο ποτήρι καρφάκια, μέχρι το ποτήρι να πλέει μεν αλλά να είναι αρκετά βυθισμένο στο νερό. 4.Πρόσθεστε προσεχτικά νερό στο πλαστικό δοχείο ώστε το νερό να φτάσει μέχρι τα χείλη του δοχείου.
5. Βγάλτε τώρα το πλαστικό ποτήρι, άδειαστε τα καρφάκια μέσα στο νερό του δοχείου και στη συνέχεια βάλτε και το ποτήρι άδειο να πλέει στο νερό.

1ο βήμα: προβλέψεις


Αρχικά κάθε ομάδα καταγράφει τις προβλέψεις της σχετικά με τα αποτελέσματα του πειράματος. Οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να συνεργαστούν και να καταγράψουν την απάντηση τους στο φύλλο εργασίας.

2ο βήμα: εκτέλεση πειράματος


Στο σημείο αυτό, τα μελή της ομάδας πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες για να υλοποιήσουν το πείραμα.

3ο βήμα: παρατήρηση και εξαγωγή συμπερασμάτων

Οι ομάδες καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους. Έπειτα, εξετάζουν αν η αρχική τους πρόβλεψη συμφωνεί με το αποτέλεσμα του πειράματος και στο τέλος, βγάζουν τα συμπεράσματά τους, τα οποία ανακοινώνουν στις υπόλοιπες ομάδες.

Μέρος Β’

Στη συνέχεια, μπορούν οι ίδιοι οι μαθητές και οι μαθήτριες να γίνουν αυτοί οι συντονιστές του πειράματος. Αυτή την φορά, τα μέλη των ομάδων επιλέγουν και συγκεντρώνουν αντικείμενα τα οποία θα ρίχνουν στη λεκάνη με το νερό και θα καταγράφουν ποια επιπλέουν και ποια βυθίζονται. Έτσι, καλούνται να δημιουργήσουν μια λίστα με τις παρατηρήσεις που έχουν καταγράψει και να τις παρουσιάσουν στην υπόλοιπη τάξη.

Υλικό που θα χρησιμοποιήσετε:Τι παρατηρείτε; Επιπλέει ή Βυθίζεται;
1.
2.
3.

Στο τέλος, γίνεται συζήτηση μέσα στην τάξη σχετικά με τα συμπεράσματα των ομάδων μελετώντας το υλικό, το βάρος και άλλα χαρακτηριστικά των αντικειμένων έτσι ώστε να γίνει κατανοητό ότι το γεγονός ότι ένα σώμα που επιπλέει δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το βάρος του.

μια διδακτική πρόταση από την Ειρήνη Τέντα, Κωνσταντίνα Τσιμηρίκα
και την Μαρία Μεταξά

More pages