η έκρηξη των ηφαιστείων μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

η έκρηξη των ηφαιστείων μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : “Το συναχωμένο ηφαίστειο”

Συγγραφέας Ευρυδίκης Αμανατίδου
Εικονογράφηση Ευγενία Παπαϊωάννου
Εκδόσεις Σαΐτα

Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί για μια αλληγορική ιστορία για ένα ηφαίστειο, το οποίο «κρυολόγησε» και άρχισε να «φταρνίζεται», προκαλώντας έτσι ζημιές στο χωριό που ήταν χτισμένο γύρω του.

Αποσπάσματα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

«... Με τα πολλά ήρθε ο γιατρός. Έκανε επίσκεψη στον άρρωστο, φορώντας κράνος στο κεφάλι, αφού το ηφαίστειο με κάθε του φτάρνισμα, πετούσε πέτρες πέρα μακριά.
Ο γιατρός κατέβασε ένα γιγαντιαίο θερμόμετρο στον κρατήρα και πήρε την θερμοκρασία.
“Πολύ ψηλή!” μουρμούρισε κουνώντας το κεφάλι. “Ο άρρωστος έχει πυρετό, εκατόν σαράντα και μισό!”

Αμέσως έγραψε μια συνταγή και δέκα νοσοκόμες βάλθηκαν να την εκτελέσουν. Κουβάλησαν όλο το απόθεμα του φαρμακείου σε σιρόπι, το έβαλαν σε κατσαρόλες και το άδειασαν στον κρατήρα του Κοιμίση.
“Απαίσιο είναι!” γκρίνιαξε αυτός, γιατί καθόλου δεν του άρεσε η γεύση που είχε το σιρόπι.
“ Σιωπή! Θα σου κάνει καλό!” του είπαν οι δέκα νοσοκόμες μαζί.

Το μικρό ηφαίστειο -θέλοντας και μη- υπάκουσε, γιατί σκέφτηκε πως η άνοιξη δεν θα αργούσε να έρθει. Θα έφευγε η παγωνιά από μέσα του και θα μπορούσε πάλι να αναπνεύσει ξέγνοιαστο.
Κι οι μέρες περνούσαν και περνούσαν, μα ο Κοιμίσης δεν έλεγε να γίνει καλά. Φταρνιζόταν και πέτρες κυλούσαν! Έβηχε και τα σπίτια κουνιόντουσαν λες και γινόταν σεισμός!
Όλοι ήταν τρομερά ανήσυχοι. Πολλά σπίτια είχαν πάθει ρωγμές, από άλλα είχαν φύγει κεραμίδια. Το σιρόπι του φαρμακείου είχε τελειώσει και κάθε δυο μέρες, φορτηγά από την πόλη ξεφόρτωναν καινούριο. ...»

η έκρηξη των ηφαιστείων μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη

Φτιάχνουμε ένα μικρό ηφαίστειο μέσα στη τάξη

Διδακτικά υλικά
μεγάλο πλαστικό μπουκάλι
κολλητικής ταινία
εφημερίδες
μαρκαδόροι (μαύροι και κόκκινοι)
πλαστικό πιάτο
ξύδι
μαγειρική σόδα
κόκκινο χρώμα σε σκόνη

Η δραστηριότητα αυτή αποτελεί την κατασκευή ενός αυτοσχέδιου ηφαιστείου από τα παιδιά με απλά υλικά, με σκοπό να δημιουργηθεί μια μικρή έκρηξη.Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 1 διδακτική ώρα.

Αρχικά, τα παιδιά παίρνουν ένα μεγάλο πλαστικό μπουκάλι, το οποίο τυλίγουν με εφημερίδες με τη βοήθεια κολλητικής ταινίας.
Επαναλαμβάνουν τη διαδικασία, ώστε να γίνει πιο παχύ το στρώμα γύρω από το μπουκάλι.

Στη συνέχεια βάφουν τις εφημερίδες κυρίως με μαύρο χρώμα, σε συνδυασμό με λίγες κόκκινες πινελιές και τοποθετούν στη βάση του μπουκαλιού ένα πιάτο, το οποίο επίσης έχουν χρωματίσει με μαύρο χρώμα.

Όταν τελειώσει αυτό το κομμάτι, ανακατεύουν σε ένα μικρό δοχείο λίγο ξύδι με κόκκινο χρώμα και αφού ρίξουν στο μπουκάλι μερικές κουταλιές μαγειρικής σόδα προσθέτουν το χρωματισμένο ξύδι για να προκαλέσουν την ‘έκρηξη’.

Στη συνέχεια μπορεί να ακολουθήσει και μια μικρή συζήτηση μέσα στην τάξη, στην οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες εμπλέκονται σε μια υποθετική κατάσταση.Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορούν παραστήσουν «τους κατοίκους της Σαντορίνης κατά τη διάρκεια έκρηξης του ηφαιστείου» και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με την αντίδρασή τους σε μια τέτοια περίπτωση (απομάκρυνση από τη γύρω περιοχή, εκκένωση των σπιτιών, χρήση μάσκας για την αποφυγή αναπνευστικών προβλημάτων κλπ.)

μια διδακτική πρόταση από την Νίκη Παπανικολάου,
την Στέλλα Σουτλόγλου, τον Ευθύμη Σφαλύρα
και την Μαρία Μεταξά

More pages