η ανακύκλωση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

η ανακύκλωση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : “Η Γη είναι το σπίτι μας

Συγγραφέας Σούζαν Αμερικάνερ
Εικονογράφηση Loter Inc
Εκδόσεις
Μεταίχμιο


Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει πρωταγωνιστές γνωστούς, αγαπημένους ήρωες των παιδιών. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στον πλανήτη μας αν δεν έχουμε συνείδηση για το περιβάλλον μας, για το ηλεκτρικό ρεύμα και τους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος.Επίσης, παρουσιάζει τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, όπως είναι η ανακύκλωση στην οποία και θα εστιάσουμε.

Αποσπάσματα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

«... Ο καθηγητής σοβαρεύει και αρχίζει την ομιλία του.
-Η Γη χρειάζεται τη βοήθειά μας, λέει. Ολοένα και γεμίζει με σκουπίδια. Γι’ αυτό πρέπει να περιορίσουμε τα σκουπίδι μας. Να πετάμε λιγότερα σκουπίδια! Η Μίννι όμως τον διακόπτει.
-Ξέρω τι εννοείς!φωνάζει. Όταν πηγαίνω για πικ νικ, δε χρησιμοποιώ πλαστικά πιάτα, αλλά κανονικά. Μετά τα πλένω και τα ξαναχρησιμοποιώ.
-Σωστά, λέει η Νταίζη. Κι εγώ ποτέ δε σκουπίζομαι με χαρτοπετσέτες, αλλά με ωραίες υφασμάτινες πετσέτες, τις οποίες μπορώ να χρησιμοποιώ ξανά και ξανά.
-Άντε βρε! Λέει ο Γκούφι. Εγώ απλώς γλείφω το δάχτυλό μου!

-Ναι, ναι λέει ο καθηγητής. Όλοι αυτοί είναι καλοί τρόποι για να μειώσουμε τα σκουπίδια μας. Όπως σας έλεγα… Όμως τώρα πετάγεται η Κλάραμπελ.
-Εγώ δεν χρησιμοποιώ πλαστικές ή χάρτινες σακούλες στο σούπερ μάρκετ μου, λέει. Δίνω στους πελάτες μου υφασμάτινες σακούλες. Δεν είναι ωραίες;...»

η ανακύκλωση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη

Μαθαίνουμε για την ανακύκλωση μέσα από τη συλλογή αντικειμένων καθημερινής χρήσης

Για τη δραστηριότητα αυτή, ο/η εκπαιδευτικός ζητά από τα παιδιά να μαζέψουν συσκευασίες που χρησιμοποιεί καθημερινά η οικογένεια τους ,να τις τοποθετήσουν σε σακούλα και να τις φέρουν στο σχολείο. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να ολοκληρωθεί σε 1 – 2 διδακτικές ώρες.


Στη συνέχεια, τα παιδιά χωρίζονται σε 2 μεγάλες ομάδες και αφού συγκεντρώσουν όλα τα αντικείμενα που έχουν συλλέξει, καλούνται να αναγνωρίσουν πάνω σε αυτά το σήμα της ανακύκλωσης και να τα κατανέμουν σε ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα. Έπειτα, συγκρίνουν τα αντικείμενα και τις συσκευασίες μεταξύ τους και παρατηρούν πόσα από αυτά είναι ανακυκλώσιμα.


Για την ολοκλήρωση της δραστηριότητας, οι ομάδες καλούνται να ανταλλάξουν επιχειρήματα όπως σε ένα debate. Αναλυτικότερα, η ομάδα που έχει μαζέψει περισσότερες ανακυκλώσιμες συσκευασίες και αντικείμενα θα αντιπροσωπεύει τα θετικά της ανακύκλωσης, ενώ η ομάδα με τα λιγότερα ανακυκλώσιμα θα παρουσιάσει τις αρνητικές συνέπειες από τη μη χρήση της ανακύκλωσης. Ο λόγος θα δίνεται εναλλάξ σε κάθε ομάδα, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες να μιλήσουν.

μια διδακτική πρόταση από την Ελένη Χριστοδούλου, την Θέτη Παναγή
και την Μαρία Μεταξά

More pages