η αποψίλωση των δασών μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

η αποψίλωση των δασών μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά: “Όταν το δάσος μπήκε στην πόλη”

Συγγραφέας Ηλίας Κουτσούκος

Εικονογράφηση Τίτη Κυριακίδου

Εκδόσεις Παρατηρητής

Το συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρεται στην εισβολή των ανθρώπων στα δάση και πως αυτοί κόβουν τα δέντρα για να δημιουργήσουν δρόμους.
Βέβαια, καθώς εξελίσσεται η ιστορία βλέπουμε ότι το ίδιο το δάσος αναλαμβάνει να πάρει κάποια μέτρα ώστε να μην κοπούν άλλα δέντρα. Ο μεγάλος πλάτανος ο οποίος είναι ο αρχηγός των δέντρων και των ζώων αποφασίζει μαζί με το υπόλοιπο δάσος να μετακομίσουν προσωρινά μέσα στην Ομορφούπολη για να καταλάβουν οι άνθρωποι πόσο σημαντικό είναι το δάσος και η φύση στην ζωή τους. Τα παιδιά είναι πολύ χαρούμενα που μέσα στην πόλη υπάρχει πράσινο και χώρος να παίξουνε ξέγνοιαστα αλλά και οι μεγάλοι που αρχικά είχαν κάποιους ενδοιασμούς τώρα είναι και αυτοί ευχαριστημένοι. Αφού επιτέλεσαν το σκοπό τους τα δέντρα και τα μικρά ζωάκια, γυρνάνε στο δάσος όπου βρίσκονταν πάντα. Οι άνθρωποι του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισαν εν τέλη, τα δέντρα που κόπηκαν να τα κάνουν παιδικές χαρές, κούνιες και παγκάκια.

Αποσπάσματα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών


«... Τ΄ αυτοκίνητα σταμάτησαν μπροστά στα πρώτα αυτοκίνητα του δάσους. Όλοι οι εργάτες κατέβηκαν φορώντας κάτι μεγάλα κίτρινα αδιάβροχα και κάτι γυαλιστερά κράνη, κάτι μεγάλες μαύρες μπότες και κρατούσαν στα χέρια τους τα μεγάλα πριόνια, λες και πήγαιναν για πόλεμο. Ο κυρ- Μένιος τους χώρισε γρήγορα- γρήγορα σε τρεις ομάδες και αφού τους έδωσε οδηγίες, έβγαλε τη σφυρίχτρα του και σφύριξε δυνατά.


Τα πρώτα δέντρα του δάσους δεν πίστευαν στα μάτια τους καθώς έβλεπαν αυτόν εδώ τον κίτρινο στρατό να έρχεται καταπάνω τους κι άρχισαν να κουνάν μ΄ απόγνωση τα κλαδιάτους μόλις άκουγαν αυτό τον απαίσιο θόρυβο που βγάζει το ηλεκτρικό πριόνι, όταν πάρει μπρος. Και δεν πήρε μπρος μόνο ένα πριόνι, αλλά πολλά μαζί με το σφύριγμα του κυρ- Μένιου. Αυτός ο απαίσιος θόρυβος από τα πριόνια τύλιξε όλο το δάσος, οι λεύκες άρχισαν να κλαίνε, τα ζωάκια φοβισμένα τρέχαν στο βάθος του δάσους, οι σκαντζόχοιροι γίναν μπάλες από αγκάθια, οι χελώνες μπήκαν στο καβούκι τους και μόνο ο αρχηγός ο Πλάτανος φώναξε τον κοκκινολαίμη και του είπε:

- Πέταξε πάνω από το συνεργείο των ανθρώπων και νάρθεις να μου πεις το μεσημέρι πόσα δέντρα θάχουν κόψει και τι γίνεται.
- Εντάξει αρχηγέ, είπε ο κοκκινολαίμης κι έφυγε βιαστικά μέσα στη βροχή. Ο απαίσιος θόρυβος από τα πριόνια κράτησε για ώρες. ...

...Οι άνθρωποι βγήκαν από τα σπίτια τους και στην αρχή νόμισαν πως τα δέντρα φυτεύτηκαν μέσα σε μία νύχτα από τον Δήμο, αλλά γρήγορα κατάλαβαν πως αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει, μια και τα δέντρα ήταν πάνω στους δρόμους και ποιος Δήμαρχος θάχε τόσο τρελή ιδέα να φυτέψει μεσ΄ στους δρόμους δέντρα.
Τ΄ αυτοκίνητα και τα τρόλεϋ μείναν ακίνητα γιατί δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν με τόσα δέντρα γύρω τους. Τα παιδιά που ξύπνησαν από τις φωνές των μεγάλων, βγήκαν έξω και μόλις είδαν τόσα δέντρα ξετρελάθηκαν από την χαρά τους. Κατέβηκαν από τις πολυκατοικίες στους δρόμους κι άρχισαν να παίζουν ανάμεσα στα δέντρα κρυφτό, κυνηγητό και σκαρφάλωναν στα χαμηλά κλαδιά. Όλα τα παιδιά της πόλης ήταν χαρούμενα και όλοι οι μεγάλοι ήταν μπερδεμένοι. ...

... Στο μεταξύ όση ώρα γινόταν αυτή ήρθε η τηλεόραση κι οι δημοσιογράφοι, κυκλοφόρησαν έκτακτα κι οι εφημερίδες που γράφαν με μεγάλα γράμματα ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ... ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ... ΖΗΤΩ ΤΟ ΔΑΣΟΣ... τέτοια γράφαν κι επίσης είχαν δηλώσεις από σπουδαίους ανθρώπους που λέγαν ότι... “ το δάσος δίνει ζωή γι΄ αυτό δεν πρέπει να καταστραφεί... κανένας δρόμος να μην καταστρέψει το δάσος ... και προστατεύοντας το δάσος προστατεύουμε την ίδια μας την ζωή...”.
Ακόμα και τα δελτία ειδήσεων λέγαν... “πως το φαινόμενο αυτό ήταν ένα από τα πλεόν καταπληκτικά του πλανήτη κι η Ομορφούπολη μέσα σε λίγες ώρες έγινε η πιο διάσημη πόλη του κόσμου”.

... Την άλλη μέρα το πρωί ο κυρ- Μένιος και το συνεργείο του ανέβηκαν στο δάσος χωρίς πριόνια. Φόρτωσαν στα καμιόνια τα μεγάλα δέντρα και τα κατέβασαν στην πόλη, το Δημοτικό Ξυλουργείο. Εκεί οι μάστορες φτιάξαν με τα δέντρα παγκάκια, πύργους για παιδικές χαρές, τραπεζάκια, ξύλινες κούνιες, κι ένα σωρό κατασκευές από αυτές που χαίρονται τα παιδιά στα πάρκα. ...»


η αποψίλωση των δασών μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Δραστηριότητες για μέσα και έξω από τη σχολική τάξη

Δραστηριότητα 1η


Οργάνωση ημερίδας για την αποψίλωση των δασών

Με τη βοήθεια του/της εκπαιδευτικού οργανώνεται στο χώρο του σχολείο ημερίδα σχετικά με το θέμα της αποψίλωσης των δασών και όλα όσα συγκαταλέγονται σε αυτό το επίκαιρο θέμα.
Για την προετοιμασία της ημερίδας απαιτούνται 2 διδακτικές ώρες.
Ομιλητές και ομιλήτριες της ημερίδας είναι οι ίδιοι οι μαθητές και μαθήτριες. Τα παιδιά ετοιμάζουν έναν ενδεικτικό λόγο με τον οποίο θα ενημερώσουν τους υπόλοιπους μαθητές και μαθήτριες, δασκάλους και δασκάλες, γονείς για την αποψίλωση των δασών, τις αιτίες και τις συνέπειες αυτής. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αποφυγή αυτού του φαινομένου, στις δράσεις του ανθρώπου αλλά και των ίδιων των μαθητών και μαθητριών για την ανάπτυξη και διατήρηση των δασών καθώς και τη δημιουργία πρασίνου μέσα στην πόλη.

η αποψίλωση των δασών μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Δραστηριότητα 2η


Δημιουργία θεατρικού έργου


Μετά την ανάγνωση του βιβλίου και τη συζήτηση του θέματος που αναφέρεται με την βοήθεια του/της εκπαιδευτικού οι μαθητές και οι μαθήτριες σχεδιάζουν ένα θεατρικό έργο το οποίο αποτελεί αναπαράσταση του βιβλίου.


Αρχικά γίνεται η διανομή των ρόλων. Συγκεκριμένα, γίνεται προσωποποίηση των δέντρων και των ζώων που υπάρχουν μέσα στο δάσος, όπως αυτά παρουσιάζονται μέσα στο βιβλίο και παίρνουν μορφή και λόγο. Ο υπόλοιπος αριθμός των παιδιών παίρνουν το ρόλο του ανθρώπου μέσα στην πόλη, όπως οι κάτοικοι, ο δήμαρχος της πόλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι παίζουν καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της αποψίλωσης του δάσους.


Στη συνέχεια γίνεται η επιλογή των σκηνών μέσα από το βιβλίο που θα διαδραματιστούν και επιλογή των διαλόγων. Τέλος, απομένει το πρακτικό επίπεδο της τέλεσης του θεατρικού έργου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ανάλογα με το ρόλο που έχουν αναλάβει σχεδιάζουν, δημιουργούν τις στολές τους ώστε να γίνει περισσότερο ρεαλιστικό το θεατρικό έργο. Παίρνουν τη μορφή δέντρων, ζώων μέσα από δικές τους χειροτεχνίες.

Το θεατρικό έργο παρουσιάζεται στους υπόλοιπους μαθητές και μαθήτριες, δασκάλους και δασκάλες του σχολείου και σε γονείς, ακόμη και στο πλαίσιο της ημερίδας όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Τέλος, με την εθελοντική δράση των μαθητών και των μαθητριών, των δασκάλων ακόμα και των γονέων προτείνεται να παρθεί η πρωτοβουλία για αναδάσωση μέσα στο χώρο του σχολείου αλλά και γύρω από αυτό.


η αποψίλωση των δασών μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

μια διδακτική πρόταση από την Μαλβίνα –Κωνσταντίνα Μηνά, τον Αργυρή Μπαντοτάκη, την Φιλιώ Σαμιώτη και την Μαρία Μεταξά

More pages