η ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

η ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : “Το Νεφοσυννεφάκι”

Συγγραφέας Μαρίας Βελετά- Βασιλειάδου
Εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια
Εκδόσεις Μικρή Μίλητος

Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει ήρωα το Νεφοσυννεφάκι που τρελαίνεται για το καυσαέριο. Για το λόγο αυτό επισκέπτεται με πολύ χαρά την Αθήνα.
Όταν περνούν, όμως, οι μέρες το Νεφοσυννεφάκι αρχίζει να νιώθει μοναξιά κι έτσι, ψάχνει για να βρει φίλους. Κανένας, όμως, δεν το θέλει. Αντιθέτως, οι άνθρωποι της πόλης εξαγριώνονται μαζί του λόγω του κακού, που τους έχει προκαλέσει άθελά του.


Αποσπάσματα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

«... Τρέχοντας τον περικύκλωσαν και οι υπόλοιποι.
- Και τώρα θα γίνει το δικαστήριο! Θα σε δικάσουμε, θα σε καταδικάσουμε και... θα βγει η απόφαση. Δηλαδή βγήκε. Είσαι ένοχο, γιατί ήρθες με σκοπό ν κάνεις κακό στην πόλη μας.
Είχε φοβηθεί τόσο το νεφοσυννεφάκι, που ούτε μια τόση δα λεξούλα δεν έβγαινε απ' το στόμα του.

...- Φυσικά, μπορείς να ελαφρύνεις τη θέση σου, εάν μας πεις ποιος σ' έφερε. Ή, μάλλον, ποιος σ' έφτιαξε. Λέγε! Ποιος σ' έφτιαξε;
Και τι να πει το νεφοσυννεφάκι; Μόνο κρατούσε με το ζόρι τα δυο μοθντζουροδάκρυα που ήταν έτοιμα να κυλήσουν απ' τα μάτια του.
- Λέγε! Ποιος σε έφτιαξε; σχεδόν ακούμπησε πάνω του την πλακουτσή μύτη του ο κοκκινοτρίχης.
- Εσείς! Μπήκε στη μέση ένα παιδί. Κι έπειτα κι άλλο, κι άλλο, όλα τα παιδιά που είχαν μιλήσει με το δάσκαλο τους πριν από λίγο για το νεφοσυννεφάκι που είχε έρθει στην πόλη τους.
- Φτιάξατε τις καμινάδες που βγάζουν μαύρα σύννεφα.
-Γεμίσατε την πόλη με αυτοκίνητα κι αυτά γεμίζουν τον αέρα που αναπνέουμε με καυσαέριο. ...»

η ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki


Δραστηριότητες για μέσα και έξω από τη σχολική τάξη

Δραστηριότητα 1η

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα από ένα παιχνίδι δραματοποίησης

Για την πρώτη δραστηριότητα, θα αξιοποιήσουμε την τεχνική δραματοποίησης του διαδρόμου συνείδησης. Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα τεσσάρων παιδιών τα οποία θα ενσαρκώσουν το “νεφοσυννεφάκι”, θα περνούν από το εσωτερικό ενός διαδρόμου που θα σχηματίζουν τα υπόλοιπα παιδιά. Η τεχνική της δραματοποίησης μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 1 διδακτική ώρα.

Αρχικά, τον πρώτο διάδρομο θα σχηματίσει η ομάδα των παιδιών που αναπαριστά τους ήρωες που βλάπτει το “νεφοσυννεφάκι”. Σ' αυτόν τον διάδρομο, καθώς το διασχίζει ο/η εκάστοτε ήρωας/ηρωίδα θα έρθει αντιμέτωπος/η με τις βλαβερές του συνέπειες στο περιβάλλον, έτσι όπως οι ήρωες του παραμυθιού τις βιώνουν (δένδρο, αρχαιολόγος, οδηγός ταξί, οδηγός λεωφορείου, παιδιά και καθημερινοί πολίτες).

Έπειτα, θα διασχίσει έναν δεύτερο διάδρομο που θα τον απαρτίζουν τα παιδιά που δε κατηγορούν το “νεφοσυννεφάκι” για τη ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά αποδίδουν τα αίτια στις συνήθειες και τις ενέργειες των ανθρώπων.

Στο τέλος, της δραστηριότητας η ομάδα των παιδιών που ενσάρκωσε τον πρωταγωνιστή του παραμυθιού θα μοιραστεί με τις υπόλοιπες ομάδες τα συναισθήματα που βίωσαν, κατά τη διάρκεια που διέσχιζαν τον κάθε διάδρομο ξεχωριστά.

Η δραστηριότητα ολοκληρώνεται όταν όλες οι ομάδες περάσουν από κάθε ρόλο για μία φορά. Στο τέλος, γίνεται συζήτηση από τους μαθητές και τις μαθήτριες για τα συναισθήματα που βίωσαν ως “νεφοσυννεφάκια” και στις δυο περιπτώσεις, καθώς, επίσης, και για το ποιος τελικά ευθύνεται για τη κατάσταση και πως αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί.

η ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Δραστηριότητα 2η

Ώρα για δράση

Με αφορμή την αναφορά του παραμυθιού στις αντιδράσεις των παιδιών προς τους ενήλικες που δημιούργησαν το πρόβλημα του νέφους στα αστικά περιβάλλοντα με την ανεύθυνη συμπεριφορά τους οργανώνουμε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας. Η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας απαιτεί 2 διδακτικές ώρες.

Τα παιδιά δημιουργούν πλακάτ με συνθήματα που απευθύνονται στους μεγάλους τονίζοντας τις ευθύνες τους (πχ «Πείτε όχι στα φουγάρα», «Μη κόβετε άλλα δένδρα», «Άσε τη γη να αναπνεύσει», κτλ) ή προτείνοντας λύσεις (π.χ. «Κατέβα απ' το αυτοκίνητο και πάρε λεωφορείο», «Περπάτα πιο συχνά», «Βάλε πράσινο στη ζωή σου», κτλ).

Επίσης, στα πλαίσια της διαμαρτυρίας τα παιδιά συγγράφουν το κείμενο της προκήρυξης τους, παρουσιάζοντας τις συνέπειες της ρύπανσης και τα μέτρα που οφείλουμε να πάρουμε για την αντιμετώπιση και την πρόληψη του φαινομένου.

η ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki


Τέλος, η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του σχολείου, καθώς και στη γύρω περιοχή της σχολικής μονάδας. Τα παιδιά θα διαμαρτυρηθούν στην αυλή του σχολείου, σε κάθε τμήμα του σχολείου ξεχωριστά μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας και επίσης και στις γύρω γειτονιές του σχολείου. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας τα παιδιά κινητοποιούνται και εκφράζουν δημιουργικά τις ανησυχίες τους για το πρόβλημα.


μια διδακτική πρόταση από την Πασχαλίνα Μαδέση,
τον ΓιώργοΤελιορίδη, την Αρετή Μανωλά,
την Γεωργία Πούλου,
την ΣελίνΧοτζά,
την Γκιουλσάχ Μαντέ και την Μαρία Μεταξά

More pages