η εξάτμιση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

η εξάτμιση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : “Οι βάτραχοι”

Συγγραφέας Αίσωπος
Εικονογράφηση Ανδρεόπουλος Θεμιστοκλής
Εκδόσεις Παπαδημητρίου

Το συγκεκριμένο παραμύθι έχει ήρωες δυο βατράχους, οι οποίοι ψάχνουν για νέα κατοικία, καθώς το νερό στη λίμνη που κατοικούσαν “εξαφανίστηκε”.

Αποσπάσματα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

«...Σ' εκείνες τις λάσπες είχαν χωθεί οι κακόμοιροι οι βάτραχοι και ήταν πολύ στενοχωρημένοι.
- Δε θα μπορέσουμε να μείνουμε πολύ ούτ' εδώ, είπε ο ένας μια μέρα. Η ζέστη ολοένα μεγαλώνει και σε λίγο κι αυτό το μέρος θα ξεραθεί.
- Το βλέπω, είπε ο άλλος. Το καλύτερο, λοιπόν, που θα κάνουμε είναι να φύγουμε κι να πάμε να ψάξουμε μη βρούμε πουθενά νερό. Μπορεί να 'ναι κανένα ποτάμι ή άλλη λίμνη μακρύτερα. Καθόμαστε τότε εκεί το καλοκαίρι και με τα πρώτα νερά ξαναγυρίζουμε.

... - Πηγάδι! Φώναξε ο πρώτος. Θα 'χει νερό!
-Πάμε να δούμε, είπε ο άλλος.
Σε λίγο οι δύο βάτραχοι έφτασαν στο πηγάδι κι έσκυψαν κάτω.
- Βαθύ που είναι! Είπε ο πρώτος βάτραχος.
- Κι έχει νερό μπόλικο! Είπε ο δεύτερος. Κατεβαίνουμε ; Τι λες; Πού αλλού θα βρούμε καλύτερα;
Κι ετοιμάστηκε να πηδήξει.
- Στάσου, ανόητε, του φώναξε ο πρώτος, πού πας; Δεν συλλογίζεσαι πως αν ξεραθεί κι εδώ το νερό, πώς θ' ανέβουμε πάνω; Καλύτερα είναι να κάνουμε λίγον καιρό ακόμα και να ψάξουμε να βρούμε ένα μέρος που θα' μαστε ασφαλισμένοι, παρά να μπούμε αστόχαστοι μέσα στο πρώτο νερό, χωρίς να συλλογιστούμε πώς θα ξαναβγούμε πάλι, αν μας έρθουν ανάποδα τα πράγματα. ...»


Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη

Ένα πείραμα επίδειξης για την εξάτμιση

Διδακτικά υλικά:
ένας ζυγός
δυο πετσετάκια
οινόπνευμα

Περιγραφή δραστηριότητας

Για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ο/η εκπαιδευτικός πραγματοποιεί ένα πείραμα επίδειξης που αφορά την εξάτμιση, ενώ χωρίζει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε ομάδες.

Σε κάθε ομάδα δίνεται φύλλο εργασίας στο οποίο τα παιδιά πρέπει να καταγράψουν τις παρατηρήσεις τους, τις προβλέψεις τους και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν. Ο χωρισμός των μαθητών και των μαθητριών σε ομάδες τους δίνει τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και να υιοθετήσουν την άποψη που θεωρούν καταλληλότερη.


Για την υλοποιήση της συγκεκριμένης δραστηριότητας απαιτείται 1 διδακτική ώρα.


Μέρος Α'

Αρχικά, ο/η εκπαιδευτικός τοποθετεί πάνω στην έδρα έναν ζυγό , στις άκρες του οποίου βρίσκονται δύο ίδια μικρά πετσετάκια, ώστε να μπορούν να είναι ορατό από όλους τους μαθητές. Τα πετσετάκια ισορροπούν. Η ερώτηση που τίθεται στις ομάδες είναι η εξής “ Τι θα γίνει άμα προσθέσουμε οινόπνευμα στο ένα από τα δύο πετσετάκια;”.

η εξάτμιση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

1ο βήμα: προβλέψεις

Αρχικά κάθε ομάδα καταγράφει τις προβλέψεις της για το τι πρόκειται να συμβεί αν βραχεί ένα από τα πετσετάκια με οινόπνευμα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να συνεργαστούν και να καταγράψουν την απάντηση τους στο φύλλο εργασίας.

2ο βήμα: εκτέλεση πειράματος

Στο σημείο αυτό, ο/η εκπαιδευτικός βρέχει ένα από τα δύο πετσετάκια με οινόπνευμα.

3ο βήμα: παρατήρηση και εξαγωγή συμπερασμάτων

Οι ομάδες καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους. Έπειτα, εξετάζουν αν η αρχική τους πρόβλεψη συμφωνεί με το αποτέλεσμα του πειράματος και στο τέλος, βγάζουν τα συμπεράσματά τους, τα οποία ανακοινώνουν στις υπόλοιπες ομάδες.

Μέρος Β'

Στη συνέχεια, ο/η εκπαιδευτικός καλύπτει τον ζυγό με ένα μεγάλο κουτί , ώστε να μην είναι ορατό στις ομάδες. Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν τώρα οι ομάδες είναι τι πιστεύουν ότι θα συμβεί μετά από 10 με 15 λεπτά.

η εξάτμιση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki


1ο βήμα: προβλέψεις

Αρχικά κάθε ομάδα καταγράφει τις προβλέψεις της στο φύλλο εργασίας για το τι πρόκειται να συμβεί.

2ο βήμα: εκτέλεση πειράματος

Μετά από ένα τέταρτο περίπου, ο/η εκπαιδευτικός αποκαλύπτει τον ζυγό στις ομάδες, οποίος πια έχει επανέλθει στην αρχική του μορφή, δηλαδή ισορροπεί.

3ο βήμα: παρατήρηση και εξαγωγή συμπερασμάτων

Οι ομάδες καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους. Έπειτα, εξετάζουν αν η αρχική τους πρόβλεψη συμφωνεί με το αποτέλεσμα του πειράματος και στο τέλος, βγάζουν τα συμπεράσματά τους, τα οποία ανακοινώνουν στις υπόλοιπες ομάδες.


μια διδακτική πρόταση από την Αθηνά Παντελίδου, την Μαρία Ρεντάκη,
την Ξανθίππη Τσακαλάκη και την Μαρία Μεταξά

More pages