η εξάτμιση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση3

η εξάτμιση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση3 - atlaswiki

Το παραμύθι με μια ματιά : « Ο Σταγονούλης “πετάει” στα σύννεφα!»

Συγγραφέας Joel Kimball
Εικονογράφηση Joel Kimball
Επιμέλεια διασκευής Μαρία Δραγασιά
Για να βρείτε την ελληνική διασκευή του παραμυθιού πατήστε εδώ .

Αποσπάσματα από το παραμύθι για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

«... Όσο περνούσε η ώρα και η μέρα, ο κύριος Ήλιος ανέβαινε ψηλότερα και ψηλότερα στον ουρανό. Ο Νούλης ο Σταγονούλης ζεστάθηκε, ζεστάθηκε πολύ! « Είμαι ζεστός! Ουφ! Έσκασα!» είπε αναστενάζοντας.

Ξαφνικά ο Σταγονούλης είδε ένα σύννεφο να ταξιδεύει στιν ουρανό. «Αυτό το σύννεφο φαίνεται τόσο χαρούμενο εκεί ψηλά κι εγώ εδώ κάτω ζεσταίνομαι πολύ… μακάρι να μπορούσα να πετάξω κοντά του και να δροσιστώ».

Και πριν προλάβει καλά καλά να το σκεφτεί, άρχισε να πετάει! Ψηλά, ψηλά, όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, στο σύννεφό του. Ο Σταγονούλης είχε πια μεταμορφωθεί σε αόρατο ατμό! Εξατμίστηκε… όπως θα έλεγαν οι μεγάλοι.

…Δεν πρόλαβε καλά καλά ο Καπετάνιος να προειδοποιήσει τον Σταγονούλη και τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν… Το σύννεφο από ολόλευκο που ήταν, άρχισε να μαυρίζει και να χοροπηδά στον ουρανό. Τότε ο Σταγονούλης χωρίς να χάνει χρόνο, γύρισε, χαιρέτισε τον Καπετάνο και ετοιμάστηκε να πηδήξει… Πηδώντας από το σύννεφό του, ο Νούλης ο Σταγονούλης μεταμορφώθηκε σε βροχούλα με προορισμό του το πιο κοντινό βουνό. ...»

η εξάτμιση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση3 - atlaswiki

Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη

Ένα πείραμα επίδειξης για την εξάτμιση και την συμπύκνωση

Διδακτικά υλικά
  • ένα γκαζάκι
  • ένα μπρίκι
  • ένα πιάτο πορσελάνης
  • νερό

Μια πρόταση για τη διδασκαλία της εξάτμισης και της συμπύκνωσης είναι ένα πείραμα επίδειξης από τον/ την εκπαιδευτικό.

Πιο αναλυτικά, ο/η εκπαιδευτικός ζητά από τα παιδιά να πάρουν θέση για συζήτηση γύρω από το τραπέζι όπου τοποθετείται το μπρίκι με το νερό στο γκαζάκι προκειμένου να ζεσταθεί το νερό.

Όσο ζεσταίνεται το νερό, ο/η εκπαιδευτικός ζητά από τους μαθητές και τις μαθήτριες να κάνουν μια πρόβλεψη για το τι θα παρατηρήσουν να γίνεται στο νερό όταν αρχίζει να βράζει.


Όταν η θερμοκρασία του νερού γίνεται περίπου 100 °C, αυτό που θα παρατηρήσουν τα παιδιά είναι να βγαίνουν υδρατμοί από το νερό. Στο σημείο αυτό, ο/η δάσκαλος/-α ζητά από τα παιδιά να ερμηνεύσουν το φαινόμενο αυτό που βλέπουν.


Αφού ακουστούν όλες οι απόψεις,ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να εισάγει την έννοια της εξάτμισης και να εξηγήσει το φαινόμενο στους μαθητές και τις μαθήτριες. Πιο ειδικά, όταν ένα υγρό παίρνει θερμότητα, ένα μέρος στην επιφάνεια του αλλάζει φυσική κατάσταση και γίνεται αέριο (υδρατμοί) και το φαινόμενο αυτό ονομάζεται εξάτμιση.


Στη συνέχεια, για το φαινόμενο της συμπύκνωσης-υγροποίησης, ο/η εκπαιδευτικός κρατά το πιάτο πορσελάνης ακριβώς πάνω από τους υδρατμούς που βγαίνουν από το νερό και συγχρόνως ρωτά τα παιδιά τι περιμένουν να δουν.

Μετά από λίγα λεπτά φαίνεται ότι σχηματίζονται σταγόνες στο πιάτο. Εδώ και πάλι, ο/η δάσκαλος/-α ζητά από τα παιδιά να εξηγήσουν το φαινόμενο που παρατηρούν.

Αφού ακουστούν ολές οι απόψεις, ο/η εκπαιδευτικός εξηγεί πως στις περιπτώσεις που ένα αέριο δίνει θερμότητα, ένα μέρος του αλλάζει φυσική κατάσταση και γίνεται υγρό και το φαινόμενο αυτό ονομάζεται συμπύκνωση.

μια διδακτική πρόταση από την Αλεξάνδρα Πολυμένη, την Αναστασία Τούσιου, την Ευδοκία Τσαμούρη, την Σεβγκή Χότσικα, την Νουράν Μπασία Χουσΐεν
και την Μαρία Μεταξά


More pages