η εξοικονόμηση του νερού μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

η εξοικονόμηση του νερού μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : “ Το μυστήριο της Ανομβρίδας ”

Συγγραφέας Κώστας Χαραλάς
Εικονογράφηση Βασίλης Παπατσαρούχας
Εκδόσεις Κάστωρ

Το συγκεκριμένο παραμύθι έχει ήρωα τον Κάρολο που ξοδεύει ασυλλόγιστα το νερό ώσπου ξαφνικά -ως δια μαγείας- μπλέκεται σε περιπέτειες σε μια αλλόκοτη χώρα, την Ανομβρίδα, όπου εκεί έχει να βρέξει χρόνια, δεν υπάρχει νερό και οι κάτοικοί της για να ξεδιψάσουν πίνουν τα δάκρυά τους.

Πρόκειται βασικά για μια ιστορία που μιλάει με χιουμοριστικό τρόπο για την ανάγκη να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στην κατασπατάληση του νερού.


Αποσπάσματα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

«... " Βρέχει;" Τη ρώτησε αφελέστατα.
"Που τέτοια τύχη! Σήκω όμως, πρέπει να ντυθείς κι εσύ έτσι. Σήμερα είναι η Κυρική που λέγαμε, η μέρα συλλογής πόσιμου νερού."

… Ο Κάρολος και η Κουέντα κατευθύνθηκαν προς την πλατεία του Αόρατου Νερού. Παντού το σκηνικό ήταν το ίδιο, όλοι συμμετείχαν σε ένα διαγωνισμό κλάματος με όσους τρόπους θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Άλλος με λυγμούς, άλλος κλαψουριστά, άλλος με τη βοήθεια κάποιου κρεμμυδιού, μάζευαν σε μεγάλα δοχεία σταγόνα- σταγόνα τα δάκρυα που κυλούσαν σα ρυάκια από τα μάγουλά τους. Αυτό θα ήταν το πόσιμο νερό της εβδομάδας για ολόκληρη την Πολιτεία.


… "Μαμά…" ψέλλισε με σπασμένη φωνή.

"Μη μιλάς τώρα, ξεκουράσου. Ο γιατρός είπε ότι έπαθες ηλίαση. Θα σου βάλω μερικές κρύες κομπρέσες και θα νιώσεις καλύτερα".
Η γυναίκα σηκώθηκε από το κρεβάτι του και πήγε στο νιπτήρα για να δροσίσει την κομπρέσα που έκαιγε. Από τη βιασύνη της άφησε ανοιχτή τη βρύση, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον Κάρολο.
"Μαμά, κλείσε καλά τη βρύση" της φώναξε λίγο πριν καθίσει κοντά του "γιατί θα θυμώσουν οι Ανομβρίτες".
"Ποιοι είναι πάλι αυτοί;" ρώτησε με απορία η μητέρα του. ... »

η εξοικονόμηση του νερού μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki


Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη


Ένα κολλάζ με ζωγραφιές για την εξοικονόμηση του νερού

Για τη δραστηριότητα αυτή ο/η εκπαιδευτικός χωρίζει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε 4 ομάδες. Για τη δημιουργία του κολλάζ απαιτείται 1 διδακτική ώρα.

Στη συνέχεια, ζητά από κάθε ομάδα να ζωγραφίσει μια εικόνα κατασπατάλησης του νερού από την καθημερινή ζωή και δύο ή τρεις εικόνες που θα παρουσιάζουν προτάσεις για την εξοικονόμησή του (πχ κλείνουμε την βρύση όταν πλένουμε τα δόντια μας , δεν γεμίζουμε την μπανιέρα αλλά κάνουμε ντουζ κ.α).


Έπειτα με αυτές τις ζωγραφιές η κάθε ομάδα δημιουργεί το δικό της κολλάζ το οποίο παρουσιάζει στις υπόλοιπες ομάδες στο τέλος του μαθήματος.


μια διδακτική πρόταση από την Φωτεινή Μπασδέκη,την Μαρία Μπαχτσεβανίδου, την Ελευθερία Νάκα, την Ειρήνη Νικολαΐδου,την Αλεξάνδρα-Μαρία Παπουτσή,
την Ελένη Τσιγγενοπούλου και την Μαρία Μεταξά

More pages