η επίπλευση και η βύθιση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

η επίπλευση και η βύθιση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : Το μυρμηγκάκι και το περιστέρι

Από την σειρά των μύθων του Αισώπου
Εκδόσεις Joconda

Ο μύθος αναφέρεται στην ιστορία ενός μυρμηγκιού που κινδύνευσε να πνιγεί, αφού διψούσε και θέλησε να πιει νερό από μια λίμνη, όμως γλίστρησε και έπεσε μέσα. Τότε, ένα περιστέρι που το είδε, έκοψε ένα φύλλο από το δέντρο και το έριξε στη λίμνη. Το μικρό έντομο σκαρφάλωσε πάνω του και καθώς το φύλλο λειτούργησε ως βαρκούλα κατόρθωσε να σωθεί. Ωστόσο, κάποιος κυνηγός ήταν κρυμμένος σε κάτι καλαμιές και ήθελε να πιάσει το περιστέρι. Το μυρμήγκι που είδε τον κυνηγό δάγκωσε το πόδι του κι εκείνος, πονώντας, έριξε τη βολή προς τις καλαμιές. Έτσι το περιστέρι πρόλαβε και ξέφυγε.

Κατά την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο παρακάτω απόσπασμα, όπου γίνεται αναφορά
στην προσπάθεια του περιστεριού να σώσει το μυρμήγκι πετώντας του ένα φύλλο για να επιπλεύσει με σκοπό να διαπιστώσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες ότι το φύλλο με την σύσταση που έχει (δηλαδή την πυκνότητα του), επιπλέει πάνω στην επιφάνεια του νερού και δεν βυθίζεται.


Απόσπασμα από το λογοτεχνικό βιβλίο “ Το μυρμηγκάκι και το περιστέρι


«...Το περιστέρι έτρεξε να βοηθήσει το μυρμηγκάκι. Έκοψε γρήγορα ένα φύλλο από το δέντρο και το έριξε δίπλα του.

...Το μυρμηγκάκι ανέβηκε πάνω στο φύλλο και έφθασε στην όχθη. Ευχαρίστησε το περιστέρι που του έσωσε τη ζωή και του υποσχέθηκε ότι μια μέρα θα του ανταποδώσει τη χάρη.»

η επίπλευση και η βύθιση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη

Εκτέλεση πειράματος “επίπλευση και βύθιση” με φύλλο εργασίας

Διδακτικά υλικά

λεκάνη με νερό
πλαστικά καπάκια
πέταλα από λουλούδια
κέρματα
συνδετήρες
διάφορα υλικά που βρίσκονται μέσα στην σχολική αίθουσα


Περιγραφή διερεύνησης

Χωρίζονται οι μαθητές σε ομάδες και δίνεται σε κάθε ομάδα φύλλο εργασίας με την ερώτηση προς διερεύνηση, τα υλικά και τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν. Εδώ, το ερώτημα που τίθεται στους μαθητές είναι “ ποια αντικείμενα θα μπορούσαν να βοηθήσουν το μικρό μυρμήγκι να επιπλεύσει και να μην πνιγεί;”

Στο σημείο αυτό, δίνονται οδηγίες στους μαθητές και τις μαθήτριες για να εκτελέσουν το πείραμα, οι οποίες καταγράφονται στο φύλλο εργασίας. Για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης δραστηριότητας απαιτείται 1 διδακτική ώρα.

Συγκεκριμένα, κάθε ομάδα φροντίζει να γεμίσει τη λεκάνη της με νερό και να τοποθετήσει μέσα σε αυτή ένα ένα τα υλικά που τους έχουν δοθεί ή κι άλλα που έχουν συλλέξει με την βοήθεια του/της δασκάλου/-ας.

1ο βήμα: προβλέψεις

Αρχικά κάθε ομάδα καταγράφει τις προβλέψεις της για το αν θα βυθιστεί ή όχι το υλικό που χρησιμοποιεί. Οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να κάνουν την πρόβλεψη τους για κάθε υλικό ξεχωριστά.

2ο βήμα: εκτέλεση πειράματος

Οι ομάδες εκτελούν το πείραμα, τοποθετώντας δηλαδή το κάθε υλικό στη λεκάνη με τη σειρά.

30 βήμα: παρατήρηση και εξαγωγή συμπερασμάτων

Οι ομάδες αφού εκτελέσουν το πείραμα, καταγράφουν τι έχουν παρατηρήσει για το κάθε υλικό, δηλαδή αν επιπλέει ή αν βυθίζεται. Έπειτα, εξετάζουν αν η αρχική τους πρόβλεψη συμφωνεί με το αποτέλεσμα του πειράματος και στο τέλος, βγάζουν τα συμπεράσματά τους, τα οποία ανακοινώνουν στις υπόλοιπες ομάδες.

Στο σημείο αυτό θα μπορούσε να εισαχθεί κι η έννοια της πυκνότητας από τον/την εκπαιδευτικό, με σκοπό να γίνει πιο ξεκάθαρο στους μαθητές και τις μαθήτριες για το ποια υλικά επιπλέουν και ποια βυθίζονται. Συγκεκριμένα, ότι όταν ένα σώμα έχει πυκνότητα μικρότερη του νερού, τότε αυτό επιπλέει, ενώ όταν έχει πυκνότητα μεγαλύτερη του νερού, τότε αυτό βυθίζεται.

Επιπρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό

Μια προσομοίωση για την επίπλευση και την βύθιση

Μια διδακτική πρόταση από τον Μεχμέτ Σονγκιούλ,
τον Μπαντάκ Αρζού, τον Ιωάννη Ντιούδη,την Μαρία Σάφη,
την Μαρία Τσίκου και την Μαρία Μεταξά.

More pages