η επικονίαση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

η επικονίαση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : "Τα τρία μικρά λυκάκια"


Συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς Εικονογράφηση Έλεν Οξενμπέρυ Εκδόσεις Μίνωας

Τα τρία μικρά λυκάκια μεγαλώνοντας, φεύγουν από το πατρικό σπίτι με σκοπό να χτίσουν το δικό τους. Η μητέρα τους τα συμβουλεύει και τους ζητάει να προσέχουν το ύπουλο γουρούνι, τον Ρούνι-Ρούνι.
Τα μικρά λυκάκια με τη βοήθεια των φίλων τους, καταφέρνουν να χτίσουν διαδοχικά τρία σπιτάκια, το ένα πιο γερό και πιο ασφαλές από το άλλο, όμως ο Ρούνι το Γουρούνι, βρίσκει πάντα τρόπους να τα καταστρέφει.

Τελικά, φτιάχνουν ένα σπιτάκι διαφορετικό από τα άλλα. Ένα σπιτάκι φτιαγμένο από τα πιο εύθραυστα υλικά: την ομορφιά και την αγάπη…
Έτσι, το σπιτάκι αυτό όχι μόνο δεν καταρρέει αλλά γίνεται και η αφορμή ο Ρούνι-Ρούνι το κακό και ύπουλο γουρούνι να αλλάξει, να γίνει φίλος με τα τρία μικρά λυκάκια.

Αποσπάσματα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών


«...Τα λυκάκια µε τρεµουλιαστές ουρίτσες και µουσούδια σκονισµένα κρυφτήκανε σε µια κουφάλα φοβισµένα. -Tι κάνουµε τώρα; είπε το µαύρο λυκάκι. -Έλα ντε! είπε το γκρίζο. -Πρέπει να χτίσουµε ακόµα πιο γερό σπίτι! Είπε το άσπρο λυκάκι.
Πάνω στην ώρα είδανε ένα φλαµίνγκο που το λέγανε Φίγκο-Μίγκο και έσπρωχνε ένα καρότσι με λουλούδια. -Να ζήσεις,καλό µας φλαµίνγκο , του είπανε. Μας δίνεις λίγα λουλούδια να χτίσουµε σπιτάκι; -Μετά χαράς! είπε το φλαµίνγκο. Και τους έδωσε όσα λουλούδια θέλανε. Tα τρία λυκάκια στρωθήκανε στη δουλειά και χτίσανε ένα λουλουδένιο σπίτι · έναν τοίχο από κρινάκια και βιολέτες δροσερές , έναν τοίχο από χρυσάνθεµα και πασχαλιές , έναν τοίχο από κυκλάµινα και γιασεµιά κι έναν τοίχο από ανεµώνες και τριαντάφυλλα κόκκινα σαν τη φωτιά . Του βάλανε σκεπή από ηλιοτρόπια και µια καµπανούλα για κουδούνι. Έστρωσαν χαλί από χαμομήλια στο σαλόνι και στο μπάνιο γέμισαν την μπανιέρα τους µε νούφαρα.εν ήτανε βέβαια πολύ γερό, ήταν όµως το πιο όµορφο σπιτάκι του κόσµου.

Την άλλη µέρα εκεί που έπαιζαν στον κήπο τι να δουν τον Ρούνι Ρούνι το ύπουλο κακό γουρούνι! Αµέσως τρέξανε και κλειστήκανε στο λουλουδένιο τους σπιτάκι. Ο Ρούνι-Ρούνι, το ύπουλο κακό γουρούνι, χτύπησε την καµπανούλα και είπε: -Λυκάκια µου γλυκά, λυκάκια φοβισµένα, ανοίξτε µου την πόρτα, ανοίξτε µου και µένα! -Αν δεν ανοίξετε αµέσως τώρα, θα φυσήξω µε θυµό και φόρα! Με θυµό και φόρα θα φυσήξω το σπιτάκι θα το ρίξω! Kαι πράγµατι, ο Ρούνι-Ρούνι, το ύπουλο, κακό γουρούνι, πήρε µια ανάσα και ένιωσε την ευωδία των λουλουδιών να τον πλημμυρίζει. Μύριζε και ξαναµύριζε. Του άνοιξαν την πόρτα και κατάλαβαν ότι είχε γίνει θαυµάσιο γουρούνι και βγήκαν να παίξουν µαζί του.»

η επικονίαση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Μετά την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις τελευταίες σελίδες του. Η αντιστοιχία με το θέμα της διδασκαλίας βρίσκεται στη «γοητεία» που ασκούν τα λουλούδια στους επικονιαστές (μέλισσες,πεταλούδες,πτηνά,νυχτερίδες κλπ).

Δραστηριότητες για τη σχολική τάξη

Δραστηριότητα 1η

Ένα κολλάζ για τη διαδικασία της επικονίασης

Διδακτικά υλικά
 • χαρτόνια
 • ένα μεγάλο πλαστικό μπουκάλι
 • κόλλα διπλής όψης
 • πλαστικά ποτήρια
 • κίτρινη κιμωλία
 • πλαστικά κουτάλια

Ο/Η εκπαιδευτικός χρησιμοποιεί χαρτόνια,ώστε να κατασκευάσει ένα λουλούδι και το τοποθετεί στο πάτωμα στην τάξη. Έπειτα, τοποθετεί στη μέση του ένα μεγάλο πλαστικό μπουκάλι (ύπερος) ,το οποίο έχει τυλίξει με κόλλα διπλής όψης (κολλώδης επιφάνεια φυτού). Στις τέσσερις γωνίες του βάζει 4 πλαστικά ποτηράκια (στημόνες) που εμπεριέχουν κίτρινη θρυμματισμένη κιμωλία (γύρη).

Στη συνέχεια,ο/η δάσκαλος/-α χωρίζει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε ομάδες. Σκοπός είναι να τοποθετήσουν τη σκόνη από τα ποτηράκια στο μπουκάλι,χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό κουταλάκι. Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές και οι μαθήτριες γνωρίζουν τη διαδικασία της αυτοεπικονίασης.

Έπειτα, κατασκευάζοντας κι άλλα λουλούδια από χαρτόνια, ο/η εκπαιδευτικός ζητάει από τις ομάδες να παραστήσουν αυτή την φορά τις μέλισσες και να μεταφέρουν την κίτρινη σκόνη (γύρη) από τα ποτηράκια (στημόνες) του ενός λουλουδιού στο πλαστικό μπουκάλι των άλλων λουλουδιών (ύπερος). Κατά αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές και οι μαθήτριες αναπαριστούν και μαθαίνουν τη διαδικασία της σταυρωτής επικονίασης.

η επικονίαση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki
Δραστηριότητα 2η

Ένα κολλάζ για τους τρόπους επικονίασης

Διδακτικά υλικά
 • δύο μάλλινες κάλτσες
 • χάρακες
 • κολλητική ταινία
 • χαρτόνια
 • κόλλα διπλής όψης
 • βαζάκι με κανέλλα
 • λεκάνη με νερό
 • μπατονέτες
Οι μαθητές και οι μαθήτριες, χωρισμένοι σε ομάδες αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν έναν από τους πέντε τρόπους επικονίασης (επικονίαση μέσω των επικονιαστών εντόμων, επικονίαση μέσω ζώων, επικονίαση μέσω του ανέμου, επικονίαση μέσω του νερού, επικονίαση μέσω της παρέμβασης του ανθρώπου). Ιδανικά, όπου ο αριθμός των μαθητών και των μαθητριών το επιτρέπει, ο αριθμός των ομάδων θα ήταν πέντε ώστε κάθε ομάδα να αναλάβει από μία διαδικασία επικονίασης. Ωστόσο, ο/η κάθε εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει τη δραστηριότητα ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών της τάξης του/της.

Στη πρώτη ομάδα θα δοθούν δύο μάλλινες κάλτσες. Τα παιδιά έχοντας πρώτα κατασκευάσει φτερά πεταλούδας, σκαθαριών και μελισσών και χάρτινα λουλούδια θα ακολουθήσουν την εξής διαδικασία: Θα τρίψουν τους χάρακες ,στους οποίους έχουν κολλήσει τα φτερά και αναπαριστούν τα έντομα, στις κάλτσες. Έπειτα, θα τους πλησιάσουν στα λουλούδια, στο κέντρο των οποίων υπάρχουν κίτρινα κομμένα χαρτάκια. Εκείνα, λόγω του στατικού ηλεκτρισμού θα κολλήσουν στον χάρακα. Συμβολίζεται η επικονίαση μέσω των επικονιαστών εντόμων.

Η δεύτερη ομάδα θα ακολουθήσει ακριβώς την παραπάνω διαδικασία, με μία μόνο διαφορά. Τα φτερά που θα κολληθούν στους χάρακες θα θυμίζουν φτερά πτηνών και νυχτερίδων. Συμβολίζεται η διαδικασία επικονίασης μέσω ζώων.


Στη τρίτη ομάδα, τα παιδιά θα κατασκευάσουν λουλούδια και θα τοποθετήσουν στην επιφάνεια τους κόλλα διπλής όψης. Ένα παιδί θα παριστάνει τον άνεμο κρατώντας ένα βαζάκι με κανέλα (γύρη). Τα υπόλοιπα θα παριστάνουν τα λουλούδια αλλά δίχως να κινούν τα σώματα τους. Το παιδί-άνεμος θα περιστρέφεται γύρω τους, ενώ εκείνα θα προσπαθούν να συλλέξουν όση περισσότερη ποσότητα κανέλας μπορούν. Συμβολίζει τη διαδικασία επικονίασης μέσω του ανέμου.

Η τέταρτη ομάδα θα διαθέτει μια λεκάνη με νερό και αφού πρώτα τα παιδιά έχουν κατασκευάσει τα λουλούδια τους θα τα τοποθετήσουν σε αυτήν και θα διασκορπίσουν κίτρινα χαρτάκια (γύρη). Συμβολίζει την επικονίαση μέσω του νερού.

Η πέμπτη ομάδα θα διαθέτει μπατονέτες και ένα βαζάκι με γύρη. Τα παιδιά,αφού πρώτα κατασκευάσουν χάρτινα λουλούδια θα προσπαθήσουν να βάλουν σε αυτά γύρη χρησιμοποιώντας τις μπατονέτες τους. Συμβολίζει τη διαδικασία επικονίασης μέσω της παρέμβασης του ανθρώπου.

η επικονίαση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

μια διδακτική πρόταση από τηνΒαρβάρα-Δέσποινα Χαραλαμπίδου
και την Μαρία Μεταξά

More pages