η θαλάσσια ρύπανση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

η θαλάσσια ρύπανση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : “Η παράξενη Φα-Φάλαινα”

Συγγραφέας Μαρίας Βελέτας- Βασιλειάδου
Εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Το συγκεκριμένο βιβλίο μιλάει για την ιστορία μιας πολύ παράξενης φάλαινας που ρουφούσε πετρέλαιο αντί για πορτοκαλάδα, μασούσε πίσσες αντί για τσίκλες, γκρίνιαζε και μάλωνε με τα ψαράκια γιατί δεν μπορούσε να ακούει τις φωνές και τα παιχνίδια τους. Έτσι, έφυγαν όλοι απ’ τη γειτονιά και την άφησαν μόνη, πράγμα που δεν της άρεσε καθόλου. Εκτός αυτόυ, έβγαλε και πάνω από το κεφάλι της ένα δόντι που έμοιαζε με κέρατο.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται στη θαλάσσια ρύπανση και στις επιπτώσεις της στους ζωντανούς οργανισμούς.


Αποσπάσματα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών


«... Η σπηλιά, όμως, όπου ζούσε η παράξενη φάλαινα πώς ήταν; Χμμ! Πώς ήταν! Μαύρη και βρώμικη απ’ τα πετρέλαια και τις πίσσες. Να σκεφτείτε ότι ο βυθός, αντί ν’ ασημίζει, ήταν γκριζόμαυρος ! Έτσι μου’ λεγε ο παραμυθάς που ζούσε στο δεύτερο ωκεανό. Το είδε με τα μάτια του, όταν κατέβηκε μια μέρα στο βυθό, κάπου κοντά στη γειτονιά της φάλαινας, για να πετάξει το χαρταετό του πάνω από ένα βραχάκι.
Τριγύρω τα πετρώματα ήταν γεμάτα πίσσες. Κι αν πεις για τα κοράλια, είχαν γίνει κι αυτά κατάμαυρα… Άσε για τα τενεκεδάκια και τα σκουπίδια που είχε μαζέψει έξω απ’ την αυλή της. ...»

η θαλάσσια ρύπανση μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki


Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη


Ένα ερευνητικό κολλάζ για τη θαλάσσια ρύπανση

Για αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές και οι μαθήτριες χωρίζονται σε ομάδες 4- 5 ατόμων.
Αρχικά, η κάθε ομάδα καλείται να συλλέξει πληροφορίες και εικόνες σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση από περιοδικά, εφημερίδες και το διαδίκτυο. Το υλικό που θα μαζέψουν οι ομάδες πρέπει να είναι έντυπο.Αφού συγκεντρωθεί το υλικό, η κάθε ομάδα πρέπει να το χρησιμοποιήσει για να φτιάξει ένα κολλάζ πάνω σε χαρτόνι στο οποίο θα παρουσιάζει τα αίτια και τα αποτελέσματα από τη ρύπανση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Στη συνέχεια, με όσα έχουν διαβάσει από τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει, τα μέλη των ομάδων ανταλάσσουν τις απόψεις τους σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης και καταγράφουν τις προτάσεις σε ένα άλλο χαρτόνι.


Τέλος, κάθε ομάδα παρουσιάζει το κολλάζ της μέσα στη τάξη και το χαρτόνι στο οποίο διατυπώνει τις απόψεις της για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατεύσουμε την θάλασσα και τους ζωντανούς οργανισμούς που ζουν μέσα σε αυτήν από την ρύπανση.


μια διδακτική πρόταση από την Γεωργία Μαρμαρίδου, την Χρυσάνθη Σουγιουλτζή,την Κωνσταντίνα Σωτηρίου, την Νικολέττα Χαραλαμπόγλου και την Μαρία Μεταξά

More pages