η κίνηση της Γης σε σχέση με τον ήλιο μέσα από μία λογοτεχνική αφήγηση

[Untitled]

Το βιβλίο με μια ματιά:
Ο ήλιος στον κήπο’’

Συγγραφέας Κώστας Πούλος
Εικονογράφηση Veaux Amelie
Εκδόσεις Κυριάκος Παπαδόπουλος


Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει πρωταγωνιστή ένα παιδί, τον Μάριο, ο οποίος ήθελε να πιάσει τον ήλιο. Παρά τις αντιρρήσεις των γονιών του, ο Μάριος ανεβαίνει στον προφήτη Ηλία και το σούρουπο, όταν ο ήλιος έχει κατέβει αρκετά, καταφέρνει να τον δέσει και να τον κρατήσει χαμηλά στη Γη.

Αποσπάσματα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών
«... Μια μέρα ρώτησα τον μπαμπά αν μπορώ να γίνω αστροναύτης. Εκείνος μου είπε ότι, αν θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε κάτι, το πετυχαίνουμε. - Και στον προφήτη Ηλία; τον ρώτησα τότε εγώ. Μπορώ να ανέβω στο βουνό και να πάω στον προφήτη Ηλία αν θέλω; - Είσαι μικρός ακόμα, ήρθε η γνωστή απάντηση. - Κι αν ανέβω εκεί επάνω, μπορώ να αγγίξω τον ουρανό; ρώτησα πάλι εγώ. - Ε, αυτό είναι λίγο δύσκολο, είπε η μαμά. - Κι αν το θέλω πραγματικά; Κι αν θέλω να πιάσω και τον ήλιο που κάθε απόγευμα, περνάει από το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία; Ο μπαμπάς μου γέλασε και μου είπε: - Καλά, καλά αλλά πρόσεξε μην καείς. Ο ήλιος καίει πολύ, ξέρεις. Ούτε να τον κοιτάζεις δεν πρέπει, γιατί μπορεί να σε τυφλώσει. Φαντάσου να τον αγγίξεις κιόλας.

...
Δίπλα στο εκκλησάκι υπήρχε ένα δέντρο και κάτω από το δέντρο υπήρχε η σκιά του. Εκεί κάθισα να ξεκουραστώ κι να φάω το ψωμί. Έπειτα ήπια λίγο νερό και περίμενα να σουρουπώσει για να κατέβει ο ήλιος να τον πιάσω. Όταν ο ήλιος κατέβηκε, άρχισαν να μαζεύονται κάτι άσπρα σύννεφα. Φοβήθηκα ότι ο ήλιος θα κρυβόταν πίσω τους, γι' αυτό έβγαλα αμέσως τη γομολάστιχα και το έσβησα (αυτό μας το έμαθε η κυρία της ζωγραφικής). Έπειτα φόρεσα τα ειδικά γυαλιά που είχα πάρει μαζί μου, έπιασα προσεχτικά τον ήλιο (τελικά ο ήλιος δεν καίει καθόλου το σούρουπο) και τον έραψα με την κλωστή στη μία του άκρη. Την άλλη άκρη της κλωστής την έδεσα στο μικρό δάχτυλο του χεριού μου για να μη μου φύγει, κι άρχισα να κατεβαίνω χαρούμενος προς το χωριό. ...»

Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη


Μια χειροτεχνική κατασκευή για την κίνηση της Γης γύρω από τον ήλιο

Διδακτικά υλικά
  • χαρτόνια
  • κόλλα
  • ψαλίδι
  • πλαστελίνη
  • μαρκαδόροι
  • κλωστές

Για τη αυτή την δραστηριότητα χωρίζει ο/η εκπαιδευτικός τους μαθητές και τις μαθήτριες σε ομάδες και τους ζητά να κατασκευάσουν με απλά υλικά τη Γη και τον Ήλιο, ώστε να γίνεται προφανής η θέση και η κίνηση της Γης σε σχέση με τον Ήλιο. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί σε 1 διδακτική ώρα.

Ο χωρισμός των παιδιών σε ομάδες κρίνεται απαραίτητος, καθώς έτσι, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με διάφορες απόψεις σχετικά με το σχήμα της Γης αλλά και της θέσης της σε σχέση με τον Ήλιο.
Σκοπός της δραστηριότητας είναι να συζητήσουν μεταξύ τους τα παιδιά και να αποφασίσουν ποιο μοντέλο είναι, κατά την άποψη τους, το σωστό.

Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν το μοντέλο Γης-Ήλιου με υλικά που τους έχει εφοδιάσει ο/η εκπαιδευτικός, δουλεύοντας όλοι και όλες ομαδικά.
Αφού ολοκληρώσουν όλες οι ομάδες την κατασκευή τους, πρέπει να την παρουσιάσουν, εξηγώντας το σχήμα και τη θέση της Γης σε σχέση με τον Ήλιο, καθώς και την εναλλαγή της μέρας με την νύχτα.

μια διδακτική πρόταση από τον Δημήτρη Χάϊδα
και την Μαρία Μεταξά

More pages