η σημασία της τροφικής αλυσίδας μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

η σημασία της τροφικής αλυσίδας μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : “ Ο πόλεμος των κροκοδείλων με τους ανθρώπους ”


Συγγραφέας Οράσιο Κιρόγα
Εκδόσεις Πατάκη

Η ιστορία αυτή αναφέρεται στον αγώνα επιβίωσης που έδωσαν οι κροκόδειλοι εναντίον των ανθρώπων. Όταν οι άνθρωποι διέσχισαν με ποταμόπλοια το ποτάμι, μέσα στo οποίο ζούσαν οι κροκόδειλοι, έδιωξαν τα ψάρια που αποτελούσαν την τροφή των μεγάλων αυτών ζώων. Έτσι, καταστρέφεται η τροφική αλυσίδα στο ποτάμι των κροκοδείλων από την αλόγιστη διέλευση των ποταμόπλοιων και ιδιαίτερα των πολεμικών πλοίων. Ενώ με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι οι κροκόδειλοι δεν διατρέχουν κάποιον κίνδυνο από την παρουσία των ανθρώπων, εντούτοις τα ποταμόπλοια, διώχνοντας τα ψάρια που αποτελούν την τροφή τους, τους καταδικάζουν σε αφανισμό.

Απόσπασμα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

«... Την ίδια στιγμή οι κροκόδειλοι, τρελοί από την χαρά τους, χτυπούσαν τις ουρές τους στο νερό. Κανένα ποταμόπλοιο δε θα περνούσε από εκεί, κι έτσι θα υπήρχαν πάντα ψάρια για να τρώνε.
Την επόμενη όμως μέρα το ποταμόπλοιο ξανάρθε. Και φανταστείτε την έκπληξη των κροκοδείλων όταν κατάλαβαν πως δεν είναι το ίδιο, αλλά ένα άλλο, πολύ πιο μεγάλο από το προηγούμενο. Ποιο ήταν αυτό το καινούριο ποταμόπλοιο; Μήπως ήθελε κι αυτό να περάσει; Δε θα περνούσε όμως. Όχι. Δε θα περνούσε ούτε αυτό, ούτε και κανένα άλλο!
-Όχι, δεν θα περάσει! Φώναξαν όλοι οι κροκόδειλοι μαζί και πήρε ο καθένας τη θέση του ανάμεσα στους κορμούς του φράγματος. ...»

η σημασία της τροφικής αλυσίδας μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη

Μια εικονική δίκη μέσα στην τάξη

Για αυτή την δραστηριότητα η τάξη θα χωριζεται σε τρία τμήματα, με το ένα τμήμα των μαθητών και των μαθητριών να αναλαμβάνει το ρόλο των εκπροσώπων των κροκοδείλων και κατηγόρων των ανθρώπων, το άλλο τμήμα να αποτελεί τη γραμμή υπεράσπισης των ανθρώπων και το τρίτο τμήμα να σχηματίζει το σώμα ενόρκων.

Πριν τη διεξαγωγή αυτής της εικονικής δίκης, οι μαθητές που εκπροσωπούν τις δύο πλευρές θα πρέπει να συλλέξουν πληροφορίες, αριθμητικά δεδομένα, βίντεο και εικόνες, έτσι ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν μία εμπεριστατωμένη εκπροσώπηση και να τεκμηριώσουν με κάθε λεπτομέρεια τις θέσεις τους. Επίσης, είναι απαραίτητο οι κατήγοροι και οι υπερασπιστές να σχηματίσουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία και να τη στηρίξουν με το κατάλληλο υλικό, το οποίο δε θα αναζητήσουν μόνο, αλλά θα δημιουργήσουν και οι ίδιοι, με σκοπό να αναδείξουν τη μέγεθος της οικολογικής καταστροφής και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την πανίδα και τη χλωρίδα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.


Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά που υπερασπίζονται τους ανθρώπους θα πρέπει να κατασκευάσουν αντίστοιχο υλικό, το οποίο όμως θα εκφράζει τις ανάγκες των ανθρώπων για επιβίωση σε μια ανταγωνιστική κοινωνία, όπου φαινόμενα φτώχειας και πείνας κατέχουν κεντρική θέση.


Οι μαθητές που αποτελούν το σώμα των ενόρκων θα δραστηριοποιηθούν κατά τη διάρκεια της δίκης, καθώς θα κληθούν να κρατήσουν σημειώσεις και να σχολιάσουν τα στοιχεία και τα επιχειρήματα των δύο πλευρών.


Έπειτα από ένα χρονικό διάστημα, τη διάρκεια του οποίου αποφασίζει ο εκπαιδευτικός ανάλογα με την πρόοδο της τάξης, πραγματοποιείται η δίκη και το ρόλο του δικαστή αναλαμβάνει κάποιος άλλος εκπαιδευτικός.

Είναι καλό, για να ανταμειφθούν οι κόποι και των δύο πλευρών που αναζήτησαν στοιχεία, η απόφαση του δικαστή μετά την τοποθέτηση των ενόρκων να είναι διπλωματική, προσφέροντας κάποια συμβιβαστική λύση και να καλύπτει και τις δύο πλευρές. Συνεπώς, οι άνθρωποι μπορεί μεν να κριθούν ένοχοι, αλλά παράλληλα να τους δοθεί η δυνατότητα να επιδείξουν μεταμέλεια και να μετανιώσουν για τις πράξεις και τις ενέργειές τους.


μια διδακτική πρόταση από τον Χρήστο Οικονόμου, τον Αθανάσιο Τσιμηρίκα,
τον Πέτρο Σαμάντη
και την Μαρία Μεταξά

More pages