η σφαιρικότητα της Γης μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

η σφαιρικότητα της Γης μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : “ Μαρδούκ! ”

Συγγραφέας Λιάνα Δενεζάκη
Εικονογράφηση Λιάνα Δενεζάκη
Εκδόσεις Λιβάνη

Στο βιβλίο αυτό ο πρωταγωνιστής Μάριος συντάσσει την δική του ιστορία στα πλαίσια ενός παγκόσμιου διαγωνισμού στον οποίο θα επιλεχθούν οι δέκα καλύτερες ιστορίες και οι νικητές θα έχουν την ευκαιρία για πέντε μέρες να λάβουν μέρος σε εικονικές αποστολές με διαστημόπλοιο. Επιπλέον θα παρακολουθήσουν μαθήματα για τους αστερισμούς και θα πειραματιστούν σε πραγματικά εργαστήρια κοντά στους διασημότερους αστρονόμους της Γης. Έτσι και ο Μάριος βάζει στοίχημα με την καλύτερη μαθήτρια της τάξης του, την Αθηνά, ότι αυτός θα νικήσει τον διαγωνισμό. Ο τίτλος που τους δίνεται για την ιστορία που πρέπει να γράψουν είναι «Κοιτάζω τ’ αστέρια κι αναρωτιέμαι…».

Αποσπάσματα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

«... «Αν η Γη ήταν ίσια σαν ταψί, θα έπρεπε να φαίνεται ολόκληρο το πλοίο, αν και μικρό, όταν έρχεται από μακριά. Το γεγονός όμως ότι φαίνεται πρώτα το κατάτρι και μετά σιγά σιγά εμφανίζεται και το υπόλοιπο πλοίο, αποδεικνύει πως η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ!» μουρμούρισε ο άντρας σαν να μίλαγε στον εαυτό του.

… «Και η Γη είναι στρόγγυλη; Μα… πώς;» ρώτησε πάλι ο Μαρδούκ.
«Να, φαντάσου τη στρογγυλή, σαν ένα μήλο» αποκρίθηκε ο αρχαίος φιλόσοφος με το χιτώνα, ο Αριστοτέλης.
«Μήλο; Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να στεκόμαστε πάνω σε κάτι που έχει το σχήμα του μήλου χωρίς να πέφτουμε» είπε δύσπιστα ο Μαρδούκ, αλλά πριν προλάβει να πάρει κάποια απάντηση, το άλογο τους ζύγωσε. ...»

η σφαιρικότητα της Γης μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη

Κολλάζ για τις απόψεις που διατυπώθηκαν στην ιστορία για το σχήμα της Γης

Η δραστηριότητα αυτή αποτελεί ένα κολλάζ, που αφορά την ιστορική εξέλιξη των απόψεων που επικρατούσαν από την αρχαιότητα έως σήμερα για το σχήμα της Γης. Για την υλοποίηση της δραστηριότητας προτείνεται οι μαθητές και οι μαθήτριες να συνεργαστούν σε ομάδες 4-5 ατόμων.

Στόχος της δραστηριότητας είναι να μαζέψουν οι ομάδες όσες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σχήμα της Γης, δημιουργώντας μια χρονογραμμή από τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί από την αρχαίοτητα μέχρι και σήμερα και τους υποστηρικτές τους. Οι ομάδες μπορούν να αναζητήσουν υλικό από εγκυκλοπαίδειες και από το διαδίκτυο, με την καθοδήγηση του/της εκπαιδευτικού. Για τη δημιουργία του κολλάζ, οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποίησουν είτε απλό (χαρτόνια ,μακέτες) είτε πολυμεσικό υλικό (PowerPoint, Prezi).

Το τελικό αποτέλεσμα των ομάδων μπορεί να παρουσιαστεί μέσα στην τάξη και στις υπόλοιπες ομάδες.

μια διδακτική πρόταση από την Ορθοδοξία Παπαβασιλείου και την Μαρία Μεταξά

More pages