η τήξη και η πήξη μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση2

η τήξη και η πήξη μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση2 - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : “ Κόκκινο και μπλε μαζί ”

Συγγραφέας Daniela Bunge
Εικονογράφηση Daniela Bunge
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στις σχέσεις των ανθρώπων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ιστορία δύο ανθρώπων, της Νονάς και του Νονού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην σχέση τους. Το σκηνικό όμως αλλάζει όταν ο ήρωας, το παιδί της ιστορίας αναλαμβάνει το ρόλο του διαμεσολαβητή, που θυμίζει στους δύο ενήλικες ότι καμιά διαφορά δε μπορεί να εξαφανίσει την αγάπη από τις καρδιές, όταν αυτή έχει ριζώσει.

Αποσπάσματα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

«... Ο Νονός και η Νονά αγαπιόνταν ακόμη- δεν είχα καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Έπρεπε σίγουρα να κάνω κάτι. Έξω χιόνιζε συνέχεια και η λίμνη άρχισε να παγώνει.
… Την άλλη μέρα πήγα στη μικρή λίμνη που ήταν στη μέση του πάρκου. Στην αρχή δεν είδα κανέναν. Σε λίγο όμως είδα, μακριά, ένα ζευγάρι να χορεύει γλιστρώντας στον πάγο. Ήταν ο Νονός κι η Νονά μου. Τα κανούργια κασκόλ τους ανέμιζαν στο χιόνι. ...»

η τήξη και η πήξη μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση2 - atlaswiki

Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη

Φτιάχνουμε σοκολατάκια μέσα στην τάξη

Διδακτικά υλικά
  • ένα γκαζάκι
  • μια μικρή κατσαρόλα
  • λίγο νερό
  • ένα σιδερένιο μπολ
  • δύο κουβερτούρες
  • δύο κουτάλια άχνη ζάχαρη
  • αλουμινόχαρτο
  • ένα ταψί
  • κουτάλια

Πρόκειται για μια δημιουργική δραστηριότητα, κατά την οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες με την βοήθεια του/της εκπαιδευτικού θα φτιάξουν σοκολατάκια μέσα στην τάξη. Στόχος της δραστηριότητας είναι να μάθουν τα παιδιά για την τήξη και την πήξη μέσα από τη διαδικασία της μετατροπής μιας στέρεης μορφής σε υγρής (με τη λιωμένη κουβερτούρα) και της μετατροπής αυτής της υγρής μορφής στο τελικό προϊόν που είναι τα σοκολατάκια.

Για την εκτέλεση της συνταγής, ο/η εκπαιδευτικός ρίχνει αρχικά λίγο νερό στη κατσαρόλα και την τοποθετεί πάνω στο αναμμένο γκαζάκι. Παράλληλα, οι μαθητές και οι μαθήτριες κόβουν σε κομμάτια την κουβερτούρα και την ρίχνουν μέσα στο σιδερένιο μπολ.

Όταν αρχίζει να ζεσταίνεται το νερό στην κατσαρόλα, ο/η εκπαιδευτικός τοποθετεί το σιδερένιο μπολ με την κουβερτούρα στην κατσαρόλα, δημιουργώντας έτσι μπέν-μαρί. Στο σημείο αυτό, τα παιδιά καλούνται να μαντέψουν και στη συνέχεια να παρατηρήσουν τι θα συμβεί στην κουβερτούρα. Σκοπός αυτής της ερώτησης είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες με την έννοια της τήξης.

Αφού θα έχει λιώσει η κουβερτούρα αποσύρουμε το μπολ από την φωτιά. Στο σημείο αυτό, τα παιδιά μπορούν να ρίξουν στο μείγμα λίγη ζάχαρη άχνη ή οτιδήποτε άλλο υλικό θελήσουν. Όταν ετοιμαστεί το μείγμα, οι μαθητές και οι μαθήτριες φτιάχνουν τα σοκολατάκια και τα τοποθετούν πάνω σε αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί.

Έπειτα, ο/η εκπαδευτικός τοποθετεί τα σοκολατάκια στο ψυγείο του κυλικείου. Σε αυτό το σημείο, ο/η εκπαιδευτικός ρωτά τα παιδιά γιατί πρέπει να βάλουν τα σοκολατάκια στο ψυγείο, με σκοπό να αντιληφθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες την έννοια της πήξης. Τέλος, εκπαδευτικός και μαθητές απολαμβάνουν τα σοκολατάκια που έφτιαξαν.

μια διδακτική πρόταση από την Γκαμζέ Ταχήρ, την Εσρά Ουστά Μπεκήρ
και την Μαρία Μεταξά

More pages