η τρύπα του όζοντος μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

η τρύπα του όζοντος μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : “
Ο μάγος του όζοντος ”

Συγγραφέας Αντώνης Παπαθεόδουλος
Εικονογράφηση Νίκος Μαρουλάκης
Εκδόσεις Μίνωας

Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στο πρόβλημα της τρύπας του όζοντος, στα αίτια και στους τρόπους αντιμετώπισης του. Ο ήρωας του παραμυθιού είναι ένας μάγος ο οποίος με τη βοήθεια ενός μικρού κοριτσιού επιχειρεί να δώσει λύση στο ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αρχικά, ενημερώνει τη μικρή Κατερίνα για το θέμα με το οποίο έχει καταπιαστεί και έπειτα προχωρά με μια σειρά πειραμάτων στην επίλυσή του. Αυτά όμως, κρίνονται ανεπιτυχή και η λύση έρχεται αναπάντεχα από τη μικρή Κατερίνα.

Αποσπάσματα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

«... Ο ήλιος δεν κάνει όμως μόνο καλό, πολλές φορές μπορεί και να μας βλάψει. Γι’ αυτό το καλοκαίρι τι φοράμε;
-Σαγιονάρες, απάντησε η Κατερίνα.
-Εννοώ για τον ήλιο, μικρή μου.
-Α, εννοείται γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, ανοιχτόχρωμα ρούχα.
-Πολύ σωστά. Έτσι και η Γη μας, για να προστατευτεί από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, που λέγονται υπεριώδεις, φοράει τα δικά της γυαλιά ηλίου. Η Γη μας είναι τυλιγμένη με πολλά στρώματα αέρα, όπως αυτό εδώ το κρεμμύδι.

Ο μάγος αρχίζει να βγάζει ένα ένα τα στρώματα του κρεμμυδιού.

-Το κάθε στρώμα έχει το όνομά του. Έτσι, θα ακούσεις να τα λένε στρατόσφαιρα, τρόποσφαιρα, μεσόσφαιρα κτλ. Μερικά χιλιόμετρα πάνω από τη Γη βρίσκεται το στρώμα του όζοντος. Το όζον είναι μια χημική ένωση φτιαγμένη από οξυγόνο, σαν κι αυτό που αναπνέουμε, και τυλίγει γύρω γύρω τη Γη. Αυτό το στρώμα δεν αφήνει τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν στη Γη και να βλάψουν τα φυτά και τα ζώα, κι έτσι η Γη μας φοράει τα δικά της προστατευτικά γυαλιά ηλίου.
-Κι η τρύπα που λέτε;
-Το όζον στην ατμόσφαιρα καταστρέφεται και ξαναφτιάχνεται από την αρχή, έτσι που να υπάρχει πάντοτε αρκετό για να μας προστατεύσει. Οι επιστήμονες όμως παρατήρησαν πριν μερικά χρόνια ότι το όζονέχει λιγοστέψει αρκετά κι αυτή η ισορροπία έχει χαλάσει. Έτσι, πάνω από το Νότιο Πόλο, πάνω από την ήπειρο που λέμε Ανταρκτική, εμφανίζεται κάθε φθινόπωρο μια τρύπα στο στρώμα αυτό το όζοντος. ...»

η τρύπα του όζοντος μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη

Ένα κολλάζ για τα στρώματα της ατμόσφαιρας και την τρύπα του όζοντος

Διδακτικά υλικά

  • χαρτόνια
  • έντυπες έγχρωμες φωτογραφίες ζώων
  • κόλλα

Για τη δραστηριότητα αυτή, οι μαθητές και οι μαθήτριες προτείνεται να χωριστούν σε 4 ομάδες. Το κολλάζ μπορεί να υλοποιηθεί σε 1 διδακτική ώρα.

Συγκεκριμένα, κάθε ομάδα θα αναλάβει να δημιουργήσει 2 κολλάζ. Σε ένα από το κολλάζ, οι ομάδες θα συγκεντρώσουν πληροφορίες και θα παρουσιάσουν ένα από τα στρώματα της ατμόσφαιρας ( τροπόσφαιρα, στρατόσφαιρα, μεσόσφαιρα και θερμόσφαιρα/ ιονόσφαιρα). Πιο αναλυτικά, το κολλάζ θα περιγράφει πού ακριβώς βρίκεται το κάθε στρώμα και τι υπάρχει σε αυτό. Επίσης, μπορεί να εμπλουτιστεί με εικόνες και ζωγραφιές των παιδιών.


Στο δεύτερο κολλάζ, το οποίο θα είναι κοινό για όλες τις ομάδες, τα παιδιά καλούνται να εξετάσουν τα αίτια, τις επιπτώσεις καθώς και τρόπους αντιμετώπισης της τρύπας του όζοντος. Για τη δημιουργία του κολλάζ, οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να διεξάγουν έρευνα και να συλλέξουν υλικό από βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και ίντερνετ.


Οι ομάδες μπορούν να κολλήσουν το υλικό που έχουν μαζέψει σε χαρτόνια ή μακέτες και εν τέλει, να το παρουσιάσουν μέσα στην τάξη και στις υπόλοιπες ομάδες.

μια διδακτική πρόταση από τον Ιωάννη Μέριανο, τον
Αντώνη Πάσχο, τον Θοδωρή Τοπαλίδη, τον
Δημήτρη Τσανακτσίδη, τον Φώτη Ψυχουδάκη
και την Μαρία Μεταξά


More pages