θέατρο στην τάξη για το σύμπαν


θέατρο στην τάξη για το σύμπαν - atlaswiki

περιγραφή

Διανέμεται στα παιδιά φωτοτυπημένο το θεατρικό και κάθε παιδί επιλέγει έναν ρόλο. Στην συνέχεια γίνεται ανάγνωση του θεατρικού μέσα στην τάξη και ακολουθεί συζήτηση για το περιεχόμενό του. Στο τέλος τα παιδιά συμπληρώνουν το φύλλο εργασιών χωρισμένα σε ομάδες.

χρονική διάρκεια

Δίνεται στα παιδιά το χρονικό διάστημα των 15 λεπτών για ανάγνωση μέσα στην τάξη του ρόλου που τους έχει ήδη διανεμηθεί και στην συνέχεια για την υπόλοιπη ώρα αξιοποιούν τον χρόνο που απομένει για την συμπλήρωση του φύλλου εργασίας.

διδακτικό υλικό

  • θεατρικό κείμενο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ 8 ΑΣΤΕΡΙΩΝ


Πολυδεύκης: Υπάρχει πάντα μέλλον… (τα άλλα 6 αστέρια κουνούν με κατανόηση το κεφάλι και σηκώνονται ορθώνοντας τις ασημένιες τους φορεσιές περήφανα)

ΟΛΑ: Έχουμε πάρα πολλές ευχές και ξέρουμε πως δεν θα τελειώσουμε γρήγορα τις δουλειές μας αν δεν ξεκινήσουμε αμέσως.

Αφηγητής: Ο Σείριος το πρώτο αστέρι της οικογένειας, βούτηξε στον ουρανό με σκοπό να γίνει αόρατο μέσα στη λίμνη. Εκεί ένα παιδί καθόταν στην αυλή του σπιτιού του και το είδε να πέφτει.

Παιδί: Ένα αστέρι πέφτει από τον ουρανό!! (σκέφτεται και κάνει μια ευχή)

Μητέρα: Δεν βλέπω τίποτα θα είναι αντανάκλαση από τα φώτα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου. (παίρνει το παιδί αγκαλιά και του λέει ένα παραμύθι για να κοιμηθεί)

Αφηγητής: Η λίμνη βέβαια ήξερε την αλήθεια! Ο βυθός φωτίστηκε και όλοι έστησαν μεγάλη γιορτή για να υποδεχτούν και να φιλοξενήσουν τον Σείριο. Αυτή η γιορτή δεν έχει ακόμη τελειώσει. Στο μεταξύ τα άλλα αδέλφια του αστεριού που βρίσκονταν μακριά από τη λίμνη και δεν μπορούσαν να δουν την γιορτή ανησύχησαν και άρχισαν να τρεμοσβήνουν ταξιδεύοντας πέρα δώθε σαν κυνηγημένα. Ο Κάνωπος, το αδελφάκι του πρώτου αστεριού ετοιμαζόταν να πέσει στην γη.

Κάνωπος: Εγώ θα σώσω την κατάσταση, δεν μπορούν να πνίγονται έτσι εύκολα οι ευχές σε μια λίμνη. (τα άλλα αστέρια συμφωνούν και σχηματίζουν αφτί γαιδάρου παίζοντας γύρω γύρω στον ουρανό.

Αφηγητής: Μια κοπέλα εκείνη την ώρα κοιτούσε μια κοπέλα εκεί ψηλά.

Κοπέλα (Ερωφίλη): Ελάτε να δείτε (λέει στην παρέα της) εκείνα εκεί τα αστέρια δεν μοιάζουν με αφτί γαιδάρου;

Φίλη της: Ωχ! Ιδέα σου είναι καημένη Ερωφίλη, επειδή μιλούσαμε για την φάτνη και τα γαϊδουράκια που ζέσταιναν τον Χριστούλη..

Αφηγητής: Εκείνη όμως δεν πείστηκε και συνέχισε να κοιτά και είδε τον μικρούλη Κάνωπο να βουτά από ψηλά ελπίζοντας να το προσέξει κάποιος και να πραγματοποιήσει την ευχή του. Όμως ήταν αμάθητος στις νυχτερινές πτήσεις και σκάλωσε. Η κοπέλα είδε το αστέρι να ταλαντεύεται δίπλα σε ένα σύννεφο αλλά η ομίχλη δεν την άφηνε να δει περισσότερα έτσι αποφάσισε να μείνει όλη την νύχτα μέχρι να δει τι θα συμβεί. Η κοπέλα καθόταν ανησυχώντας για την ευχή που ήθελα να κάνει ώσπου σε μια στιγμή απελπίστηκε. Σκέπασε τα μάτια με τα χέρια της και αισθάνθηκε ένα δυνατό ρίγος σε όλο το κορμί της, ήταν το Ξωτικό του Μετεωρίτη.

Ξωτικό: Σνιφ (κάνει με την σουβλερή του μύτη) μην τα χάνεις Ερωφίλη.

Αφηγητής: Την ίδια στιγμή ο Κάνωπος πρόσεξε κάτι που έμοιαζε με στέγη από κεραμίδια… και τι να δει; Αυτό που έμοιαζε με στέγη ήταν οι δαγκάνες του Αυτοκρατορικού Κάβουρα που έβγαινε κάθε χίλια χρόνια για την καθιερωμένη του βόλτα στους πορφυρούς αιθέρες.

Κάβουρας: Μα την θάλασσα των Σαργασσών, μοιάζεις τόσος με τα αβγά που γεννώ στην ακρογιαλιά της γης. Αλλά πες μου τι ζητάς στην καμπούρα μου;

Κάνωπος: Με συγχωρείτε πολλά αλλά τώρα έμαθα να βουτάω ξέρετε και εεεε… καταλάβατε; Τι έχουμε εδώ;

Κάβουρας: Έχεις πιάσει πάτο φίλε μου, στον αντικατοπτρισμό της θάλασσας. Όμως ο Ωκεανός είναι εντάξει τύπος και τα πάει καλά με τους Αέρηδες. Θα σε βοηθήσει να ξεσκαλώσεις από εδώ. (καθησυχάζει τον Κάνωπο και του δίνει ένα σκαμνάκι για να κάτσει)

Κάνωπος: Τι πρέπει να κάνω;

Κάβουρας: Καταρχήν, μην φοβάσαι. Για όλα τα προβλήματα υπάρχει λύση, έστω και αν δεν την βλέπουμε. (γελάει και βγάζει τα ματογυάλια του για να τα καθαρίσει)… Δεν ξέρω αν τελικά αξίζει τον κόπο να κάνεις έναν φίλο στην γη. Οι άνθρωποι όταν τους λες για εσάς τα αστέρια, δεν ρωτούν πώς είναι η φωνή σας, ποια παιχνίδια παίζετε εκεί πάνω, αν κάνετε συλλογή από τηλεκάρτες… Θα ρωτήσουν τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς σου και πόσα λεφτά βγάζει, πόσα μπάνια έκανες το καλοκαίρι, πόσο χρονών είσαι και τέτοιες αηδίες…

Κάνωπος: Είμαι ογδόντα εφτά χιλιάδων χιλιετηρίδων ετών.

Κάβουρας: Α μάλιστα αυτό φαίνεται από την ουρά σου.. Θέλεις να συνεχίσεις το ταξίδι σου στην γη;

Κάνωπος: Ναι σου λέω! Πάει και τελείωσε. Έχω σκοπό να εκπληρώσω τον προορισμό μου! Αν με δει κάποιος την ώρα που πέφτω και κάνει μια ευχή, θα του δώσω μεγάλη χαρά. Αξίζει να ριψοκινδυνεύσω.

Αφηγητής: Εκείνη την στιγμή ο Κάβουρας άνοιξε τις δαγκάνες του και τον ελευθέρωσε… Ένα σύννεφο κάλυψε την πορεία του.. Έτσι η κοπέλα δεν μπόρεσε να το δει και να κάνει την ευχή της… Το αστεράκι λοιπόν καρφώθηκε στην κορυφή ενός μυτερού βράχου και δεν ήταν άλλος από την ψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ. Την επόμενη ημέρα διαδόθηκε το νέο ότι ένας ορειβάτης εκπλήρωσε την πιο δύσκολη επιθυμία του και σκαρφάλωσε στο πιο ψηλό σημείο της γης… Βέβαια αυτό έγινε χάρη στο αστεράκι μας τον Κάνωπο… Όμως το τρίτο αστεράκι η Αίγα δεν είδε το κατόρθωμα του αδελφού του πίσω από τα σύννεφα…

Αίγα: Άλλη μια ευχή χαμένη….

Αφηγητής: Η Αίγα αφέθηκε στον ουρανό και ξεκίνησε για να αγγίξει την γη..

Αίγα: Θα ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό από τα άλλα μου αδέρφια τα αστεράκια, κάτι που να τους αρέσει πολύ και να μην το περιμένουν..

Αφηγητής: Πραγματικά το αστεράκι ήταν πολύ κοντά σε αυτό που ήθελα και το μόνο πλάσμα που παρατήρησε την Αίγα να πέφτει από τον ουρανό ήταν ένα προβατάκι..

Προβατάκι: Σ’ αγαπώ πολύ..

Αίγα: Αυτό δεν είναι ακριβώς ευχή! Δεν θέλεις να ευχηθείς κάτι τώρα που με βλέπεις να έρχομαι προς το μέρος σου; Ζήτα μου ό,τι θέλεις.

Προβατάκι: Είμαι πολύ ευτυχισμένο, δεν χρειάζομαι κάτι παραπάνω για τον εαυτό μου και για τους άλλους δεν το βρίσκω σωστό να ζητήσω κάτι. Γιατί καλά καλά και οι ίδιοι δεν ξέρουν τι θέλουν συνήθως ζητούν τα πιο ακατάλληλα πράγματα. Σε πειράζει να σε αγαπάω αστεράκι του ουρανού; Δεν θέλω τίποτα άλλο.

Αίγα: Να και κάτι διαφορετικό (λέει σαστισμένο)

Αφηγητής: Η Αίγα πλησίασε το προβατάκι και απλώθηκε στο σώμα του χαρίζοντας του μια μοναδική λάμψη. Έλαμπε ολόκληρο το προβατάκι και κανείς δεν θα ήθελε πια να το κουρέψει και αν το έκανε θα κρατούσε το μαλλί του για θησαυρό. Η Αίγα έγνεψε ένα μήνυμα προς τα άλλα αστεράκια:

θέατρο στην τάξη για το σύμπαν - atlaswikiθέατρο στην τάξη για το σύμπαν - atlaswikiθέατρο στην τάξη για το σύμπαν - atlaswiki

Τα αστέρια χάρηκαν με την επιτυχία του αστεριού. Η συζήτηση ανάμεσα στα υπόλοιπα αστέρια του ουρανού συνεχίστηκε.

Αύρα: Και τώρα τι κάνουμε;

Αρκτούρος: Εγώ δεν νομίζω να τα καταφέρω μόνος μου. Τα τελευταία τριάντα χιλιάδες χρόνια σας έχω δείξει πόσες γκάφες έχω κάνει, δεν κάνω τίποτα χωρίς τον Κένταυρο είμαι δειλός και φοβητσιάρης. Δεν γίνεται να έρθεις και εσύ μαζί μου Κένταυρε; τα δυο αστέρια πιάνονται και κοιτούν τον Ουρανό)

Ουρανός: Δεν έχει γίνει στα χρονικά των Άστρων να πέφτουν δυο αστέρια μαζί, αρνήθηκε η Πούλια και ο Αυγερινός μαζί! Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό , σηκώνει πολλά συζήτηση. Αδύνατο ! Δεν μπορώ να αποφασίσω σήμερα μόνος μου. Καλώ σε συμβούλιο όλο το σύμπαν αύριο το βράδυ.

Αφηγητής: Το θέμα ανακοινώθηκε παντού και σύντομα όλοι οι πλανήτες άρχισαν να γυροφέρνουν ο ένας τον άλλο και να ανταλλάξουν απόψεις.

Ουρανός: Εσύ τι λες Κρόνε; Κρόνος: Με βρίσκεις κάπως απροετοίμαστο ξάδελφε, άσε να ρωτήσω την γυναίκα μου την Ρέα και θα σου απαντήσω αύριο. Θα σου στείλω τους δορυφόρους μου, τον Τιτάνα και τον Εγκέλαδο .

Αφηγητής: Ο Κρόνος είναι ο αρχαιότερος από τους πλανήτες και είναι ο πιο δύσκολος και μακρινός στις αποφάσεις. Τα άλλα δυο ξαδέλφια του Ουρανού, ο Πλούτωνας και ο Ποσειδώνας ήταν δύσκολο να τους πλησιάσει κανείς γιατί γύρω από αυτούς τους πλανήτες υπάρχει πάντα θύελλα κα αντάρα. Ωστόσο δεν είναι φοβεροί γιατί υπάρχουν χαρούμενα συννεφάκια που πλανιούνται γύρω και είναι πολύ ωραίο να τα βλέπεις.

Πλούτωνας: Και τι πάει να πει, δηλαδή, δεν έχει ξαναγίνει; Κι εμείς με τον Ποσειδώνα πάμε συνέχεια μαζί γιατί είμαστε φίλοι. Ας πάνε τα αστεράκια στην ευχή σου.

Ουρανός: Δεν μου λέτε στον Ήλιο ποιος θα πάει;

Κομήτες (όλοι μαζί): Εγώ δεν πάω, ζεσταίνομαι εκεί πέρα.

Πλειάδες: Ούτε κι εμείς πάμε. (λένε και σκορπίζονται)

Νεφελώματα: Και αν δηλαδή είχαμε μια επείγουσα δουλειά στον Πολικό Αστέρα πάλι δεν θα πηγαίναμε.

Αφηγητής: Ο μόνος που απέμεινε ήταν το έκτο αστεράκι , ο Λαμπαδίας το οποίο αν πήγαινε στον Ήλιο θα έχανε την σειρά του να πάει στην γη, αλλά και πάλι θα βοηθούσε ώστε να πραγματοποιηθεί μια ευχή. Έτσι πέρασαν 88 γήινες μέρες μέχρι να επιστρέψει από τον Ήλιο και να μεταφέρει να νέα…

Λαμπαδίας: Εντάξει σας αφήνει, με έσκασε λίγο αλλά ουφ……

Αφηγητής: Η Γη και ο δορυφόρος της, η Σελήνη δεν είχαν καμιά αντίρρηση. Ο πλανήτης Δίας , έμαθε τα νέα και ειδοποίησε τους τέσσερις δορυφόρους του, την Ιώ, την Καλλιστώ, τον Γανυμήδη και την Ευρώπη και δέχτηκε. Ο Άρης είχε μπλεξίματα με γειτονικούς γαλαξίες και δεν είχε αντίρρηση. Η Αφροδίτη, ντυμένη στα λευκά, τους χάρισε μια σταγόνα από το μοναδικό λάδι που βγαίνει στον πλανήτη της…. Μόνο έναν πλανήτη ξέχασαν…

Ερμής: Καλά εμένα δεν θα με ρωτήσει κανείς;

Λαμπαδίας: Ωχ! Να πάρει η ευχή, έκανα γκάφα. Έπρεπε να περάσω φεύγοντας από τον Ήλιο αλλά η ζέστη με ζάλισε…. Να με συμπαθάς που σε ξέχασα θείε Ερμή…

Ερμής: Μην ανησυχείτε αστεράκια μου σας αφήνω να πάτε όπου θέλετε. Μου φαίνεται έχετε καιρό να με δείτε και χάσατε το χιούμορ σας εδώ πέρα. .

Αφηγητής: Ο Ερμής κάθε φορά που γελούσε έλαμπε ολόκληρος και την καλή του διάθεση στον Ήλιο ο οποίος έφεγγε με λιακάδες κάθε μέρα μιας και είναι τόσο πολύ κοντά του…. Έτσι λοιπόν τα δυο αστεράκια ξεκίνησαν το ταξίδι τους με την συγκατάθεση όλων των πλανητών. Ταξίδευαν για 43 συνεχόμενες ουράνιες μέρες δηλαδή για 365 γήινα χρόνια και λίγες μέρες όπως υπολόγισαν …. Πλησίασαν την ατμόσφαιρα της Γης με σκοπό να τα δει κάποιος και να κάνει την ευχή του… Αμέσως σχεδόν τα παρατήρησε κάποιος αστρονόμος με το τηλεσκόπιό του, που ήταν παππούς αρκετά γκρινιάρης και περίεργος..

Αστρονόμος: Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο! (καθαρίζοντας το φακό από το τηλεσκόπιο του)…Θα πρέπει να φταίει η πρεσβυωπία και τα βλέπω διπλά, γιατί μεθυσμένος μια φορά δεν είμαι!

Αστεράκια: Επιτρέψτε μας να σας συστηθούμε: Αρκτούρος και Κένταυρος, τι κάνετε; Είμαστε εδώ για να πραγματοποιήσουμε μια ευχή σας..

Αστρονόμος: Αυτό που θέλω δεν μπορείτε να το κάνετε…

Αστεράκια: Δοκίμασέ μας..

Αστρονόμος: Όνειρό μου ήταν πάντα να μετρήσω όλα τα αστέρια του γαλαξία μας και να τα γνωρίσω από κοντά. Σπούδασα αστρονομία, γιατί αγαπώ τα αστέρια και πάντα με εντυπωσίαζε ο γαλαξίας μας που μοιάζει από μακριά με μια τεράστια φωτεινή σούστα..

Αστεράκια: Και που βρίσκεται το κακό;

Αστρονόμος: Μια ανθρώπινη ζωή κρατά τόσο λίγο και περνά τόσο γρήγορα! Για να μετρήσω όλα τα αστέρια του αγαπημένου μου γαλαξία, ακόμη και να μην κάνω τίποτα μα τίποτα άλλο θα μου έπαιρνε γύρω στα επτά χιλιάδες εννιακόσια είκοσι δύο χρόνια! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό όταν ένας άνθρωπος σαν και μένα ζει λιγότερα από εκατό χρόνια; Δεν προλαβαίνω όσο και να θέλω..

Αστεράκια: Δεν ξέραμε ότι εμείς τα αστέρια είμαστε τόσο πολλά! Εμείς μπορούμε να σε βοηθήσουμε να μετρήσεις τα αστέρια του γαλαξία σε λιγότερο από δέκα λεπτά… Αν παρουσιαστεί πρόβλημα θα μας σώσουν οι σταγόνες λαδιού της Αφροδίτης και οι πέτρες της Σελήνης… Λοιπόν θα το ευχηθείς;

Αφηγητής: Ο αστρονόμος έκλεισε τα μάτια του και ευχήθηκε… Τα δυο αστεράκια του έδωσαν να κρατάει στα χέρια τις σταγόνες λαδιού και τις πέτρες, τον σήκωσαν ψηλά και τον πήραν μακριά για να μετρήσουν τα αστέρια όλου του γαλαξία… Ύστερα ο αστρονόμος επιστρέφοντας στη Γη έγραψε ένα βιβλίο περιγράφοντας όλα τα αστέρια που γνώρισε και έγινε διάσημος……. Τέλος έμεινε μόνο το έβδομο αστέρι ο Πολυδεύκης που κατέβηκε και αυτό στη Γη… Κανείς δεν το είδε να επιστρέφει στον Ουρανό, λένε πως έμεινε στην Γη γιατί οι άνθρωποι δεν σταματούν να κάνουν ευχές…. Μπορείς και εσύ να κάνεις μια ευχή κάθε φορά που βλέπεις να πέφτει ένα αστέρι και αν το θέλεις πολύ να ξέρεις ότι σίγουρα θα πραγματοποιηθεί… Φαντάσου τι θα έκανες κι εσύ στην θέση των αστεριών κι έτσι μπορείς εσύ να είσαι το όγδοο αστέρι της ιστορίας….

  • φύλλο εργασίας

θέατρο στην τάξη για το σύμπαν - atlaswiki

δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται και συμβάλλουν στην εκπαίδευση του πολίτη

Μέσα από τη δραστηριότητα του θεάτρου οι μαθητές συζητούν για κοινωνικά θέματα, και αποκτούν τις ακόλουθες δεξιότητες: αναγνωστικές, φυσικές- κιναισθητικές και παραστασιακές, ενεργοποίησης της φαντασίας, ακολούθησης οδηγιών, προφορικής έκφρασης. Επίσης, αποκτούν μια θετική στάση απέναντι στο διάβασμα και επικεντρώνονται στην δουλειά της τάξης μέσα από τη συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ των μελών της τάξης τους.

χάρτης εννοιών

θέατρο στην τάξη για το σύμπαν - atlaswiki


μια διδακτική πρόταση από την Ιωάννα
Στρατάκη και τη Σταυρούλα Χριστοφόρου

More pages