θεατρικό έργο για την μόλυνση των υδάτων

θεατροΓια την πραγματοποίηση αυτής της δραστηριότητας, συγγράψαμε ένα προσωπικό θεατρικό έργο, το οποίο είναι σαφώς εμπνευσμένο από την επικαιρότητα και από τη γενικότερη κατάσταση της μόλυνσης των υδάτων που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας μας. Το θεατρικό έργο περιγράφει τα προβλήματα ενός μικρού χωριού, λόγω της μόλυνσης του ποταμού από το εργοστάσιο της περιοχής. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος και ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου έρχονται σε αντιπαράθεση με τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι εκφράζουν τα παράπονά τους για το μολυσμένο νερό.
Δίνουμε στους μαθητές το φωτοτυπημένο θεατρικό κείμενο και τους ζητούμε να το αναγνώσουν. Ζητούμε τη συμμετοχή των παιδιών, φροντίζοντας όλα να αναλάβουν μια αρμοδιότητα ώστε να μη μείνει κανένα παραπονεμένο. Δίνουμε τους ρόλους στους μαθητές και οι υπόλοιποι βοηθούν στη διαμόρφωση της τάξης και του σκηνικού. Εμείς αναλαμβάνουμε να φέρουμε τα απαραίτητα υλικά, ρούχα και χαρτόνια για το σκηνικό και τα κοστούμια. Αυτά θα τα μοιράσουμε στα παιδιά και θα τους ζητήσουμε να τα ετοιμάσουν, με τη βοήθειά μας, κατά την πρώτη διδακτική ώρα, ενώ οι υποδυόμενοι μαθητές μελετούν τους ρόλους τους και κάνουν πρόβες τη δεύτερη διδακτική ώρα που θα ξεκινήσει η θεατρική παράσταση.
Το έργο περνά μήνυμα για την καταστροφή των υδάτων και γενικότερα του περιβάλλοντος, τις συνέπειες και την αναγκαιότητα αντιμετώπισής της. Μέσα από αυτό το σύντομο, αλλά αρκετά ουσιώδες έργο, οι μαθητές/τριες ευαισθητοποιούνται στο να αγαπούν και να προστατεύουν το περιβάλλον. Μετά την ολοκλήρωση της θεατρικής παράστασης, θα προβούμε σε μια σύντομη συζήτηση με τα παιδιά για την αξία του καθαρού νερού και κατ’ επέκταση του καθαρού περιβάλλοντος στη ζωή του ανθρώπου. Με την ολοκλήρωση της παράστασης, οι μαθητές θα υιοθετήσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής.
Στη δραστηριότητα αυτή, οι μαθητές/τριες θα ψυχαγωγηθούν και παράλληλα θα επιχειρήσουν να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα. Το θεατρικό έργο τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη φαντασία τους, όπως επίσης και τις σωματικές τους δεξιότητες. Επειδή οι μαθητές/τριες θα εργαστούν σε ομάδες, θα καλλιεργήσουν την ομαδικότητα, τη συνεργατικότητα και την κοινωνικότητα. Επίσης, με τη δραματοποίηση των ρόλων οι μαθητές/τριες θα κατανοήσουν καλύτερα το συγκεκριμένο θέμα της μόλυνσης των υδάτων, αφού θα έρθουν σε επαφή άμεση με τα προβλήματα της περιοχής. Αποκτούν, λοιπόν, γνωστικές δεξιότητες, αναπτύσσεται η Αισθητική Αγωγή με τη θεατρική παράσταση και καλλιεργούνται πνευματικά. Μαθαίνουν να συνεργάζονται και να λειτουργούν σε μια ομάδα για την επίτευξη ενός σκοπού. Με τη δραστηριότητα αυτή, επιτυγχάνεται η πολιτισμική τους ανάπτυξη.

Θεατρικό έργο

Σκηνικό: Στην πλατεία ενός χωριού συναντιέται ο δήμαρχος, οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων της περιοχής και οι απλοί πολίτες και συζητούν για τα προβλήματα λόγω της μόλυνσης της λίμνης.

Δήμαρχος: Οι προσπάθειες μας για τον καθαρισμό του ποταμού είναι φανερές και εποικοδομητικές. Κάνουμε ό,τι μπορούμε.
Πολίτης 1: Μα κ. Δήμαρχε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι τεράστια. Έχουν δηλητηριαστεί οι σοδειές μας από τα λύματα του εργοστασίου.
Πολίτης 2: Το ρυάκι που περνάει απ’ το χωράφι μου είναι βρώμικο, γεμάτο χημικές ουσίες από το εργοστάσιο.
Εργοστασιάρχης: Αυτό αποκλείεται! Ο βιολογικός καθαρισμός της επιχεί­ρησής μας λειτουργεί άψογα.
Δήμαρχος: Ησυχία! Λίγη υπομονή και κατανόηση χρειάζεται. Σε λίγο καιρό το ποτάμι μας θα είναι πεντακάθαρο.
Ψαράς: Τώρα πια είναι πολύ αργά, κ. Δήμαρχε. Όλα τα ψάρια έχουν δηλητηριαστεί. Οι δουλειές μας χάνονται…
Πολίτης 3 (γυναίκα): Ακόμα και το νερό που πίνουμε είναι κίτρινο και σιγά-σιγά θα αρρωστήσουμε όλοι. Έχουμε και μικρά παιδιά.
Δήμαρχος: Έχουμε γνώση της κατάστασης. Υποσχόμαστε την έγκαιρη ολοκλήρωση του δεύτερου βιολογικού καθαρισμού.
Πολίτης 4: Άρχισε να χάνεται. Όχι μόνο η ζωή μέσα στη θάλασσα, αλλά και γύρω από αυτήν.
Βοσκός: Ούτε τα ζωντανά μου δεν μπορώ να ταΐσω. Όλα τα φυτά στις όχθες του ποταμού έχουν μαραθεί. Χάνω το κοπάδι μου.
Δήμαρχος: Το ξέρω συγχωριανοί μου. Προσπαθούμε να διορθώσουμε την κατάσταση μέρα με την ημέρα. Μπορούμε όλοι μας να βοηθήσουμε. Ο καθένας με τον τρόπο του, χωρίς να κατηγορούμε μόνο τους άλλους. Η ευθύνη είναι όλων μας.

μια διδακτική πρόταση από την Γκώτη Μαρία, την Αθανασίου Μυριάνθη
και τον Δομουχτσή Νικόλαο

More pages