θεατρικό για την βιοποικιλότητα

θεατρικό για την βιοποικιλότητα - atlaswikiΔημιουργούμε ένα θεατρικό κείμενο που να έχει ως θέμα τον κίνδυνο που βιώνει η βιοποικιλότητα και την εξαφάνιση των ζώων και τον φυτών. Στην συνέχεια οι μαθητές δουλεύουν σε ομάδες, συζητούν και απαντούν στις ερωτήσεις που τους έχουν δοθεί από το φύλλο εργασίας, το οποίο έχει σχεδιάσει ο εκπαιδευτικός με τέτοιο τρόπο ώστε οι μαθητές να εστιάσουν στο θέμα. Επειδή όμως, ως συνήθως, οι ρόλοι είναι λιγότεροι από τον αριθμό της τάξης, οι περισσότεροι μαθητές παίζουν το κοινό που παρακολουθεί και σχολιάζουν κατά την διάρκεια της δημιουργίας του. Μετά την ολοκλήρωση του έργου ακολουθεί μια συζήτηση στην τάξη πάνω στο θέμα που διαπραγματεύτηκαν τα παιδιά σε αυτή τη διαθεματική ενότητα και το πώς παρουσιάζεται μέσα στο θεατρικό κείμενο.
Αυτή η δραστηριότητα θα χρειαστεί 120 με 130 λεπτά, δηλαδή περίπου 3 διδακτικές ώρες.
Το θεατράκι θα αποτελεί μία αυτοσχέδια δημιουργία των παιδιών μέσα στην τάξη και θα έχει ως στόχο να εκφράσουν οι μαθητές τις γνώσεις που έχουν μάθει πάνω στο θέμα μέχρι τώρα, κατασκευάζοντας διάλογους με έντονους προβληματισμούς. Επειδή η δραστηριότητα απαιτεί πολύ χρόνο, το θεατρικό δεν θα γραφτεί αλλά μια μικρή ομάδα παιδιών θα κρατά σημειώσεις για τα λόγια, τις κινήσεις και την θέση των παιδιών πάνω στη σκηνή. Ωστόσο για να μπορέσουν τα παιδιά να δημιουργήσουν μια φανταστική κατάσταση εντάσσοντας μέσα σε αυτήν διάφορους ρόλους, θα τους δοθεί ένα φύλλο εργασίας.
Τα παιδιά θα δημιουργήσουν το μικρό τους θεατράκι με την βοήθεια των άρθρων που διάβασαν, των εικόνων που είδαν, του παραμυθιού και του δασκάλου.


Φύλλο Εργασίας Για Το Θεατρικό


θεατρο Ήταν Κυριακή πρωί μια ηλιόλουστης ανοιξιάτικης ημέρας. Μέσα σε μία μικρή αποθήκη που βρίσκεται στο υπόγειο μιας μεγάλης πολυκατοικίας ήταν μαζεμένα τα παιδία που έμεναν στην πολυκατοικία…κοιτούσαν επίμονα μια μικρή πόρτα που κάποιες ιστορίες έλεγαν ότι αν την ανοίξεις θα βρεθείς κάπου αλλού…
•Πόσα ήταν τα παιδιά και τι αποφασίζουν να κάνουν με την πόρτα
•Εάν ανοίγουν τελικά την πόρτα, τι είναι αυτό που αντικρίζουν;
•Εάν τελικά αποφασίζουν να μην την ανοίξουν, τι γίνεται στη συνέχεια;

•Αυτό που βλέπουν με το άνοιγμα της πόρτας τους ευχαριστεί ή τους δυσαρεστεί;

•Τι απορίες τους δημιουργούνται;

•Τι αποφασίζουν να κάνουν στο τέλος και με ποιο τρόπο το πετυχαίνουν;
μια διδακτική πρόταση από την Παπαδημητρίου Παναγιώτα
και τον Δομουχτσή Νικόλαο

More pages