θεατρικό για τον ηλεκτρισμό


θεατρικό για τον ηλεκτρισμό - atlaswiki

Οι έννοιες του ηλεκτρικού ρεύματος και κυκλώματος καθώς και όροι γύρω απο τον ηλεκτρομαγνητισμό παρουσιάζονται στον παρακάτω θεατρικό διάλογο.


ΘΕΑΤΡΟ


‘‘Στο λημέρι της ηλεκτρο…μαγείας’’
Α' ΣΚΗΝΗ

Έτος 1886, επαρχία Νέας Υόρκης. Μια παρέα τεσσάρων παιδιών περιπλανιέται στην αλάνα της περιοχής, δίπλα σ’ ένα μεγάλο αρχοντικό. Το σπίτι φαίνεται εγκαταλελειμμένο από καιρό. Η Σάντυ και η Τζέιν, τα κορίτσια της παρέας, είναι δίδυμες, και τα αγόρια Ντόνι και Γούντι είναι οι καλύτεροι φίλοι στο σχολείο.

Ντόνι: Σας λέω αλήθεια! Είμαι σίγουρος ότι κάποιος μένει εδώ! Χτες το μεσημέρι ακούσαμε ήχους από εκεί, στην πίσω αυλή.
Γούντι: Έλα τώρα Ντόνι σταμάτα να τρομάζεις τα κορίτσια, το σπίτι είναι άδειο από καιρό.
Σάντυ: Εγώ δεν φοβάμαι! (την ώρα που μιλάει κρύβεται πίσω από την Τζέιν)
Τζέιν:Πάντως νομίζω πως ο Ντόνι έχει δίκιο, χθες που πήγα να βρω τον μπαμπά στο εργοστάσιο, άκουσα τους μεγάλους να συζητάνε για έναν τρελό που μετακόμισε εδώ λίγο καιρό πριν.
Σάντυ:Τρελός; Τι εννοείς;
Ντόνι:Εννοεί έναν τρομακτικό και φοβερό μάγο! Ένα τέρας που μεταμορφώνεται σε…(ο Γούντι τον σταματά απότομα)
Γούντι:: Ε φτάνει πια! Σταμάτα να προσπαθείς να μας φοβίσεις!
Σάντυ:Ναι! Ακόμα κι εγώ βαρέθηκα τα παραμύθια σου! (Είναι ακόμα γαντζωμένη πάνω στην Τζέιν)
Ντόνι:Φοβητσιάρηδες! Πάμε στοίχημα ότι είναι αλήθεια; Γούντι, τι λες;
Γούντι:Αν είναι να σταματήσεις είμαι μέσα. Όποιος κερδίσει θα πάρει εκείνη την σπάνια σβούρα με τα φτερά! Λοιπόν, πάμε να δούμε;
Ντόνι:Ε, εγώ λέω να ξαναέρθουμε αύριο το πρωί. Τώρα που βραδιάζει δε θα βλέπουμε τίποτα. (κάνει μερικά βήματα προς τα πίσω)
Τζέιν:Χα! Ποιος είναι φοβητσιάρης τώρα! (γελάνε μαζί με την Σάντυ)
Γούντι:Αν θες εσύ ξαναέλα αύριο. Εγώ θα πάω τώρα, το αποφάσισα! Την θέλω πολύ αυτήν την σβούρα!

Ένας δυνατός κρότος ακούγεται ξαφνικά από το σπίτι. Τα φώτα της αυλής αναβοσβήνουν και μετά επικρατεί απόλυτη ησυχία και σκοτάδι. Ακούγεται η τσιρίδα της Σάντυ. Τα παιδιά τρέχουν τρομαγμένα προς τον κεντρικό δρόμο, ο Γούντι μένει κρυμμένος πίσω από έναν αγκαθωτό θάμνο. Μετά από λίγο αφήνει διστακτικά την κρυψώνα του και στέκεται απέναντι από την πελώρια καγκελόπορτα. Την ίδια στιγμή μια ψιλόλιγνη φιγούρα εμφανίζεται στην βεράντα κρατώντας μια περίεργη φωτεινή μπάλα. Στα μάτια του Γούντι φαντάζει σαν μια τεράστια γυάλα για ψάρια.

Τέσλα:Ποιος είναι εκεί; Έι εσύ μικρέ! (ο Γούντι κοκαλώνει) Πλησίασε άκουσα τις τσιρίδες, εσύ φώναζες σαν μικρό κοριτσάκι; Νόμιζα πως κάτι σοβαρό συνέβη.
Γούντι:Εγώ, όχι, δεν φώναξα εγώ… οι φίλοι μου… ήταν εδώ, αλλά έφυγαν… εσείς ποιος είστε; (η φωνή του τρέμει)
Τέσλα:Ονομάζομαι Νίκολα Τέσλα, αλλά αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία, και εσύ;
Γούντι:…Γούντι, Γούντι Σόρενς, χάρηκα πολύ.
Τέσλα:Λοιπόν, Γούντι, πώς βρέθηκες εδώ, δεν θυμάμαι να ζήτησα βοηθό. Πάντως μιας που είσαι εδώ πες μου έχεις ακουστά για μια ενέργεια με το όνομα ‘ηλεκτρομαγνητισμός’;
Γούντι:…δεν θα το έλεγα.
Τέσλα:Μα επιτέλους τι σας μαθαίνουν στο σχολείο; Τέλος πάντων, πώς σου φαίνεται η ιδέα να δεις από κοντά ένα θαύμα του ηλεκτρομαγνητισμού; Συνήθως κατανοούμε καλύτερα τις έννοιες όταν παρατηρούμε τις διάφορες διαδικασίες εφαρμογής τους.
Γούντι:Δεν ξέρω, δηλαδή θα ήταν απίθανο, απλά η ώρα έχει περάσει και… (διστάζει)
Τέσλα:Δε χρειάζεται να ανησυχείς, θα είναι μια απλή επίδειξη, κι αν σου αρέσει πέρνα και αύριο.
Γούντι:: Εντάξει.
Τέσλα:Ακολούθησέ με μικρέ!

Ο επιστήμονας οδηγεί τον Γούντι στο εσωτερικό της πελώριας κατοικίας του. Οι τοίχοι των διαδρόμων είναι στενοί με μια ξεθωριασμένη διακόσμηση, ωστόσο όλοι οι χώροι φαίνονται πολύ καθαροί. Η προσοχή του Γούντι στρέφεται στον περίεργο φωτισμό του χώρου.

Γούντι:Κύριε Τέσλα, αυτές οι λάμπες γιατί είναι τόσο φωτεινές, τι έχουν μέσα;
Τέσλα:Αυτές Γούντι, είναι μία από τις εφευρέσεις μου.
Γούντι:Δηλαδή είστε επιστήμονας; (η ερώτηση κρύβει έντονο ενδιαφέρον)
Τέσλα:Ναι, θα μπορούσες φυσικά να με αποκαλέσεις κι έτσι, αλλά κυρίως μου αρέσει να ανακαλύπτω.
Γούντι:Να ανακαλύπτετε;
Τέσλα:Ναι, πρόκειται για ανακαλύψεις στην επιστήμη του ηλεκτρισμού αλλά και γύρω από διάφορα θέματα.

Φτάνουν στην είσοδο του εργαστηρίου, ο Τέσλα πατώντας έναν διακόπτη γεμίζει τον χώρο με φως. Αμέσως εμφανίζονται λαμπερά μεταλλικά αντικείμενα, κατασκευές που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς τα σχήματα και την μορφή τους…

Τέσλα:Εδώ μέσα είναι όλη μου η ζωή! Έχω περάσει αμέτρητες ώρες να σχεδιάζω και να φτιάχνω εφευρέσεις και να μελετάω νέα φαινόμενα.
Γούντι:Μάλλον γι’ αυτό και σας φοβούνται…
Τέσλα:Με φοβούνται; Εντάξει, τώρα που το σκέφτομαι υπάρχουν και κάποιοι που δε με συμπαθούν, αλλά η επιστημονική κοινότητα και αρκετοί ευγενείς με υποστηρίζουν.
Γούντι:Εννοώ πως σας φοβούνται επειδή δεν σας καταλαβαίνουν.
Τέσλα:Αυτό είναι πάντα το πρόβλημα που συναντούν οι καινούριες ιδέες. Η έλλειψη γνώσης συνοδεύεται πολλές φορές από τον φόβο. Η αλήθεια είναι πως στην επιστήμη για να αγαπήσεις κάτι πραγματικά, πρέπει πρώτα να το γνωρίσεις, να το καταλάβεις σε βάθος. Όμως τέρμα οι θεωρίες, ήρθε η ώρα για την έκπληξη που σου υποσχέθηκα. Βλέπεις αυτή την κατασκευή με τους δύο σωλήνες και τις στρογγυλές τους άκρες;
Γούντι:Φυσικά.
Τέσλα:Ωραία, εσύ θα σταθείς πίσω από την μηχανή και όταν σου δώσω το σύνθημα θα κατεβάσεις αυτόν τον μοχλό. Όταν σου ξαναδώσω το σύνθημα θα τον ανεβάσεις, μην κουνηθείς πριν σου πω! Έτοιμος;
Γούντι:Μάλιστα!

Ο Γούντι κατεβάζει τον μοχλό και με έναν απότομο ήχο η μηχανή ξεκινά να λειτουργεί. Οι σωλήνες που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους φαίνεται σαν να πετούν από τις άκρες τους σπίθες. Ξαφνικά μικροί κεραυνοί ενώνουν τις δύο μεταλλικές άκρες των σωλήνων. Ο Γούντι κοιτά αποσβολωμένος το θέαμα.

Τέσλα:Βλέπω ότι εντυπωσιάστηκες! (ένα χαμόγελο σχηματίζεται για μια στιγμή στο πρόσωπό του)
Γούντι:Είναι μαγικό! Είναι ό,τι πιο απίθανο έχω δει! Όμως αλήθεια πώς μπορώ να μάθω να το κάνω κι εγώ;
Τέσλα:Αυτό δεν πρόκειται για κόλπο, μικρέ, αλλά για μια εφαρμογή του ηλεκτρομαγνητισμού. Ο ηλεκτρομαγνητισμός μπορεί να ακούγεται σαν μια λέξη μαγική αλλά δεν είναι παρά ο συνδυασμός του ηλεκτρισμού με τον μαγνητισμό. Όταν αυτές οι δύο ενέργειες ενώνονται, τότε ένας μαγνήτης μπορεί να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, ή και αντίθετα, ένα μέταλλο μέσα από το οποίο περνάει ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να έχει τις ιδιότητες ενός μαγνήτη. Αύριο μπορούμε να δούμε πώς συμβαίνουν όλα αυτά. Να εξερευνήσουμε μαζί το γιατί, έτσι θα μπορείς να καταλάβεις πώς λειτουργούν μηχανήματα όπως ο φωνογράφος, το τηλέφωνο, το ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα πολλά έργα της επιστήμης.
Γούντι:Θα ήθελα πολύ να μάθω όλα αυτά τα πράγματα για τις εφευρέσεις. Ακούγεται φανταστικό να μπορείς να ξέρεις κάτι που δεν μπορείς να το δεις, κάτι που είναι αόρατο στα μάτια μας.
Τέσλα:Τότε, μικρέ, ήρθες στο κατάλληλο μέρος. Αρκετά όμως για σήμερα, είναι ώρα να πηγαίνεις.
Γούντι:Ευχαριστώ, κύριε Τέσλα. Αύριο θα ξανάρθω. Καληνύχτα.

Ο επιστήμονας αντί για μια καληνύχτα αναβοσβήνει με τη σειρά τις λάμπες της αυλής. Στον δρόμο της επιστροφής η φαντασία του Γούντι καλπάζει, ξαπλώνει στο κρεβάτι του γεμάτος ανυπομονησία. Κλείνοντας τα μάτια του ένας κόσμος με πολύχρωμους μαγνήτες και κεραυνούς με ασταμάτητες διαδρομές απλώνεται μπροστά του.
Το επόμενο πρωί η παρέα συναντιέται στο σχολείο την ώρα του διαλείμματος.

θεατρικό για τον ηλεκτρισμό - atlaswiki

Β' ΣΚΗΝΗ

Γούντι:Έι Ντόνι θυμάσαι το στοίχημα που βάλαμε χθες;
Ντόνι: Μα φυσικά…
Τζέιν:Καλά που χάθηκες εσύ χθες, σε περιμέναμε για ώρες δίπλα στο ρυάκι ώσπου φύγαμε.
Γούντι:Κρίμα που δε μείνατε κι εσείς εκεί. Γνώρισα τον πιο εντυπωσιακό άνθρωπο που έχετε δει ποτέ! Αυτός ο ‘τρελός’ που λέγαμε, δεν είναι καθόλου τρελός τελικά.
Σάντυ:Τι εννοείς; Θα μας πεις επιτέλους! Κοντεύω να σκάσω! Όλη την ώρα στην τάξη σε κοιτούσα να σχεδιάζεις παράξενα σχέδια πάνω στο τζάμι.
Γούντι:Χτες το βράδυ μπήκα σ’ εκείνο το σπίτι. Αυτά που είδα κι έμαθα δεν θα μπορείτε να τα πιστέψετε! Ο κύριος Τέσλα υποσχέθηκα να μου δείξει όλα τα μυστικά του ηλεκτρομαγνητισμού.
Όλοι: Του ποιου;
Γούντι:Ο ηλεκτρομαγνητισμός είναι η ενέργεια που ενώνει το ηλεκτρικό ρεύμα, με τους μαγνήτες. Οι μαγνήτες έχουν την ιδιότητα να τραβούν κοντά τους αντικείμενα φτιαγμένα από μέταλλο, αυτό το φαινόμενο ονομάζεται έλξη.
Τζέιν:Α, ναι, και βέβαια. Οι μαγνήτες έχουν σχήμα σαν μια μακρόστενη καραμέλα, μόνο που είναι φτιαγμένοι από σίδερο. Ξέρω πως έχουν δύο πόλους, έναν θετικό από την μία άκρη κι έναν αρνητικό από την άλλη.
Ντόνι:Μαγνήτη έχουν και οι πυξίδες που μας βοηθούν όταν πάμε εκδρομές στο δάσος!
Γούντι:Ακριβώς! Ο κύριος Τέσλα μου εξήγησε ότι όπως συμβαίνει στη ζωή έτσι και στη φυσική τα ετερώνυμα έλκονται και τα ομώνυμα απωθούνται!
Σάντυ:Τώρα αρχίζω να καταλαβαίνω… Έτσι αν έχω δύο καραμέλες, ε, θέλω να πω, δύο μαγνήτες και προσπαθήσω να πλησιάσω τις άκρες τους, αυτές θα ενωθούν μόνο εάν από τη μία πλευρά είναι ο θετικός πόλος και από την άλλη ο αρνητικός.
Τζέιν:Ενώ αν προσπαθήσω να ενώσω τους δύο θετικούς πόλους μεταξύ τους αυτοί θα απομακρύνονται.
Γούντι:: Ναι, και αυτό είναι μόνο η αρχή. Έχουμε να μάθουμε ακόμα…

Το κουδούνι για το διάλειμμα διακόπτει τη συζήτηση της παρέας. Στην αυλή όλοι οι μαθητές μπαίνουν στην γραμμή για να κατευθυνθούν προς τις τάξεις τους.

Σάντυ:Δεν βλέπω την ώρα για να ακούσω την συνέχεια!
Γούντι:Αυτό φίλοι μου θα συμβεί το απόγευμα. Τώρα όμως πρέπει να φύγω, ο κύριος Τέσλα θα έχει τόσα να μου δείξει.
Ντόνι:Μέχρι να επιστρέψεις εμείς θα μαζέψουμε όσα μεταλλικά αντικείμενα και μαγνήτες βρούμε.
Τζέιν:Ναι, και ό,τι παρατηρούμε και μας κάνει εντύπωση θα το σημειώνουμε.
Γούντι:Έτσι ξεκινάει η επιστημονική δουλειά φίλοι μου!

Ο Γούντι έχει ήδη απομακρυνθεί, η παρέα σκορπίζεται στον χώρο ξεκινώντας μια αναζήτηση επιστημονική. Ο Γούντι πλησιάζοντας στο σπίτι του επιστήμονα θα κοιτάξει τον ήλιο που βασιλεύει. Ο κύριος Τέσλα του είχε εξηγήσει ότι παρόλο που βλέπει τον ήλιο να ανατέλλει και να δύει, η γη είναι αυτή που κινείται. Κάθε φαινόμενο μπορούσε να το δει διαφορετικά μέσα από την παρατήρηση. Ο Τέσλα τόνιζε πως κάθε εφεύρεση που σέβεται την φύση έχει απλό σχεδιασμό και δουλεύει με επιτυχία.

Γούντι:Ένα πράγμα δεν μπορώ να καταλάβω κύριε Τέσλα: Αφού η φύση είναι παντού γύρω μας γιατί δεν μπορούμε όλοι να δούμε όσα βλέπετε εσείς;
Τέσλα:Υπάρχει διαφορά μικρέ στο πώς κοιτάζει κανείς. Επειδή η φύση σε περιβάλλει δε σημαίνει πως της δίνεις πάντα την προσοχή που χρειάζεται.
Γούντι:Αυτό είναι αλήθεια.
Τέσλα:Ακόμη και ανακαλύψεις που έγιναν τυχαία, έγιναν γιατί κάποιος με πολύ προσοχή και αγάπη μελετούσε μέρα-νύχτα ένα φαινόμενο.
Γούντι:Σας έχει συμβεί ποτέ αυτό;
Τέσλα:Συνήθως οι ιδέες χτίζονται από πριν μέσα στο μυαλό μου. Αυτό που χρειάζεται είναι να επιμένεις. Πάμε, λοιπόν, στο εργαστήριο γιατί μας περιμένει αρκετή δουλειά.

Το αγόρι ακολουθεί τον Τέσλα για άλλη μια φορά μέσα στο παλιό αρχοντικό. Αυτό το σπίτι με το ζόρι στέκεται όρθιο, ‘ίσως και από κάποιο μαγικό κόλπο’ σκέφτεται ο Γούντι. Στο εργαστήριο, επάνω σε έναν καλογυαλισμένο πάγκο είναι ακουμπισμένα ένα σωρό αντικείμενα που ενώνονται μεταξύ τους με άσπρα καλώδια.

Τέσλα:Τι βλέπεις εδώ Γούντι;
Γούντι:Βλέπω… μια λάμπα, μικρούλα, αλλά είναι αναμμένη και πολύ φωτεινή. Αυτά είναι τα καλώδια, μακρουλά σαν φίδια, και εδώ που τελειώνουν τα καλώδια είναι η μπαταρία, μα δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς κάνει.
Τέσλα:ας πούμε ότι έχουμε ένα σπίτι. Κάθε μέρος του σπιτιού έχει και μια ξεχωριστή λειτουργία, έτσι δεν είναι; Υπάρχει ένας χώρος στον οποίο η οικογένεια μαζεύει τρόφιμα και άλλα υλικά και όταν τα χρειάζεται τα παίρνει από εκεί. Στο μέρος αυτό που φυλάσσονται και προστατεύονται αυτά τα υλικά είναι η αποθήκη.
Γούντι:σωστά! Η αποθήκη! Άρα και η μπαταρία είναι και αυτή μία αποθήκη.
Τέσλα: ναι , κάπως έτσι, είναι μια αποθήκη ενέργειας που δίνει ρεύμα μέχρι να τελειώσουν τα αποθέματά της.
Γούντι:και το ρεύμα, αυτό είναι κάτι που δεν το βλέπουμε. Μου φαίνεται δύσκολο να το καταλάβω.
Τέσλα:δεν είναι δύσκολο, εκτός και αν πιστέψεις ότι είναι. Μόλις πριν από λίγες μέρες έμαθες τόσα για τον μαγνητισμό, χωρίς να έχεις ακούσει πολλά για αυτόν προηγουμένως.
Γούντι:έχετε δίκαιο, δεν το είχα σκεφτεί αυτό! Αν το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ενέργεια, τότε τι την προκαλεί;
Τέσλα:κάθε σώμα, κάθε αντικείμενο αποτελείται από αμέτρητα μικρά σωματίδια που λέγονται άτομα.
Γούντι:μέσα στα άτομα βρίσκονται ακόμη πιο μικρά σωματίδια: τα πρωτόνια και τα νετρόνια στον πυρήνα και τα ηλεκτρόνια που κινούνται γύρω από αυτόν. Ο πατέρας μου ήθελε κάποτε να μου δείξει ότι το σώμα μου είναι φτιαγμένο από άτομα. Πήρε, λοιπόν , ένα από τα χνουδωτά ζώα με τα οποία παίζαμε και έκανε μια μικρή τρύπα σε ένα σημείο του. Αμέσως μικροσκοπικές μπιλίτσες άρχισαν να πέφτουν και να σκορπίζονται στο πάτωμα. «τέτοιες μικρές μπίλιες υπάρχουν και μέσα στο δικό μας σώμα , αυτά είναι τα άτομα» μου είχε πει.
Τέσλα:Περίφημο παράδειγμα. Μόνο που χρειάζεται τώρα να σκεφτείς κάτι σημαντικό. Αν σκεφτείς , όλα όσα έμαθες , για την έλξη και την απώθηση, τι πιστεύεις ότι συμβαίνει μέσα στο άτομο; Γιατί εάν τα ηλεκτρόνια γυρνούσανε συνεχώς γύρω από τον πυρήνα…
Γούντι:κάτι τα τραβάει εκεί! Ο πυρήνας είναι αυτός που έλκει τα ηλεκτρόνια!
Τέσλα:άρα τα ηλεκτρόνια έλκονται με μια δύναμη γύρω από τον πυρήνα, η οποία όμως δεν είναι πάντα το ίδιο ισχυρή ώστε να τα συγκρατεί. ( ο επιστήμονας παίρνει μια κιμωλία και ζωγραφίζει στο πάτωμα μια πρόχειρη αναπαράσταση του ατόμου. )
Γούντι:και γιατί συμβαίνει αυτό;
Τέσλα: γιατί τα άτομα στη φύση σπάνια μένουν μόνα τους. (ένα ακόμη άτομο σχεδιάζεται δίπλα στο πρώτο) θέλουν να επικοινωνούν και να συνδέονται με άλλα άτομα , είτε για να βρουν το ταίρι τους , είτε για να φτιάξουν νέες παρέες και φιλίες ( στο σχήμα προστίθενται και άλλα άτομα)
Γούντι:Ακριβώς σαν τους ανθρώπους!
Τέσλα:βλέπεις τώρα με περισσότερη καθαρότητα όλα όσα σου φαινόταν μαγικά και ανεξήγητα πιο πριν; Θα έλεγα ότι είναι πιο αληθές αν πούμε ότι εμείς οι άνθρωποι μοιάζουμε με τα ηλεκτρόνια. Κάποια ηλεκτρόνια γυρνούν συνεχώς γύρω από έναν πυρήνα, έχουν δηλαδή ένα σταθερό σημείο. Ενώ άλλα ηλεκτρόνια μπορούν να αφήσουν ένα πυρήνα και αν επισκεφτούν το διπλανό τους και πάλι να συνεχίσουν το ταξίδι τους. ( ο Τέσλα σχεδιάζει ένα ηλεκτρόνια γύρω από έναν κύκλο, τον πυρήνα, και με βέλη δείχνει την πορεία του από άτομο σε άτομο.) ας σκεφτούμε τώρα ένα παράδειγμα από την ζωή σου..
Γούντι:: Εντάξει. Τι κλαίτε για το σχολείο;
Τέσλα:μα και βέβαια! Ας πάρουμε τη τάξη σου. Μέσα σε αυτήν υπάρχουν ήσυχα παιδιά που είναι καθισμένα και προσέχουν την δασκάλα. Είναι όμως και κάποια παιδιά που είναι ζωηρά και ενώ στην αρχή προσέχουν την δασκάλα, μετά μπορεί αν στρέφονται σε άλλα πράγματα. Να μιλούν , να ασχολούνται με τους συμμαθητές τους, να σηκώνονται από τις θέσεις τους.. υπάρχουν παιδιά που είναι μοναχικά ή εχουν μόνο ένα φίλο, αλλά βρίσκεις και μεγάλες παρέες. Κάθε παιδί είναι και ένα ηλεκτρόνιο.
Γούντι:τώρα είναι πιο εύκολο να το καταλάβω, ανυπομονώ να τα δείξω όλα αυτά στη παρέα μου. Όμως μένει κάτι ακόμη σημαντικό: δεν μπορώ να καταλάβω πώς από τα ηλεκτρόνια φτάνουμε στο ηλεκτρικό ρεύμα!
Τέσλα:ας συνεχίσουμε το παράδειγμά μας. Στην γυμναστική πρόκειται να παίξετε ένα παιχνίδι , όπου όλα τα παιδιά σχηματίζουν ένα κύκλο. Ο κάθε μαθητής είναι και ένα ηλεκτρόνιο γεμάτο ενέργεια, έτοιμο να πάει από άτομο σε άτομο. Αυτό είναι το ελεύθερο ηλεκτρόνιο. Τις οδηγίες του παιχνιδιού τις παίρνετε από τη δασκάλα. Έτσι έχουμε και την μπαταρία μας που δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να κινηθούν προς μια κατεύθυνση τα ελεύθερα ηλεκτρόνια. Ζητά, λοιπόν η δασκάλα από τους μαθητές να αρχίσουν να τρέχουν ο ένας πίσω από τον άλλο με τα χέρια ενωμένα. Τώρα που έχετε γίνει όλοι ένα κινούμενο τρενάκι, είστε το ηλεκτρικό ρεύμα που περνά μέσα από τα καλώδια. Στη συνέχεια η δασκάλα θα δώσει το σύνθημα με το οποίο δύο μαθητές θα αφήσουν τα χέρια τους.
Γούντι: ο κύκλος δηλαδή θα σπάσει.
Τέσλα:σωστά! Αρκεί και ένα και μόνο σημείο του κυκλώματος να μην ενώνεται και το ηλεκτρικό ρεύμα σταματά να κυλά. Πλέον είστε τα ελεύθερα και ζωηρά ηλεκτρόνια που κινούνται επί τόπου, όπως και στην αρχή. ( ο επιστήμονας φέρνει στον γούντι το μοντέλο του κυκλώματος που είχε δει στην αρχή) στο κύκλωμα που μόλις δημιουργήσαμε δεν μπορούμε να δούμε το ηλεκτρικό ρεύμα , αλλά είμαστε σίγουροι πως υπάρχει..
Γούντι:η λάμπα! Όταν στο κύκλωμά μας ρέει το ηλεκτρικό ρεύμα τότε η λάμπα ανάβει. Είναι φανταστικό το πώς ο ηλεκτρισμός μας δινει ενέργεια και έχουμε φώς!
Τέσλα:τώρα μπορείς να φανταστείς πόσα θ μπορούσαμε να κάνουμε δίνοντας ηλεκτρική ενεργεία σε μία μηχανή.
Γούντι: θα μπορούσαμε να παράγουμε ήχο!
Τέσλα:η να μετακινήσουμε τεράστια φορτία με μικρή προσπάθεια. ξέρεις ο ηλεκτρισμός είναι ένα θαυμαστό φαινόμενο. Στην φύση τον συναντάς με τόσο εντυπωσιακό τρόπο. Πάρε για παράδειγμα τους κεραυνούς. Οι κεραυνοί όχι μόνο σου προκαλούν θαυμασμό αλλά νομίζω ότι μου δίνουν σημαντικά μαθήματα για το πώς διαδίδεται ο ηλεκτρισμός. Η τελευταία μου ανακάλυψη υποστηρίζει ότι το ρεύμα δεν χρειάζεται καλώδια για να μεταφερθεί.
Γούντι:ε μη μου πείτε πως και αυτό δεν είναι μαγικό!! Ούτε οι πιο έξυπνοι άνθρωποι δεν το σκέφτηκαν αυτό.
Τέσλα: σύντομα μικρέ , θα καταλάβεις πως δεν είναι τόσο η εξυπνάδα , όσο η θέληση η αγάπη που σε ωθούν στο να ψάχνεις και να ανακαλύπτεις. Αυτά να έχεις στην καρδιά σου και να σαι σίγουρος πως θα τα καταφέρεις. Μην ξεχνάς όμως, τον σύμβουλό σου, την φύση. Μελετώντας με προσοχή τα φαινόμενά της, γνωρίζεις πράγματα και για τον ίδιο σου τον εαυτό. Νομίζω πως έμαθες πολλά σήμερα και πολλά τα ανακάλυψες χωρίς να χρειαστεί να στα πω. Την επόμενη φορά έλα μαζί με την παρέα σου , τότε θα δείτε όλοι μερικές ενδιαφέρουσες εφευρέσεις.
Γούντι:αυτό είναι απίθανο! Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Τέσλα. Νιώθω πως μπορώ να φανταστώ περισσότερο από πριν αλλά εμφανίστηκαν τώρα και πολλές ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσω.. την επόμενη φορά θα φέρω σίγουρα την παρέα μου και εκείνοι κάνουν σαν τρελοί να σας γνωρίσουν.
Ο Τέσλα αποχαιρετά με χαρά τον Γούντι. Η επικοινωνία που απέκτησαν τον συγκινεί και τον στεναχωρεί ιδιαίτερα που θα τους αφήσει, όμως η έρευνα του πρέπει να συνεχιστεί.
Μετά από αρκετο καιρό ο γούντι και ο ντόνι κάθονται στην αλάνα της γειτονιάς. Ο γούντι εξηγεί στο Ντόνι τον ρόλο του διακόπτη σε ένα κύκλωμα. Τα κορίτσια της παρέας φαίνονται από μακριά.
Ντόνι:δηλαδή όταν λέμε «άνοιξε το φώς» αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι αυτά τα μικροσκοπικά ηλεκτρόνια αρχίζουν να τρέχουν χωρίς να υπάρχει κάποιο εμπόδιο.
Γούντι:ακριβώς, ο διακόπτης είναι αυτός που ενώνει τα καλώδια για να συνδεθεί το ηλεκτρικό κύκλωμα.
Ντόνι: αν σηκώσω τον διακόπτη μεταξύ των καλωδίων έχω ένα κενό. Μπορώ να πω ότι έχω ένα εμπόδιο που δεν επιτρέπει στα ηλεκτρόνια να κινηθούν.
Γούντι:ναι και αυτό το εμπόδιο είναι ο αέρας. Γιατί ο ηλεκτρισμός δεν διαδίδεται στον αέρα.
Ντόνι:αυτό έλειπε, να γινόμασταν όλοι μας ψητά κοτόπουλα! ( τα δύο αγόρια γελούν. Ο γούντι βρίσκει ένα βραχιόλι, το σηκώνει και το δείχνει στον γούντι)
Γούντι:αυτό είναι ένα κύκλωμα. Οι χάντρες είναι τα ηλεκτρόνια . όταν κουμπώσω το βραχιόλι , κλείνω το κύκλωμα και έτσι το ηλεκτρικό ρεύμα ρέει ασταμάτητο.
Σάντυ:να μαστέ και εμείς!
Τζέιν: είχαμε καθόλου νέα από τον κύριο Τέσλα;
Γούντι:έχουμε ένα γράμμα ( βγάζει από το θηλάκιό του ένα διπλωμένο φάκελο)
Ντόνι:είναι στο Κολοράντο; Γρήγορα, διάβασέ μας..
Τζέιν: Κολοράντο , Ιούνιος , έτος 1887. Καλοί μου φίλοι, βρίσκομαι εδώ ένα μήνα και ο νούς μου είναι συνέχεια σε εσάς. Σάντυ το δώρο σου ήταν καταπληκτικό και σε ευχαριστώ πολύ γι’αυτό. Ντόνι ελπίζω να κατάλαβες τις ιδιότητες του ηλεκτρομαγνητισμού, σου άφησα τους καλύτερους μαθητές μου, την τζέιν και τον γούντι. Πλέον έχω το δικό μου εργαστήριο. Η τέλεια καθαρότητα του αέρα, η ασύγκριτη ομορφιά του ουρανού , η επιβλητική θέα μιας ψηλής οροσειράς , η ησυχία και η γαλήνη του μέρους έχουν κάνει τις συνθήκες για επιστημονικές παρατηρήσεις ιδανικές! Φίλοι κου, έχει καθήκον να βάλει τα θεμέλια για όσους έρθουν, να είναι ικανός αν τους δείξει τον δρόμο, και αυτό ίσως είναι από τις πιο δύσκολες προκλήσεις σήμερα. Να έχετε πίστη στους εαυτούς σας και στις γνώσεις σας. Αυτοί είναι οι στίχοι από το ποίημα του Γκαίτε: «μεροκάματο, έργο των χερών μου, το τελείωμά του γνήσια χαρά! Μακάρι, άχ μακάρι , ποτέ μη κουραστώ! Όχι δεν είναι όνειρο τρελό. Να! Τούτα τα δέντρα μοιάζουν με ξεροί στύλοι αλλά θα δώσουν καρπούς και σκιά.
Περιμένω σύντομα νέα σας, ο δάσκαλος και φίλος σας Ν. Τέσλα.
ΤΕΛΟΣ

θεατρικό για τον ηλεκτρισμό - atlaswiki

Δραστηριότητα 1η:

Δραματοποίηση του παραπάνω θεατρικού! ο δάσκαλος καλεί 5 μαθητές να διαδραματίσουν το θεατρικό.

Δραστηριότητα 2η:

Μέσααπότην θεατρική ανάγνωση, οι μαθητές έχουν έρθει σε επαφή με το έργο και την προσφορά του Ν. Τέσλα.
Ο Εκπαιδευτικός εδώ μοιράζει ε όλους τους μαθητέςαπόένα φύλλο χαρτί. Σε αυτό το χαρτί ζητάαπότα παιδιά να φανταστούν και να αποτυπώσουν (ζωγραφίζοντας, με κολάζ ή όπως επιθυμούν) το εργαστήριο του Τέσλα. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να προτείνει στους μαθητές εφευρέσεις και αντικείμενα που οι μαθητές γνωρίζουναπότην εμπειρία τους. τέλος ο εκπαιδευτικόςμοιράζεισε κάθε μαθητήαπόένα χαρτάκι, το οποίο έχειαπόμια φράση του Τέσλα για την ζωή, την επιστήμη, την φύση, την ανθρωπότητα ώστε να το τοποθετήσουν σε κάποιο σημείο της ζωγραφιάς τους.την εργασία επιμελήθηκαν οι φοιτήτριες
Μανωλά Αρετή και Τέντα Ειρήνη

More pages