θεατρικό για το φαινόμενο της σκιάς


σκιά

Στο μάθημα της Φυσικής,το φαινόμενο της σκιάς μπορεί να διδαχθεί από τον εκπαιδευτικό με πάρα πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ένας εκ των οποίων είναιη αφόρμηση από το παραμύθι της Εύας Πετροπούλου-Λιανού "Εγώ και ο Άλλος μου Εαυτός, η Σκιά μου". Το παρακάτω θεατρικό, αποτελεί μέρος του παραμυθιού.

Οδηγίες προς τον εκπαιδευτικό:

Αρχικά, ο δάσκαλος διαβάζει στους μαθητές το απόσπασμα από το παραμύθι και έπειτα τους μοιράζει το σενάριο. Οι μαθητές καλούνται να κάνουν μια δραματοποίηση της σκηνής που τους δίνεται. Τα σκηνικά υλικά που θα χρειαστούν είναι μία μωβ και μία μαύρη σακούλα σκουπιδιών που θα αποτελέσουν τα ρούχα του ήρωα και της σκιάς αντίστοιχα. Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, εκφράζονται μέσα από τις κινήσεις του σώματος και του προσώπου και κατανοούν βαθύτερα το θέμα του αποσπάσματος.


ΘΕΑΤΡΟ

(Ο ήρωας ξυπνάει από τον ύπνο του τρομαγμένος, φορώντας βιολετί πυτζάμες και αναρωτιέται…)

Η.: Μα πώς βρέθηκα εδώ ; Ποιος μου φόρεσε τις πυτζάμες μου;

(Κατευθύνεται προς την εξώπορτα, για να πάρει αέρα. Ο έντονος ήλιος τον τυφλώνει. Ξαφνικά ακούει μια βαριά φωνή να λέει ψιθυριστά…)

Σ.: Καλημέρα!
Η.: Μα ποιός είναι; Δεν καταλαβαίνω!
Σ.: Είμαι εκεί όπου δεν πρόκειται να σκεφτείς να κοιτάξεις ποτέ!
Η.: Μα που είσαι; Δεν βλέπω απολύτως τίποτα!
Σ.: Κοίτα ευθεία μπροστά σου, κάνε ένα βήμα δεξιά ή αριστερά ή απλά μείνε ακίνητος κι ανοιγόκλεισε το στόμα σου, κοιτάζοντας προς τα κάτω!

(Ο ήρωας είναι μπερδεμένος και για αυτό αποφασίζει να ακολουθήσει τις οδηγίες.. Κοιτά προς τα κάτω)

Η.: Μα αυτός που μιλάει, είμαιεγώ!
(Ο ήρωας είναι σοκαρισμένος)

Η.: Εγώ, πως είναι δυνατόν; Να μιλάω, να με ακούω και το στόμα μου ταυτόχρονα να ανοιγοκλείνει εκεί κάτω, και να μου απαντάει….!
Σ.: Είναι. Είναι τόσο απλό, είμαι εσύ. Είμαι πραγματικά εσύ σε ένα παράλληλο σύμπαν. Είμαι η Σκιά σου.
(Ο ήρωας στέκεται για αρκετή ώρα αμίλητος. Κουνιόταν δεξιά αριστερά, ανοιγόκλεινε το στόμα του και κουνούσε τα δάχτυλα του. Η σκιά κάνει ακριβώς τις ίδιες κινήσεις)

Η.: Ναι, όντως! Τελικά είσαι εγώ! Απίστευτο!!!!!!!
Σ.: Είδες που στα έλεγα;! Εγώ, μαζί με τον Ήλιο μπορούμε να κάνουμε θαύματα!!...

(Το σκηνικό αλλάζει και κάνει κρύο. Η Σκιά αρχίζει να τρέμει…)

Σ.: Αχ! Αρχίζω να κρυώνω και να κουράζομαι . Σταμάτα πια με αυτές τις ασκήσεις και πάμε μέσα, να ρίξουμε ξύλα στο τζάκι, να ανάψουμε φωτιά, να ζεσταθούμε.
(Ο ήρωας υπακούει σαν υπνωτισμένος. Μπαίνει μέσα στο σπίτι, ανοίγει τις κουρτίνες και βάζει μερικά κούτσουρα μέσα στο τζάκι και το ανάβει. Ξαφνικά,πλησιάζει το πρόσωπο του στο τζάκι, βλέπει ένα πρόσωπο μεγάλο σε ηλικία να τον κοιτάζει και απομακρύνεται τρομαγμένος…)

Η.: Δεν μπορεί να είμαι εγώ, ούτε εσύ να είμαι εσύ! Το πρόσωπο είναι μεγαλύτερο και από τους δύο μας!
Σ.: Είσαι στο Βάιτσεκ, φίλε. Όλα είναι πιθανά στο χωριό μας, δεν έχεις ακούσει την ιστορία μας; Στο νοτιότερο χωριό του πλανήτη, στο Βάιτσεκ, οι άνθρωποι ζουν με τις σκιές τους. Απλά εγώ μεγάλωσα λίγο, περιμένοντας σε.
Η.: Ααα ναι! Θυμάμαι αυτή την ιστορία. Η προγιαγιά μου ,την έλεγε συνέχεια στον πατέρα μου, κι αυτός μας την επανάλαβε σ’ εμένα και στον αδερφό μου. Στο Βάιτσεκ, οι άνθρωποι ζουν με τις σκιές τους μέχρι αυτοί να ολοκληρωθούν. Η Σκιά παίξει τον ρόλο του δασκάλου, του καθοδηγητή και πάντα προστατεύει τον άνθρωπο από το κακό. Τον οδηγεί στον ίσιο δρόμο. Μα, νόμιζα ότι ήταν ένα παραμύθι για παιδιά.
Σ.: Όχι, δεν είναι. Δέξου το και πήγαινε να ετοιμαστείς. Χεις πολλά να δεις, να ανακαλύψεις και να μάθεις. Η δουλειά μου, τώρα αρχίζει.
Η.: Μα είμαι κιόλας τριάντα χρονών!
(Είπε με παράπονο ο ήρωας…)

Σ.: Ε και; Γηράσκω αεί διδασκόμενος, δεν την ξέρεις την παροιμία;
Η.: Καλά, λοιπόν! Θα σε ακολουθήσω..

ΤΕΛΟΣ

σκια - ο χώρος εργασιών


Δραστηριότητες για το μάθημα:

Δραστηριότητα 1η
Τίτλος «Ένα παράξενο χωριό»

Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό:
Μοιράζονται στους μαθητές κόλλες Α4. Αφού δραματοποιήσουν τη σκηνή, ο δάσκαλος ζητάει από το σύνολο της τάξης να φανταστούν και να ζωγραφίσουν πως μπορεί να είναι το Βάιτσεκ.
Υλικά:
Το απόσπασμα του παραμυθιού και κόλλες Α4.


σκια - ο χώρος εργασιών

Δραστηριότητα 2η
Τίτλος:« Κάνε αλλιώς αν μπορείς»

Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό:
Ο δάσκαλος χωρίζει τους μαθητές ανά δυο. Τους ζητά να αναπαραστήσουν ο ένας τον άνθρωπο και ο άλλος τη σκιά του. Τα παιδιά που υποδύονται τις σκιές σε αυτή τη δραστηριότητα θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις κινήσεις των ανθρώπων. Όση ώρα το φώς είναι ανοιχτό η δραστηριότητα θα λαμβάνει χώρα, ενώ μόλις το φώς σβήσει οι σκιές θα παγώσουν. Σημειωτέον, ο εκπαιδευτικός θα παρέμβει σε όποια δυάδα βλέπει πως αντιμετωπίζει δυσκολίες και θα εξηγήσει το φυσικό φαινόμενο.
Υλικά:
Για την πραγματοποίηση της δραστηριότητας θα αξιοποιηθεί μόνο το φώς της τάξης.


Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από τις φοιτήτριες
Δαινά Αναστασία, Δαούλα Ευαγγελία και Ζωίδου Αναστασία

More pages