θεατρικό δρώμενο για τις ΑΠΕ

[Untitled] Για τη διεξαγωγή αυτής της δραστηριότητας δραματοποιούμε σε συνεργασία με τους μαθητες το υλικό που έχουμε συλλέξει μέσω διαδικτύου χρησιμοποιώντας και τα εξαγόμενα από την δραστηριότητα 4. Το θεατρικό δρώμενο δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα το θέμα με το οποίο ασχολούμαστε. Το θεατρικό δρώμενο έχει ως εξής: Στα πλαίσια τηλεοπτικής εκπομπής δυο δημοσιογράφοι-συντονιστές συζήτησης, με καλεσμένους αντιπροσώπους της ΔΕΗ, του ΚΑΠΕ, της Greenpeace, το Δήμαρχο, το Νομάρχη, εκπρόσωπο των κατοίκων συζητούν για την προοπτική κατασκευής αιολικού πάρκου σε ένα τουριστικό ελληνικό νησί. Σ’ αυτή την «τηλεοπτική συζήτηση» ακούγονται απόψεις υπερ και κατά ενός τέτοιου εγχειρήματος ενώ αντικρούονται και κάποια από τα πολύ γνωστά επιχειρήματα κατά των ανεμογεννητριών, όπως αυτό του θορύβου και της αισθητικής εικόνας που παρουσιάζουν . Επίσης κατά τη διάρκεια της «εκπομπής» γίνεται «ζωντανή σύνδεση» με κεντρική πλατεία της Θεσσαλονίκης όπου παρακολουθούμε έναν μαθητή να κάνει δημοσκόπηση για την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ. Σημειωτέον, οι απαντήσεις είναι απαντήσεις που έχουν ειπωθεί στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην δραστηριότητα 4.
Αφού δώσουμε το «σενάριο» φωτοτυπημένο σε όλα τα παιδιά, θα προσπαθήσουμε να το παίξουμε φτιάχνοντας πρώτα τα κοστούμια και τα σκηνικά. Με τη βοήθεια μας τα παιδιά θα κατασκευάσουν με χαρτόνι σκηνικά ενός τηλεοπτικού στούντιο. Μετά θα αναθέσουμε τους ρόλους στα παιδιά και θα φροντίσουμε όλα να έχουν από μια αρμοδιότητα έτσι ώστε κανένα να μη μείνει παραπονεμένο. Την πρώτη διδακτική ώρα θα γίνει η ανάγνωση του κειμένου και η επεξεργασία του καθώς και τα κατάλληλα σκηνικά και ετοιμασίες ενώ τη δεύτερη ώρα θα πραγματοποιήσουμε τη δραματοποίηση του. Με τον τρόπο αυτό γίνεται διαισθητικά και βιωματικά η ευκολότερη κατανόηση της σπουδαιότητας της διάδοσης και χρήσης των ΑΠΕ. Μέσα από το συγκεκριμένο δρώμενο οι μαθητές/τριες μαθαίνουν σημαντικές γνώσεις που αφορούν τις ΑΠΕ γενικότερα και ειδικότερα την αιολική ενέργεια και την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και την ειδική ορολογία που χρησιμοποιείται όπως φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες , ενεργειακά αποθέματα . Αφού ολοκληρωθεί η θεατρική αναπαράσταση, ακολουθεί μια σύντομη συζήτηση με τους/τις μαθητές/τριες για περαιτέρω κατανόηση και ανάλυση των όρων έτσι ώστε τα παιδιά να είναι σε θέση να εμπεδώσουν καλύτερα τις καινούργιες γνώσεις.

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ


Για την πραγματοποίηση αυτής της δραστηριότητας χρειάζονται δύο διδακτικές ώρες. Την πρώτη διδακτική ώρα θα γίνει η ανάγνωση του κειμένου που θα δραματοποιηθεί από τους/τις μαθητές/τριες ως θεατρικό έργο, πρόβες των ρόλων που θα αναλάβουν τα παιδιά και θα ετοιμαστούν τα κατάλληλα σκηνικά. Τη δεύτερη ώρα τα παιδιά θα κλιθούν να παίξουν τους ρόλους που παρουσιάζονται στο αντίστοιχο κείμενο. Για τη συγγραφή του συγκεκριμένου δρώμενου χρειαζόμαστε σχετικές πληροφορίες τις οποίες συγκεντρώνουν τα παιδιά μέσω διαδικτύου για αυτό και τους δίνουμε περιθώριο δυο ημερών να εργαστούν στο σπίτι. Η συγγραφή του έργου πραγματοποιείται με βάση τα δεδομένα μέσα σε μια διδακτική ώρα. Άρα η συνολική διάρκεια της δραστηριότητας μέσα στην τάξη είναι τρεις διδακτικές ώρες.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Ø Πληροφορίες σχετικές με το Θέμα από το διαδίκτυο
Ø Διάλογος και οδηγίες που δίνονται στα παιδιά
Ø Τεχνικά σκηνικά από χαρτόνι (που αποτελούν ιδιαίτερο στολισμό στην τάξη


μια διδακτική πρόταση από την ΓΟΥΡΓΟΥΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
και τον Δομουχτσή Νικόλαο

More pages