θεατρικό παιχνίδι για το ηφαίστειο της Σαντορίνης

θεατρικό παιχνίδι για το ηφαίστειο της Σαντορίνης - atlaswikiθεατρικό παιχνίδι για το ηφαίστειο της Σαντορίνης - atlaswiki θεατρικό παιχνίδι για το ηφαίστειο της Σαντορίνης - atlaswiki
οδηγίες δραστηριότητας

με αφορμή το θεατρικό έργο, που δίνεται παρακάτω, χωρίζετε τους μαθητές της τάξης σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα παριστάνει τους κατοίκους του νησιού και αποτελείται από οκτώ μαθητές, καθένας από τους οποίους υποδύεται κι έναν κάτοικο. Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από δύο μαθητές, που παριστάνουν τη Γη και το ηφαίστειο αντίστοιχα, ενώ η τρίτη και τελευταία ομάδα απαρτίζεται από τους μαθητές που απομένουν και αποτελεί το "κοινό". Συγκεκριμένα το κοινό παρακολουθεί το θεατρικό και σχολιάζει μετά από κάθε σκηνή. Οι σκηνές του θεατρικού είναι τρεις: πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. Μετά από κάθε σκηνή το κοινό σχολιάζει και παρατηρεί τις αντιδράσεις των κατοίκων, επισημαίνει τα χαρακτηριστικά της γης λίγο πριν την έκρηξη αλλά και μετά απ’ αυτήν και αναφέρει τη διαδρομή του ηφαιστείου μέχρι να εκραγεί αλλά και τις συνέπειες που αυτό επιφέρει σ’ έναν τόπο μετά την έκρηξη. Επιπλέον το κοινό αναφέρεται σε κοινωνικά θέματα και θέματα πολιτισμού που εμπλέκονται γύρω από το φυσικό φαινόμενο. Αφού λοιπόν χωρίσετε τους μαθητές σε ομάδες, τους μοιράζετε τους ρόλους ώστε να τους διαβάσουν μέσα στην τάξη. Έπειτα τους μοιράζετε τα φύλλα εργασίας (που επίσης δίνονται παρακάτω) και οι μαθητές τα απαντούν κατόπιν συζήτησης. Τέλος οι μαθητές διαβάζουν για τελευταία φορά τους ρόλους τους κι έπειτα καλούνται να τους ερμηνεύσουν. Όλη αυτή η διαδικασία εποπτεύεται από τον/την εκπαιδευτικό.
θεατρικό παιχνίδι για το ηφαίστειο της Σαντορίνης - atlaswiki θεατρικό παιχνίδι για το ηφαίστειο της Σαντορίνης - atlaswiki
διδακτικό υλικό
σενάριο

Βρισκόμαστε στη Θήρα ή αλλιώς Σαντορίνη λίγο πριν την έκρηξη του ηφαιστείου της.
(Πριν την έκρηξη)
Γη: Νιώθω σαν να τρέμω, μια οργή ξεχειλίζει παντού.
Κάτοικος 1: Νομίζω πως κουνιόμαστε. Λες να ξυπνάει η λάβα του ηφαιστείου;
Κάτοικος 2: Όντως μπορεί. Βλέπω λίγο καπνό να βγαίνει από κάποιους κρατήρες και υπάρχει μια περίεργη μυρωδιά στον αέρα.
Γη: Αχ, οι πιέσεις γίνονται όλο και εντονότερες. Τραντάγματα με βασανίζουν απ’ όλες τις μεριές. Σιγά-σιγά νιώθω να σπάω και να καίγομαι.
Ηφαίστειο: Δεν μπορώ να συγκρατηθώ άλλο. Πάνε τόσα χρόνια απ’ την τελευταία φορά που εξερράγη και η λάβα έχει συσσωρευτεί μέσα μου. Κάθε λεπτό με πνίγει όλο και πιο πολύ. Πόσο λυπάμαι τη καημενούλα τη γη και τους ανθρωπάκους που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν για μια άλλη φορά τα σπίτια όσοι απ’ αυτούς καταφέρουν τελικά να επιβιώσουν.
Κάτοικος 3: Πάμε να φύγουμε γρήγορα. Τελικά το ηφαίστειο μας θα εκραγεί. Πάμε να σωθούμε. Πάρτε ότι προλάβετε και γρήγορα στα καράβια μας.
(Την ώρα της έκρηξης)
Γη: Καίγομαι…..Είναι αλήθεια λοιπόν…Ένα παχύρευστο στρώμα λάβας με πλημμυρίζει. Σπάω, καταστρέφομαι. Όλες μου οι πέτρες και τα χώματα τινάζονται στον αέρα. Πάνε τα νιάτα μου, πάει η ομορφιά μου. Άραγε, θα ξαναγεννηθώ μετά την έκρηξη; Θα ξαναυπάρξω;
Κάτοικος 4: Τρέξτε, τρέξτε γρήγορα. Η λάβα πλησιάζει πάνω μας απειλητικά.
Κάτοικος 5: Δεν μπορώ να αναπνεύσω… Το καθαρό οξυγόνο . Η μύτη μου τρέχει και τα μάτια μου τσούζουν.
Κάτοικος 6: Αφήστε τα λόγια και τρέξτε γρήγορα στα καράβια. Η γη κουνιέται ολοένα και πιο πολύ. Όσο περνάει η ώρα η λάβα πλησιάζει και αυτό είναι εις βάρος μας.
Ηφαίστειο: Μπαμ, μπαμ, μπαμ. Επιτέλους βγήκε από μέσα μου όλη αυτή η λάβα και ηρέμησα. Κρίμα στη γη και στους κατοίκους του νησιού όμως που τώρα εξαιτίας μου θα υποφέρουν.
(Μετά την έκρηξη)
Γη: Νιώθω καμένη και κατεστραμμένη. Αλλά ήδη από μέσα μου έχουν αρχίσει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Αχ πόσο χαίρομαι. Τα εδάφη μου θα είναι πιο εύφορα από πριν και οι κάτοικοι μου θα επιστρέψουν κάποτε….
Κάτοικος 7: Πω, πω τίποτα δεν έμεινε.. Καλύτερα να μην γυρνούσα ποτέ στον τόπο μου.
Κάτοικος 8: Μην είσαι απαισιόδοξος. Μπορεί να καταστράφηκαν όλα αλλά κοίτα γύρω σου…τα εδάφη είναι πιο εύφορα από ποτέ…. Σκέψου η γεωργία, η κτηνοτροφία μπορούν να αναπτυχθούν. Επίσης το νησί θα ανακάμψει τουριστικά. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί για να επιβιώσουμε και πάλι και να δημιουργήσουμε αυτά που καταστράφηκαν απ’ την έκρηξη.
Ηφαίστειο: Τώρα πια ηρέμησα….Δεν ξέρω ξανά πότε θα ξαναεκραγώ..

φύλλο εργασίας

1) Διαβάστε προσεχτικά το θεατρικό έργο που γράφτηκε από τον εκπαιδευτικό με τίτλο "Η έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη(Θήρα) και οι συνέπειες του".
2) Καταγράψτε τις διαδοχικές αντιδράσεις των κατοίκων πριν την έκρηξη, κατά τη διάρκεια και μετά απ’ αυτήν. Πως αντιμετωπίζουν τα ηφαίστεια;
3) Ποια σημάδια προειδοποιούν πως θα γίνει έκρηξη ηφαιστείου;
4) Καταγράψτε τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί η έκρηξη ενός ηφαιστείου τόσο στη γη όσο και στους κατοίκους.
5) Σχολιάστε τα λόγια του κατοίκου 8.


θεατρικό παιχνίδι για το ηφαίστειο της Σαντορίνης - atlaswiki θεατρικό παιχνίδι για το ηφαίστειο της Σαντορίνης - atlaswiki
χρονική διάρκεια
2 διδακτικές ώρες
θεματικές που εμπλέκονται
θεατρική αγωγή, γεωγραφία και μελέτη περιβάλλοντος
δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται
οι μαθητές/τριες μέσα απ’ το θεατρικό έργο μαθαίνουν καλύτερα πως συμπεριφέρεται ένα ηφαίστειο πριν την έκρηξη του, κατά τη διάρκεια και μετά την έκρηξη. Επίσης, μαθαίνουν τι μπορεί να πάθουν τόσο η γη γύρω απ’ το ηφαίστειο, όσο και οι άνθρωποι που κατοικούν εκεί απ’ την έκρηξη του και ενημερώνονται κατ'αυτόν τον τρόπο για μια κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ιδίως αν ζουν σε περιοχή ηφαιστειακά ενεργή. Τέλος μέσα απ’ το θεατρικό έργο και τους ρόλους που ερμηνεύουν τα παιδιά κατανοούν την έννοια της συνεργασίας καθώς δουλεύουν σε ομάδες.

μια διδακτική πρόταση από τις Μπαρούτα Βασιλική και Χαραλαμπίδου Αικατερίνη, εμπλουτισμένη από τις Ρέντη Αναστασία και Σέλκου Μαρία

More pages