κατανόηση μεγέθους των σκιών με θέατρο σκιών και σχήματα στον τοίχο

οδηγίες για την διδασκαλία

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα απευθύνεται σε παιδιά της Ε' δημοτικού. Αρχικά ρωτάμε τα παιδιά αν γνωρίζουν απο τι εξαρτάται το μέγεθος της σκιάς. Έπειτα, τους δείχνουμε τις παρακάτω εικόνες και τους ρωτάμε αν γνωρίζουν γιατί τα στρατιωτάκια απο το σκάκι, το αρκουδάκι και το το μενταγιόν έχουν μικρή σκιά.

φως και σκιά - atlaswikiφως και σκιά - atlaswikiφως και σκιά - atlaswiki

Στη συνέχεια, χωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ομάδες. Η πρώτη αναλαμβάνει να φτιάξει τις φιγούρες, να σκηνοθετήσει και να παίξει ένα μικρό θέατρο σκιών και η δεύτερη να δημιουργήσει στον τοίχο σχήματα με τα δάχτυλα και να τα παρουσιάσει. Τους ζητάμε να παρατηρήσουν πότε η σκιά είναι μεγάλη, πότε μικρή και γιατί.
Για να σιγουρευτούμε ότι όλα τα παραπάνω έχουν γίνει κατανοητά απο τα παιδιά τους δείχνουμε ακόμη τρεις εικόνες, τους ρωτάμε σε ποίο σημείο θα εμφανιζόταν η σκιά αν ο ήλιος βρισκόταν σε διαφορετική θέση και τους προτείνουμε να αποτυπώσουν την άποψή τους ζωγραφίζοντας.

φως και σκιά - atlaswikiφως και σκιά - atlaswiki φως και σκιά - atlaswiki

Τέλος, αν είναι εύκολη η πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορούμε να παρακολουθήσουμε το παρακάτω βίντεο, το οποίο αποτελεί μία εξαιρετική εφαρμογή των όσων μάθαμε παραπάνω.


χρονική διάρκεια

Για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ο χρόνος που απαιτείται είναι δύο διδακτικές ώρες καθώς είναι περισσότερο χρονοβόρα από άλλες.

μια διδακτική πρόταση από
την Χρυσούλα ΚαραγιάννηMore pages