κολάζ μπαχαρικών: αστρονομία και μαθηματικά με αφορμή την Πολίτικη Κουζίνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ & (Γ)Αστρονομία - atlaswikiΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ & (Γ)Αστρονομία - atlaswikiΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ & (Γ)Αστρονομία - atlaswikiΗ Πολίτικη Κουζίναείναι μια ταινία που αφήνει χώρο σε όλες τις αισθήσεις να βαραίνουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και την ίδια σοβαρότητα ό,τι διαποτίζει την ανθρώπινη παρουσία. Όλα αυτά που μας φαίνονται ασήμαντα, ανούσια και μικρά μετατρέπονται σε μυστικά που κρατούν τις μοίρες των ανθρώπων στα χέρια τους, ενώ οι επιστήμες όλες συνταιριάζονται τόσο γλυκά και κομψά με την καθημερινότητα, που νιώθεις πως όλα ακολουθούν το ίδιο πρότυπο λειτουργίας!
Η αστρονομία κρύβεται μέσα στη γαστρονομία και η γεωγραφία μαθαίνεται ευκολότερα σ’ ένα μπακάλικο κάπου στην αγορά της Κωνσταντινούπολης.

Η μεταφορική έννοια των λέξεων γίνεται ένα ιδιαίτερα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια του Τάσου Μπουλμέτη δίνοντας μια ποιητική, σχεδόν μαγική διάσταση στις έννοιες και στα νοήματα που αποδίδονται με τον πιο λυρικό τρόπο! Την ταινία "ντύνει" μουσικά η Ευανθία Ρεμπούτσικα που μας ταξιδεύει σε τόπους μακρινούς της Ανατολής.

δραστηριότητες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ & (Γ)Αστρονομία - atlaswikiΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ & (Γ)Αστρονομία - atlaswikiΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ & (Γ)Αστρονομία - atlaswiki

Οι δραστηριότητες που προτείνουμε παρακάτω, με κατάλληλες προσαρμογές,μπορούν να πραγματοποιηθούν σε όλες τις τάξεις του δημοτικού:

  • Προβάλλουμε το παραπάνω απόσπασμα από την ταινία "Πολίτικη κουζίνα" διάρκειας 2', σε όσο το δυνατό πιο σκοτεινή αίθουσα και φροντίζοντας ώστε όλοι οι μαθητές να βρίσκονται σε θέσεις από τις οποίες να έχουν καλή οπτική επαφή με το μέσο προβολής.
  • Το απόσπασμα έχει επιλεχτεί σκόπιμα να είναι σύντομο για να εξασφαλίσουμε όλη την προσοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών μας. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα είναι ο παππούς, ένα τόσο αγαπητό πρόσωπο για τα παιδιά συνδεδεμένο με τα παραμύθια και τις ιστορίες, που κάνει μάθημα (γ)αστρονομίας και παράλληλα "ζωής" στον εγγονό του. Η νέα γνώση περνάει, έτσι, με έναν πιο φιλικό τρόπο στα παιδιά.
  • Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μια σειρά από δραστηριότητες που μπορούν να ακολουθήσουν την προβολή του αποσπάσματος ,όπου αξιοποιούμε στοιχεία και πληροφορίες από την ταινία "Πολίτικη κουζίνα" για να διδάξουμε το ηλιακό σύστημα.


διευκρινίσεις

[Untitled][Untitled][Untitled]

Προτείνεται ο/η εκπαιδευτικός να έχει φέρει εκ των προτέρων μια αρκετά μεγάλη ποικιλία μπαχαρικών στην τάξη. Μπορεί μάλιστα να δημιουργήσει μια γωνιά μπαχαρικών, όπου τοποθετεί τα μπαχαρικά με τον τρόπο που συνήθως τα βλέπουμε στα μαγαζιά ή στις λαϊκές αγορές, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα μπακάλικου, όπως στην ταινία. Μπορεί επίσης να βάλει στο καθένα, ταμπελάκι με το όνομα και την τιμή του.(Πέρα από τη διδασκαλία του ηλιακού συστήματος τα ονόματα και οι τιμές μπορούν να αξιοποιηθούν σε δραστηριότητες γλώσσας και μαθηματικών).

Είναι προφανές πως σε όσο μεγαλύτερα παιδιά απευθύνονται οι δραστηριότητες τόσο περισσότερες θα είναι και οι πληροφορίες σε σχέση με τους πλανήτες και το ηλιακό σύστημα που θα παρέχονται.

Ειδικά από τους μαθητές των δυο τελευταίων τάξεων μπορούμε να ζητήσουμε να σχολιάσουν:
Ο παππούς λέει πωςη ζωή, όπως και το φαΐ, για να "νοστιμέψει" θέλει αλάτι.Πώς αντιλαμβάνεστε αυτή τη φράση;ο ρόλος των αισθήσεων στη μάθηση(Treichler, 1967)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ & (Γ)Αστρονομία - atlaswiki
η πυραμίδα της μάθησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ & (Γ)Αστρονομία - atlaswikiπώς μαθαίνει ο άνθρωπος;

[Untitled]ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ & (Γ)Αστρονομία - atlaswikiΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ & (Γ)Αστρονομία - atlaswiki

Ο άνθρωπος είναι βιολογική φύση, έχει μια διάσταση βιολογική. Όλοι έχουμε ένα δομικό στοιχείο, το οποίο μας δίνει δυνατότητες και μας περιορίζει σε μερικές περιπτώσεις. Είναι η ψυχολογική διάσταση που προκύπτει από τη βιολογική, αλληλεπιδρά με αυτή. Είναι βεβαίως και η κοινωνική φύση του ανθρώπου. Ο άνθρωπος μαθαίνει με βάση τη δομή του, αυτό που έχει, με βάση τη ψυχολογική του διάσταση, το πώς επεξεργάζεται δηλαδή όλες τις έννοιες, και με βάση την κοινωνική του διάσταση.Ένας άνθρωπος με πάρα πολύ καλό δυναμικό, αν μπει σε ένα κλουβί ή αν βρεθεί σε ένα περιβάλλον, το οποίο μόνιμα κακοποιεί αυτές τις δυνατότητες που έχει, τότε πιθανά η ανθρώπινη φύση του να είναι μισή. Να αναπτυχθεί, δηλαδή, με στρεβλό τρόπο. Ο άνθρωπος λοιπόν δε μαθαίνει μόνο με το μυαλό του, με αυτό που έχει. Το σχολείο δεν είναι μόνο το τι διδάσκουμε, δεν είναι μόνο το τι μαθαίνει. Είναι πώς διδάσκουμε τα παιδιά μας, είναι σε ποια φύση τους, σε ποια διάσταση τους τελικά δουλεύουμε. Μόνο στη γνωστική; Και στη συναισθηματική; Και στις στρατηγικές μάθησης; Και στην κοινωνική τους ανάπτυξη; Όλα αυτά. Βεβαίως αυτά είναι οι προθέσεις. (Παντελιάδου Σ., Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)
Έτσι είναι σημαντικό όχι μόνο το τι μαθαίνουμε στα παιδιά μας, αλλά και το πώς τους το μεταφέρουμε. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, όλοι μαζί να βοηθήσουμε, απαλύνοντας τα πώς, τους τρόπους, δηλαδή, που χρησιμοποιούν για να προχωρήσουν στο ταξίδι της ζωής.
μια διδακτική πρόταση από την Κυριακή Βογιατζή

More pages