λογοτεχνία και ατμοσφαιρική ρύπανση

Περιγραφή


λογοτεχνία και ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki Στην πέμπτη εργαστηριακή ενότητα οι διδασκόμενοι χωρίζονται σε ομάδες των τριών ή τεσσάρων ατόμων. Ο εκπαιδευτικός διαλέγει 9 βιβλία με θέμα το οικολογικό πρόβλημα, τα οποία οφείλει να έχει διαβάσει από πριν και έτσι να είναι σε θέση να βοηθήσει τους μαθητές στην επεξεργασία τους . Τα βιβλία θα ήταν καλό να είναι περισσότερα από τις ομάδες ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία. Προτεινόμενα βιβλία είναι τα εξής :

· Τα παιδιά της Γης.
· Ο πράσινος κουμπαράς.
· Οι κοιλάδα με τις πεταλούδες.
· Το βροχοπούλι.
· Πιάστε τους.
· Εκεί που κυνηγάνε οι λύκοι.
· Εμένα με νοιάζει.
· Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν.
· Εδώ πλανήτης Γη.

Ο εκπαιδευτικός τα παρουσιάζει στην τάξη αποδίδοντας εν συντομία το περιεχόμενό τους και κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά τους (όνομα συγγραφέα, χρονολογία έκδοσης κ.α). Στη συνέχεια δίνεται λίγος χρόνος στους μαθητές ώστε να συζητήσουν με την υπόλοιπη ομάδα και να αποφασίσουν ποιο βιβλίο θα τους άρεσε να παρουσιάσουν. Έπειτα γράφουν σ ένα χαρτί τα ονόματα των ιδίων και των υπολοίπων της ομάδας τους καθώς και το βιβλίο που έχουν επιλέξει. Αυτό το χαρτί δίνεται στο δάσκαλο, ο οποίος ελέγχει αν η κάθε ομάδα έχει διαφορετικό βιβλίο. Στην περίπτωση που 2 ή περισσότερες ομάδες έχουν επιλέξει το ίδιο βιβλίο, γίνεται κλήρωση.
Στη συνέχεια μοιράζεται στα παιδιά το φύλλο εργασίας το οποίο περιγράφει πώς ακριβώς γίνεται η παρουσίαση ενός βιβλίου. Ο εκπαιδευτικός εξηγεί αναλυτικά ποια είναι τα μέρη της παρουσίασης , ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν τι ακριβώς θα κληθούν να κάνουν.
Σε πρώτη φάση δίνεται κάποιο χρονικό διάστημα στα παιδιά ώστε να διαβάσουν το βιβλίο, κάτι που προφανώς θα γίνει στο σπίτι. Έπειτα και αφού εξασφαλίσει ο δάσκαλος ότι όλοι οι μαθητές έχουν διαβάσει τα βιβλία που τους αναλογούν, δίνει χρόνο στις ομάδες να προετοιμάσουν τις παρουσιάσεις τους . Αυτό γίνεται μέσα στην τάξη και ενώ ο δάσκαλος περνά από την κάθε ομάδα προσφέροντας τη βοήθεια του και λύνοντας τυχόν απορίες. Είναι πολύ σημαντικό να δείξει στους μαθητές ότι ενώ ο καθένας προσλαμβάνει με το δικό του τρόπο το κάθε βιβλίο, δημιουργώντας γι αυτό μια συγκεκριμένη άποψη, στην παρουσίαση σημασία έχει να δίνονται οι αντικειμενικές πληροφορίες ώστε να μην παραπλανείται ο ακροατής. Ακόμα οφείλει να ενθαρρύνει τα παιδιά, ώστε να μην πελαγοδρομούν και χάνουν πολύτιμο χρόνο.
Αφού οι διδασκόμενοι έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία για την παρουσίαση ορίζεται μια βδομάδα στην οποία καθημερινά θα αφιερώνονται δύο διδακτικές ώρες για την παρουσίαση των βιβλίων. Στο τέλος κάθε βιβλιοπαρουσίασης οι διδασκόμενοι καλούνται να ολοκληρώσουν το χάρτη εννοιών, που έχουν σχεδιάσει στις προηγούμενες εργαστηριακές ενότητες, με βάση όσα αποκόμισαν από κάθε βιβλίο. Δεν πρόκειται τόσο για γνώση αλλά για ό,τι έκανε εντύπωση στα παιδιά. Παρακάτω παραθέτουμε μια ενδεικτική τροποποίηση του χάρτη που στηρίζεται στο βιβλίο «Εμένα με νοιάζει».

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΘΕΜΑ ΤΑΞΙΔΙ
Α΄ΜΕΡΟΣ
Εδώ πρέπει να δώσετε τις αντικειμενικές πληροφορίες που σχετίζονται με το βιβλίο έτσι ώστε οι συμμαθητές σας που δεν το έχουν διαβάσει να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει. Για να γίνει αυτό καλείστε να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα.

· ΠΟΥ εκτυλίσσεται η ιστορία;
· ΠΟΤΕ;
· ΠΟΙΟΙ είναι οι ήρωες;(κάνουμε ένα διάγραμμα ηρώων)
· ΠΛΟΚΗ (περιγράφουμε τι συμβαίνει στο βιβλίο, όσο το δυνατόν πιο τηλεγραφικά, γράφουμε δηλαδή τα βασικά γεγονότα)
· ΠΟΙΟΣ μιλάει στο βιβλίο;(ποιος είναι ο αφηγητής και σε ποιο πρόσωπο μιλάει)
· ΔΟΜΗ βιβλίου : μέρη, κεφάλαια.
· ΘΕΜΑ του βιβλίου.

λογοτεχνία και ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki

Β’ ΜΕΡΟΣ


Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης και αφού η τάξη έχει κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει στο βιβλίο μπορείτε να οργανώσετε και να παρουσιάσετε κάποιες επιπλέον δραστηριότητες για να αποδώσετε καλύτερα το κλίμα στο οποίο κινείται το βιβλίο αλλά και να κεντρίσετε την προσοχή του ακροατηρίου κάνοντας την παρουσίαση σας πιο ενδιαφέρουσα. Κάποιες δραστηριότητες που θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε στην παρουσίαση σας είναι οι εξής:
1. Προσωπικό ημερολόγιο ανάγνωσης: μπορείτε όσο διαβάζετε το βιβλίο να κρατάτε ημερολόγιο για τα συναισθήματα που σας δημιουργούνται και για όσα νομίζετε πως μπορεί να συμβούν στη συνέχεια. Κομμάτι του μπορείτε να παρουσιάσετε μέσα στην τάξη.
2. Συμπλήρωση κομμένων λέξεων: δίνετε στους συμμαθητές σας ένα κείμενο του βιβλίου με κενά τα οποία οι συμμαθητές σας καλούνται να συμπληρώσουν.
3. Πρόβλεψη : ζητάτε από τους συμμαθητές σας να προβλέψουν τι θα γίνει παρακάτω.
4. Διατύπωση ερωτήσεων στο κείμενο: κάνετε ερωτήσεις σαν να απευθύνονται στο κείμενο. Οι ερωτήσεις αφορούν στα πράγματα που ζητάμε να μάθουμε από το κείμενο και ποια αυτό θέτει.
5. Διαγράμματα των χαρακτήρων ή γεγονότων: βοηθούν στο να απαντηθούν κάποια από τα ερωτήματα του πρώτου μέρους της παρουσίασης. Στα διαγράμματα παρουσιάζετε τους χαρακτήρες ή τα γεγονότα ανάλογα με τη σπουδαιότητα τους στην πλοκή.
6. Χαρτογράφηση των τόπων και των χώρων μέσα στους οποίους εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα. Είτε είναι μια πόλη, μια εξοχή ή ένα σπίτι.
7. Ανίχνευση της λειτουργίας του χρόνου στο μυθιστόρημα: εδώ καλείστε να ξεκαθαρίσετε αν η ιστορία κινείται γραμμικά, αν γίνονται φλας μπακ κ.λ.π.
8. Μεταφορά στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση: προσπαθείτε να οργανώσετε σαν να είστε σκηνοθέτες πώς θα γινόταν η μεταφορά του βιβλίου στην οθόνη. Δηλαδή, σκέφτεστε τι θα αλλάζατε, τι θα κρατούσατε, ποιες είναι οι σημαντικότερες σκηνές, ποιοι θα ήταν οι ηθοποιοί, πώς θα ήταν τα σκηνικά και τα κοστούμια.
9. Διαφήμιση του βιβλίου: σκεφθείτε και παρουσιάστε πώς ακριβώς θα την οργανώνατε , τι δελτίο τύπου θα κάνατε και σε ποιο κοινό απευθύνεται.
10. Εικονογράφηση του κειμένου: μπορείτε να ζωγραφίσετε το εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο καθώς και κάποιες σημαντικές σκηνές στο εσωτερικό.
11. Ταύτιση με κάποιον χαρακτήρα του μυθιστορήματος και της προσωπικής του ανταπόκρισης στα γεγονότα. Για να το πετύχετε αυτό μπορείτε να γράψετε ένα γράμμα ή ένα ημερολόγιο σαν να ήσασταν κάποιος ήρωας.
12. Αλλαγή αφηγητή: σκεφτείτε πως θα ήταν η ιστορία αν την αφηγούνταν ένας άλλος αφηγητής.
13. Εντοπισμός των κοινωνικών ζητημάτων που μπορεί να περιέχονται στο κείμενο. Σύγκριση του, ως προς τα ζητήματα, με άλλα λογοτεχνικά ή μη λογοτεχνικά κείμενα.
14. Πολιτισμικά συμφραζόμενα: μπορείτε να αναρωτηθείτε και να ρωτήσετε και τους συμμαθητές σας αν η ιστορία θα μπορούσε να εκτυλιχθεί σε μια άλλη εποχή ή έναν άλλο πολιτισμό.

μια διδακτική πρόταση από την Δήμου Αλεξάνδρα, την Λαζαρίδου Καλλιόπη, την Παπαδοπούλου Αικατερίνη
και τον Δομουχτσή Νικόλαο

More pages